Vitamin Untuk Membantu Masalah Kebas Pesakit Kencing Manis

kebas tangan dan kaki

Vitamin Untuk Membantu Masalah Kebas Pesakit Kencing Manis

Kebas tangan dan kaki adalah antara komplikasi yang berlaku kepada penghidap kencing manis atau diabetes.

Semua ni disebabkan oleh kerosakan saraf yang merupakan salah 1 komplikasi kencing manis. Tahukah anda bahawa hampir 70% penghidap diabetes mengalami kerosakan saraf yang boleh membawa kepada amputasi atau pemotongan anggota jika penjagaan dan langkah pencegahan yang betul tidak diambil.

Jika disahkan menghidap kencing manis, simptom-simptom ini  tak harus anda ketepikan sebab kalau diabaikan, risiko pemotongan kaki tu tinggi.

Memahami kerosakan saraf akibat kencing manis (neuropati diabetes)

Perkataan neuropati ada 2 bahagian, iaitu neuro yang bermaksud saraf dan pati yang bermaksud penyakit. Maksudnya neuropati adalah penyakit yang melibatkan kerosakan saraf. Dalam pesakit kencing manis, seseorang itu selalunya mengalami neuropati periferal iaitu saraf-saraf cabang, terutamanya pada tangan dan kaki.

Saraf ialah talian perhubungan dalam badan kita yang membawa isyarat elektrik dan memberi arahan kepada bahagian tubuh. Contohnya kita terkena api, saraf akan membawa rasa sakit ke otak dan otak memberi isyarat untuk kita tarik tangan supaya tak rasa sakit lagi.

Apabila berlaku kerosakan saraf, mesej sakit itu tidak sampai ke otak. Jadi, orang itu hilang rasa sakitnya. Tahap seriusnya simptom kerosakan saraf berbeza antara pesakit. Tanda-tanda yang ringan ialah berdenyut-denyut atau kebas. Seseorang juga mungkin akan rasa terbakar. Makin terus, bila dah tak rasa sakit bila tercedera, mungkin terpijak paku ke, sehingga boleh menyebabkan jangkitan jika penjagaan kaki diabaikan.

Selain kerosakan saraf, penghidap diabetes juga mengalami masalah pada salur darah menjejaskan pengedaran darah dan melambatkan proses penyembuhan luka.

Semua masalah ini menyebabkan pesakit kencing manis mudah mendapat jangkitan teruk sehingga membawa kepada pemotongan anggota, terutama kaki.

kebas tangan dan kaki

Bagaimana Mengurangkan Kerosakan Saraf Akibat Diabetes?

1.Kerosakan saraf ini lebih cepat berlaku jika paras gula tak terkawal. Jadi, sentiasa beringat pemakanan harian kita. Ikut nasihat pegawai diabetik dan doktor. Rajin-rajin lah membaca jenis pemakanan yang sesuai dengan pesakit kencing manis.

2.Makan ubat ikut dos yang telah ditetapkan oleh doktor.

3. Menjalankan aktiviti fizikal yang sederhana secara teratur.

4. Jaga berat badan atau turunkan berat badan jika berlebihan.

Pada masa yang sama, pesakit kencing manis juga boleh mengamalkan suplemen untuk membekalkan nutrisi secukupnya untuk menyokong fungsi sel.

Suplemen bukanlah ubat, jadi bukan untuk menyembuhkan penyakit, cuma bantu untuk baiki sel yang rosak dan membina sel yang baik. Bila sel dah baik, dia akan berfungsi dengan lebih baik. Dan in sha Allah akan membantu penghidap kencing manis yang mengalami masalah neuropati.

Vitamin Untuk Pesakit Neuropati

kebas kaki

1.Ostematrix

Kekurangan kalsium adalah antara penyebab gejala kebas kaki dan tangan. Turut mengandungi magnesium – bantu penyerapan kalsium, meningkatkan fungsi sinaps dan isyarat neuron.

fosforus, zinc, vitamin D dan mangan.
Mangan bantu menurunkan kandungan gula dalam darah.

Ostematrix berkesan untuk membantu proses pengecutan pada otot dan saraf dengan sempurna supaya tekanan darah dapat berjalan dengan lebih lancar.

2. B-Complex

Kekurangan vitamin B12 juga antara penyebab gejala kebas kaki dan tangan. Vitamin B12 melindungi pelindung saraf dan menurunkan paras homocysteine iaitu sejenis sebatian berbahaya yang dikaitkan dengan penyakit kardiovaskular.

Vitamin B1 pula memang terbukti membantu memperbaiki sistem saraf.

BComplex Shaklee mengandungi kesemua 8 vitamin – B1, B2, B3, B5, B6, B12, asid folik dan biotin.

3. Vitalea

Vitalea pula ada sejenis multivitamin. Setiap tablet mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan buah, 12 vitamin dan 7 mineral penting sebagaimana disarankan oleh RDA. Ia diformulasikan secara komprehensif dan sangat seimbang.

Ujian klinikal telah membuktikan dengan pengambilan Vita-Lea Shaklee selama setahun boleh mengurangkan risiko jatuh sakit sebanyak 65%. VitaLea Shaklee telah dipilih oleh Center for Science di Amerika Syarikat sebagai The Best Multivitamin  di dalam Public Interest pada tahun 2000.

4. Vivix

Vivix dengan kandungan resveratrol dan polifenol membantu masalah berkaitan kebas dan saraf dari segi:

mengurangkan keradangan saraf dan kesakitan secara keseluruhan

Memperbaiki sel yang terdapat pada saraf.

Membantu meningkatkan penghasilan tenaga pada sel saraf

Menyekat pertimbunan AGE protein. AGE menyebabkan kemerosotan pelindung sel (myelin) dan memperlahan inpuls saraf.

Perkongsian Pengalaman Guna Vivix Shaklee

PENGALAMAN #1 : LUKA KENCING MANIS PAKCIK A HAMPIR DI BEDAH

Pakcik A mengalami kencing manis. Kaki beliau luka dan luka itu makin besar dan lambat sembuh.

Beliau hampir dibedah kaki akibat luka yang lambat sembuh.

Pakcik A cuba berikhtiar dengan Vivix sebagai  sebelum pembedahan.

Syukur alhamdulillah luka Pakcik A semakin pulih selepas konsisten Vivix dan doktor batalkan pembedahan.

PENGALAMAN 2: KAKI ABAH SEMAKIN HITAM

Abah saya ada kencing manis bacaan biasanya 13 – 14.

Tetapi abah saya memang masih tak berpantang makan.

Sehinggalah satu hari abah perasan kaki dia semakin bertukar warna menjadi hitam dari hari ke sehari. Ujian diabetes pula tidak pernah bawah 10.

Doktor dah mula minta abah untuk cucuk insulin setiap hari.

Abah mula sangat risau dan mula mencari jika ada pilihan alternatif.

Saya pun cadangkan abah cuba amalkan Vivix.

Alhamdulillah hasil konsisten makan, sekarang kaki abah dah semakin baik dan bacaan gula pun dah menurun ke paras 7.

-Puan I

Bagaimana Dapatkan Vitamin Untuk Pesakit Neuropati Diabetes

Alhamdulillah, produk Shaklee dah banyak membantu orang untuk lebih sihat dan membantu mengurangkan komplikasi penyakit kencing manis.

Tapi, suplemen adalah lebih baik diamalkan secara berpanjangan sebab ia bukanlah ubat untuk menyembuhkan. Dan paling bagus jika amalkan suplemen semasa sihat.

Untuk dapatkan set ini, boleh isi borang di bawah atau whatsapp Fyda di 012 621 1883

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.