Tips Menabung Duit Gaji Supaya Sentiasa Cukup

tips menabung

Tips Menabung Duit Gaji Supaya Sentiasa Cukup

Baru-baru ni kecoh pasal i-sinar. Orang yang dapat tu tentulah sangat gembira dan bersyukur. Yang tak dapat pula tentu ada hikmah disebaliknya. Nasib baik kerajaan pakda menyimpan dalam KWSP kan?

Kalau nak harap kita sendiri simpan duit… Hurmmm.

Banyak sangat kita belajar daripada peristiwa Covid ni. Apa yang berlaku depan kita ini adalah supaya kita belajar, ambil pengajaran dan bertindak.

Rugi sangat la orang yang masih nak membutakan matanya. Sebab apa-apa yang berlaku di keliling kita ialah sebab Allah nak kira belajar dan ambil tindakan daripadanya.

tips menabung

Nak Ambil Tindakan Apa?

Sekarang kita dah nampak jika kita kerja makan gaji, tiada jaminan yang kita akan kekal dengan kerja selama-lamanya. So, gunalah sikit duit gaji untuk mulakan perniagaan. Sebab saya pun jalankan perniagaan sampingan yang tak menganggu waktu kerja pun.

Perniagaan Shaklee yang saya jalan ni adalah perniagaan saya sendiri. Shaklee sebenarnya nak sediakan peluang bina perniagaan dengan modal yang rendah kepada sesiapa sahaja. Sebab itulah Shaklee gunakan sistem direct selling dan produk dia tak ada di farmasi.

Cuba bayangkan kalau Shaklee jual produk dia di farmasi. Kita nak jual produk kena buka farmasi dulu, boleh bayangkan berapa banyak modal tu?

Jadi, dengan sistem network marketing macam ni, kita tak perlu modal yang banyak untuk mulakan bisnes Shaklee.

Anda tak perlu risau jika tak pandai bisnes, yang penting ada keinginan untuk berjaya dan sanggup buat apa sahaja. Anda tak perlukan sijil atau ijazah, tak perlu belajar sampai 3-4 tahun untuk mulakan bisnes.

Anda boleh mula berniaga seawal hari pertama anda mendaftar bisnes ni dan belajar sambil bisnes terus. As we do, we learn.

tips binses mudah

Tips Untuk Menabung Duit Gaji

Itu cuma cadangan saya saja lah jika anda nak tambahkan income setiap bulan. Sebab zaman sekarang ni, memang agak sukar nak berjimat. Last-last keperluan pun kita terpaksa potong. Jadi nak tak nak, memang kena tambah pendapatan.

1. Kawal perbelanjaan setiap hari dan mula hidup berjimat cermat.

2. Mula mencari sumber pendapatan kedua, ketiga dan seterusnya yang boleh membawa masuk aliran pendapatan lain dan tidak bergantung semata-mata kepada gaji.

3. Keluar dari zon selesa. Kita akan mendapat hasil yang sama apabila kekal pada tahap dan rutin hidup yang sama. Keluar daripada hidup sekarang dan mula berusaha bertindak luar daripada biasa membuat perubahan sedikit demi sedikit. InsyaAllah hidup kita akan menjadi lebih baik.

4. Dekatkan diri dengan Allah mencapai takwa. Dengan takwa, Allah telah janjikan jalan keluar daripada segala masalah.

5. Banyakkan membaca dan menambah ilmu. Kemudian, amalkan ilmu yang ada untuk mendapat hasilnya. Ilmu dan idea yang tidak diamalkan tidak membuahkan sebarang hasil.

Salam kejayaan dari saya.

Bagaimana Nak Start Bisnes Shaklee?

Untuk dengarkan peluang anda dalam bisnes Shaklee atau tak sabar-sabar nak start bisnes boleh hubungi saya

Boleh hubungi Fyda di 012 621 1883
WhatsApp kami di 012 621 1883 (klik dari smartphone anda).

Follow FB Fyda Noh untuk chat secara langsung.

Daftar keahlian Shaklee di “Join Now sekarang & nikmati penjimatan hingga 20%.

ahli shaklee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.