Tipu Helah Skim Piramid Yang Mungkin Ramai Salah Faham

bisnes piramid

Tipu Helah Skim Piramid Yang Mungkin Ramai Salah Faham

Shaklee ialah sejenis bisnes MLM. Multilevel marketing ataupun network marketing.

“MLM ni skim piramid!” Kata seseorang.

“Apa maksudnya skim piramid?”

“Orang di atas yang paling kaya. Yang di bawah bukannya ada duit pun. Yang di atas goyang kaki, yang di bawah ni bermati-matian kerja” kata beliau.

“Antara gaji CEO dgn makcik cleaner, mana lagi banyak?”

“Of kosla, CEO” jawab beliau.

“Apa beza dengan skim piramid?”

Krik krik krik..

bisnes piramid

Apakah Skim Piramid Yang Sebenarnya?

Skim piramid adalah satu sindiket penipuan dalam kewangan. Mereka menjalankan ‘pelaburan’ secara haram, yang mana ‘pelabur’ yang sedia ada dibayar oleh ‘pelaburan’ dari pelabur baru.

Nampak tak? Diorang bukan ada perniagaan, tapi duk kumpul orang, duk mengumpul duit dari orang baru.

Ia bukan sejenis perniagaan malah ia adalah scam!

Sangat berbeza dgn bisnes MLM. MLM ialah sejenis bisnes yang jelas. Ada produk dia, ada sistem perniagaan dia.

Dalam MLM, siapa-siapa pun boleh mendapat income lumayan. Bermula dulu atau bermula lambat, bukan isunya. Yang di bawah income lebih banyak dari yang di atas, itu biasa. Yang baru mula sebulan lebih banyak income dari yang dah 5-6 tahun.

Tiada siapa menikmati usaha siapa-siapa. Setiap orang mendapat hasil daripada usahanya sendiri. Semuanya rezeki Allah SWT dari usaha, doa dan keazaman sendiri. Ia adalah sistem yang lebih baik dari sistem CEO-makcik cleaner tadi. Di MLM sesiapa pun boleh jadi ‘CEO’, tak perlu berebut jawatan dgn sesiapa.

kenapa mesti menabung

Nak Bina Sistem MLM Yang Cemerlang?

Yang pertama, anda kenalah join bisnes ini.

Nak join bisnes Shaklee senang saja. Boleh hubungi saya

Fyda – 012 621 1883

Kemudian,

Lakukan seperti membina piramid. Berstrategi, berat, leceh, sabar, tak putus asa..

Dan bila dah siap semua orang hairan “Bagaimana mereka melakukannya????”.

Lihat saja piramid di Mesir & Central America. Hingga hari ni macam2 teori ttg pembinaannya.

Bila bina bisnes mcm piramid, bisnes akan kukuh.

Tengok piramid bentuk bagaimana. Ia macam bentuk bukit kan? Kukuh, stabil.

Follow the law of nature and you’ll never be wrong.

~aKakLyna
iReachPreneur
Chichen Itza, Mexico

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.