Saintis Temui 7 Cara Lambatkan Penuaan Yang Boleh Diamalkan Oleh Semua Orang

awet muda wanita

Saintis Temui 7 Cara Lambatkan Penuaan Yang Boleh Diamalkan Oleh Semua Orang

Adakah penuaan ialah 1 penyakit? Jika ya, ada tak ubat untuk merawat penuaan?

Walaupun mungkin kita rasa nak melawan penuaan ini adalah benda yang mustahil dan mungkin tak perlu, tapi sebenarnya di sana para saintis sedang menkaji dan mencari cara untuk melambatkan penuaan.

Tapi, jangan salah sangka. Nak lambatkan penuaan ni, bukan lah nak hidup selama-lamanya dan tak ingin mati tapi ialah untuk dapatkan kehidupan yang berkualiti semasa usia tua.

awet muda wanita

Sebenarnya untuk melambatkan penuaan ni, ada beberapa faktor yang boleh mempengaruhi usia ni,

7 Faktor Melambatkan Penuaan

1. Resveratrol

Resveratrol ialah bahan dalam anggur yang meningkatkan mitokondria dalam sel. Sebenarnya banyak bahan dalam tumbuhan yang membantu meningkatkan kesihatan, namun resveratrol ni memang dikaji secara khusus.

Resveratrol meningkatkan pemanjangan telomere – iaitu hujung kepada DNA sel kita. Bila telomere ni lebih panjang, tahap kesihatan ialah lebih baik.

Sumber resveratrol saya ialah dalam Vivix. Namun Vivix ni mengandungi polifenol tumbuhan yang 10 kali lebih hebat daripada resveratrol sahaja.

2. Bersenam secara tetap

Bersenam dengan teratur boleh mengurangkan risiko penyakit kronik sebanyak 50%. Penyakit ini termasuklah kencing manis, darah tinggi, kegagalan jantung dan sakit sendi. Tanpa penyakit-penyakit ini in sha Allah umur lebih panjang dan hidup lebih berkualiti.

3. Perlu kah ganti hormon selepas menopaus?

Semua tahu bila dah masuk usia menopaus atau andropaus untuk lelaki, tahap kesihatan manusia mula menurun akibat hormon tak seimbang. Mungkin dengan menggantikan hormon ini dan mengembalikan keseimbangan hormon, sekurang-kurang kualiti hidup meningkat dalam 10-15 tahun.

Kalau ada cara yang lebih selamat untuk lebih sihat dan bertenaga selepas menopaus, saya boleh cadangkan untuk anda.

cara cegah kanser

4. Makanan

Makanan yang tinggi gula, makanan dengan karbohidrat ringkas dan makanan yang diproses patutlah dijauhi kerana dah terbukti makanan-makanan ini meningkatkan risiko penyakit.

5. Berpuasa

Orang Islam sangat beruntung sebab kita ada waktu sunat puasa – Isnin dan Khamis, dan juga puasa pada hari-hari putih.

Dengan pengambilan kalori dalam 500-600 setiap hari, boleh meningkatkan pemanjangan telomere yang boleh meningkatkan tahap kesihatan.

6. Faktor gaya hidup

Jadikan bersenam dan mengawal tekanan sebagai tabiat dan gaya hidup kita. Jangan merokok, pastikan berat badan kita berada dalam angka yang sepatutnya dan dapatkan tidur yang cukup setiap hari.

Ini akan membantu kita mengawal hormon kortisol yang merupakan hormon stress yang menyebakan keradangan dan meningkatkan risiko kematian pramatang.

7. Vitamin dan mineral utama

Pengambilan vitamin dan mineral asas meningkatkan 5-10 tahun kehidupan yang bebas penyakit. So, kalau nak lindung diri atau kurangkan risiko penyakit, mungkin kita tak dapat menolak keperluan suplimen dalam kehidupan harian kita.

Cara Paling Mudah Untuk Meningkatkan Kesihatan

Ini ialah 7 perkara yang mempengaruhi dan meningkatkan tahap kesihatan kita. Antara pilihan saya untuk menjaga kesihatan ialah dengan amalkan suplimen terbaik, iaitu jenama Shaklee yang dijamin berkesan dan selamat untuk jangka masa panjang.

Sudah ramai orang-orang yang amalkan vitamin Shaklee hidup dengan lebih sihat dan lebih bertenaga sehingga usia tua.

Bagi saya, vitamin Shaklee ialah terbaik untuk kesihatan dan berbaloi untuk wang anda.

Boleh hubungi Fyda di 012 621 1883

WhatsApp kami di 012 621 1883 (klik dari smartphone anda).


Follow FB
Fyda Noh untuk chat secara langsung.


Daftar keahlian Shaklee di
“Join Now sekarang & nikmati penjimatan hingga 20%.

cara pilih suplimen

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.