Sakit Sendi Mungkin Komplikasi Psoriasis. Ketahui 5 Lagi Komplikasi Penyakit Kronik Ini

bahaya psoriasis

Sakit Sendi Mungkin Komplikasi Psoriasis. Ketahui 5 Lagi Komplikasi Penyakit Kronik Ini

29 Oktober ialah tarikh keramat yang dipilih sebagai Hari Psoriasis Sedunia. Tujuan hari ni dilancarkan ialah untuk meningkatkan kesedaran mengenai penyakit autoimun yang kronik yang menjejaskan kulit yang mana sistem imun menghantar isyarat yang salah yang mempercepat pertumbuhan sel kulit baru.

Kitaran yang cepat ini menyebabkan sel terkumpul pada kulit hingga menjadi tebal, seterusnya menjadi kering dan berkeruping atau bersisik berwarna putih (sel mati).

Pendedahan daripada Persatuan Psoriasis Malaysia, kira-kira 1-3% penduduk Malaysia terjejas dengan psoriasis. Selain itu, kira-kira 20 peratus pesakit psoriasis juga mempunyai anggota keluarga yang menghidap penyakit ini.

Justeru, Hari Psoriasis Sedunia bertujuan meningkatkan pengetahuan mengenai penyakit itu, selain menjadi platform pesakit menyuarakan hasrat mendapatkan rawatan dengan lebih mudah dan baik.

Sambutan turut mendidik pesakit psoriasis supaya tidak malu dengan keadaan kulit dan memberi pendedahan kepada masyarakat bahawa penyakit berkenaan tidak merebak menerusi sentuhan.

Tidak dapat dinafikan pesakit kurang selesa dengan keadaan kulit, tetapi ramai positif walaupun belum ada penawar merawat penyakit ini.

Anda boleh klik sini untuk mengetahui Cara Mengawal Psoriasis.

bahaya psoriasis

Dalam artikel ni, saya nak berkongsi yang psoriasis ni bukan sahaja menjejaskan kulit, ada 5 perkara yang anda perlu tahu tentang psoriasis dan komplikasinya:

1. Psoriasis boleh melarat kepada sendi

Jika psoriasis dibiarkan tanpa rawatan atau dirawat sebaiknya, penyakit ini berpotensi untuk merosakkan sendi, yang mana melibatkan 40% pesakit. Sama lah seperti masalah sendi yang lain, masalah sendi yang disebabkan oleh psoriasis menyebabkan kesakitan, sukar untuk bergerak dan mungkin kecacatan sendi yang kekal.

Keadaan ini memerlukan rawatan yang berbeza dan bebanan yang lebih tinggi.

2. Psoriasis dikaitkan dengan beberapa kanser

Ini terbukti melalui kajian klinikal yang menunjukkan peningkatan semua jenis kanser dengan penyakit ini.

3. Psoriasis bukan sekadar kulit gatal, tapi juga mempunyai risiko penyakit lain

Semakin teruk penyakit ini, semakin banyak kaitan dengan penyakit lain. Orang yang ada psoriasis mungkin mengalami penyakit aterosklerosis yang teruk yang berisiko tinggi untuk penyakit jantung, kerosakan salur darah, sindrom metabolik, darah tinggi, obesiti, kolesterol tinggi dan kencing manis.

4. Penyakit buah pinggang

Secara perlahan-lahan penyakit psoriasis ni akan merosakan buah pinggang. Biasanya keadaan ini akan makin memburuk apabila usia makin meningkat. Apatah lagi jika seseorang itu turut terjejas dengan kencing manis dan darah tinggi.

5. Kemurungan atau depresi

Keadaan ini mungkin disebabkan oleh rasa rendah diri akibat keadaan kulit sendiri. Tetapi yang ramai orang tak tahu ialah depresi ini juga disebabkan oleh keadaan imun yang lemah dan tak mampu membantu seseorang itu mengawal stress.

Bagaimana Nak Kawal Imun Dan Kawal Psoriasis?

Selepas sekian lama menghidap penyakit ini, makin ramai penghidap psoriasis lebih positif tentang penyakit mereka walaupun belum ada rawatan yang khusus. Namun, kerana psoriasis adalah penyakit yang berkaitan imun dan keradangan, maka ada cara untuk mengawal penyakit ini dan membantu membaikpulih dan melindungi sel untuk melambatkan kerosakan sel.

psoriasis sembuh

 

Nutrisi yang baik boleh membantu mengawal penyakit ini, terutamanya Vivix yang merupakan gabungan polifenol yang tinggi

Vivix mengandungi antioksidan dengan nilai ORAC yang tinggi dan mengandungi Kapasiti Menyerap Radikal Oksigen (ORAC) tertinggi dalam kalangan antioksidan semula jadi, bertujuan melawan radikal bebas dan memodulasi sistem imun.

Radikal bebas dalam badan terbentuk daripada metabolisme sel atau dari sumber luar seperti pencemaran, asap rokok dan radiasi yang toksik dan bahaya kepada kulit serta badan.

Radikal bebas memainkan peranan utama dalam penyakit kronik.

Bagaimana Nak Dapatkan Set Nutrisi Psoriasis?

Psoriasis adalah sejenis penyakit kulit yang berpanjangan, dan berulang. Ia tidak boleh sembuh sepenuhnya. Penghidap psoriasis mungkin perlu mengamalkan suplemen dan nutrisi yang boleh membantu mengurangkan simptom psoriasis nya seumur hidup.

Jadi, untuk penjimatan berganda, WhatsApp kami di 012-6211883 untuk kami bantu pendaftaran ahli & pembelian Set Nutrisi Psoriasis. Jimat banyak bila daftar ahli, tau! 😀

*DISCLAIMER
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

WhatsApp kami di 012 621 1883 (klik dari smartphone anda).
Follow FB Fyda Noh untuk chat secara langsung.
Daftar keahlian Shaklee di “Join Now sekarang & nikmati penjimatan hingga 20%.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.