Sukar Dapat Zuriat Mungkin Juga Berpunca Daripada Suami, Bagaimana Nak Tingkatkan Kesuburan Lelaki

sukar dapat zuriat

Sukar Dapat Zuriat Mungkin Juga Berpunca Daripada Suami, Bagaimana Nak Tingkatkan Kesuburan Lelaki

Kalau 1 pasangan yang dah berkahwin lama tapi belum dapat anak selalunya isteri yang disalahkan. Isteri yang dikatakan kurang subur. Sebab tu banyak yang hubungi saya untuk dapatkan suplimen ialah kaum isteri. Bila dicadangkan suplimen untuk suami dia juga, katanya tak perlu, konfem-konfem je masalah tu daripada dia kan.

Kajian memang menunjukkan bahawa masalah kesuburan ni melanda kira-kira 15% pasangan yang berkahwin. Selalunya isteri lah yang jadi mangsa, tapi sebenarnya anda tahu tak bahawa 40-50% masalah kesuburan ni berpunca daripada lelaki.

Masalah ini selalunya dikaitkan dengan kualiti, bilangan telur dan juga kualiti air mani. Kajian menunjukkan bahawa pemakanan sihat yang kaya dengan beberapa nutrien, termasuklah asid lemak omega-3, antioksida, dan vitamin lain termasuk vitamin D, folate dan pemakanan yang rendah lemak tepu dan trans fat boleh meningkatkan kualiti air mani.

sukar dapat zuriat

Selepas memeriksa data daripada hampir 1,700 lelaki muda, saintis mendapati bahawa pengambilan suplimen omega-3 boleh membantu meningkatkan bilangan sperma dan mengimbangkan hormon, iaitu meningkatkan nisbah testosteron kepada LH yang akhirnya menyumbang kepada tahap kesuburan lelaki. Begitulah yang dilaporkan dalam JAMA Network Open.

Bukan perempuan saja ada masalah hormon tak stabil, lelaki pun sama. Dan masalah hormon tak stabil ni boleh menjejaskan kesuburan.

Walaubagaimanapun, berapa minyak yang diambil tu, tak dinyatakan dengan jelas, jadi tak ada kuantiti yang spesifik yang dicadangkan lah. Lagipun, sebab kaedah kajian yang digunakan tak dapat buktikan hubungan antara minyak ikan dan kesuburan lelaki.

Namun begitu, hampir semua orang mendapat manfaat daripada ikan yang lebih dalam pemakanan kita. Sebaik-baik ikan ataupun suplimen minyak ikan ialah daripada ikan liar yang kurang pencemaran logam berat.

sumber omega-3

Sumber gambar : snuggin

Omega-3 jenama Shaklee, iaitu OmegaGuard diekstrak daripada ikan kecil, iaitu ikan bilis yang mana tahap pencemaran lebih rendah. Selain daripada tu, Shaklee manjalankan penyaringan 3 kali untuk buang betul-betul bahan tercemar. OmegaGuard Shaklee juga bergred farmasi, yang mana kesanya sama seperti ubat.

Selain daripada minyak ikan, antara nutrisi lain yang boleh menyokong kesuburan lelaki ialah vitamin D, zat besi, zink dan magnesium. Tapi pilihlah suplimen yang tinggi kualitinya.

Ini adalah serba sedikit info tentang kesuburan lelaki. Jika anda perlukan maklumat lanjut atau jika anda perlukan lebih info, boleh hubungi saya di link di bawah.

Suplimen Untuk Kesuburan Lelaki.

 

shaklee harga ahli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.