Ramai Wanita Dah Kecutkan Fibroid Tanpa Pembedahan. Rupanya Ini Rahsia Mereka..

fibroid uterus

Ramai Wanita Dah Kecutkan Fibroid Tanpa Pembedahan. Rupanya Ini Rahsia Mereka..

Fibroid adalah sejenis ketumbuhan tak bahaya yang sangat kerap berlaku pada sistem pembiakan wanita, yang melibatkan dinding rahim.

Fibroid ni boleh jadi banyak saiz. Walaupun pada asalnya fibroid tak bahaya, tapi ada 1% kes fibroid yang boleh bertukar jadi kanser. Begitu juga, wanita yang ada fibroid terdedah kepada kanser lain yang berkait rapat dengan hormon estrogen. Sebab fibroid juga berkait rapat dengan estrogen berlebihan.

Fibroid ni sangat biasa berlaku kat wanita. So, jangan terkejut kalau pegi klinik sebab lain tapi bila scan nampak fibroid. Lebih kurang dalam 3 orang wanita, 1 orang ada fibroid. Eh, macam statistik stress je. Ada kaitan ke?

fibroid uterus

Gejala-gejala Yang Mungkin Dialami Oleh Wanita Yang Ada Fibroid

Fibroid ni boleh jadi macam-macam saiz dan boleh tumbuh dari tempat berbeza. Fibroid saiz kecil mungkin tak disedari pun. Tapi ada beberapa gejala yang dikaitkan dengan fibroid, termasuk:

1. Darah haid yang banyak, ada juga yang mengalami pendarahan antara period

2. Senggugut

3. Rasa nak kencing dengan kerap dan rasa ada benda menekan pundi kencing.

4. Rasa ingin buang air besar, bila p toilet takda apa yang keluar

5. Ada juga yang mengadu sakit perut.

6. Mungkin mengalami anemia – iaitu kurang darah sebab darah haid yang banyak.

7. Mungkin sakit belakang

8. Sukar untuk dapat anak dan masalah kesuburan

Apakah Penyebab Fibroid?

Betul ke punca fibroid masih belum ditemui?

Maksudnya kalau belum ada penyebab, pembedahan la satu-satunya jalan nak sembuhkan fibroid. Tapi kenapa lepas operation, masih ada yang tumbuh fibroid balik?

Tentu ada sesuatu yang menyebabkan fibroid berulang kan?

Pertumbuhan fibroid ni adalah proses yang kompleks yang dipengaruhi oleh banyak faktor risiko. Tapi saintis menemui bahawa hormon yang tak stabil iaitu hormon estrogen berlebihan berbanding progesteron.

Antara penyebab hormon ini tak stabil ini termasuk pengambilan perancang jenis hormon – pil perancang, perancang jenis jarum dan implan, ubat untuk kesuburan dan terapi pengganti hormon boleh meningkatkan estrogen dalam badan.

Penyebab lain yang meningkatkan estrogen ialah masalah kesesakan hati (liver congestion),   keradangan dalam badan, toksin yang tinggi dalam usus, stress, hypothyroidism dan terdedah kepada bahan kimia xenostrogen.

Menurut kajian yang dimuatkan dalam Jurnal of Assisted Reproduction and Genetics. Volume 30, Issue 7 pada Julai, 2013 fibroid terjadi disebabkan terdapat masalah dalam sistem antioksida dalam badan. Maksudnya fibroid terjadi disebabkan oleh pengaruh radikal bebas.

fibroid ketika mengandung

Kenapa Sangat Perlu Turunkan Toksin Dalam Badan

Xenostrogen ataupun estrogen asing boleh merosakkan keseimbangan hormon sebab fungsi dia serupa dengan estrogen.

Bayangkan dia buat kerja macam hormon badan kita, tapi sebenarnya dia adalah benda asing. So, dah tentulah dia akan mengacau badan kan? Kekacauan yang dibuat termasuklah fibroid.

Sebab tu lah sangat perlu untuk mengurangkan toksin ni. Antara caranya ialah kurangkan pengambilan makanan yang meningkatkan estrogen:

-Produk tenusu

-Makanan proses

-Makanan segera

-Gula ringkas

-Kafein

-Alkohol

-Rokok dan vape

Xenostrogen juga boleh ditemui dalam bahan skincare, produk pencuci rumah, plastik dan racun serangga.

Hati Yang Sihat Bantu Buang Toksin Dengan Optimum

Semua tahu kan hati adalah tempat proses toksin atau tempat pelupusan sampah dalam badan kita. Kalau terlalu banyak toksin yang perlu diproses, boleh jadi masalah kepada hati.

Jadi, jaga kesihatan hati ialah cara terbaik untuk bantu kawal atau seimbangkan hormon. Secara tak langsung boleh bantu kecutkan fibroid.

Hati yang sihat boleh membantu menukarkan estrogen bahaya ini kepada estradiol – iaitu estrogen yang lebih selamat.

Jika hati tak boleh berfungsi dengan baik, maka hati tak boleh proses estrogen dengan baik dan hormon tu akan terus meningkatlah.

1. Resveratrol

Resveratrol adalah bahan yang mendapat perhatian saintis di seluruh dunia kerana manfaatnya kepada kesihatan. Resveratrol terbukti boleh mencegah atau melambatkan perkembangan pelbagai penyakit, termasuklah kanser, penyakit jantung, penyakit berkaitan saraf dan juga jangkitan.

Untuk hati pula, resveratrol membantu melindungi hati daripada kerosakan akibat bahan kimia dan alkohol. Dalam kajian makmal, resveratrol meningkatkan kesihatan hati tikus yang obes dan mengalami kerosakan hati yang kronik.

2. Vitamin B Kompleks

Vitamin ini sangat diperlukan untuk fungsi hati yang normal dan untuk membantu detoksifikasi. Vitamin B juga membantu badan untuk mengawal stress.

3. Indole-3-carbinol (I3C) dan DIM

Merupakan bahan aktif yang terdapat dalam sayuran jenis kubis. Contohnya brokoli, kubis bunga, kale dan kubis. Bahan ni dia bantu detoks hati dan menguruskan hormon estrogen dengan baik.

4. Calcium-d-glucarate

Bahan semulajadi yang ditemui dalam buah dan sayuran yang bantu mengurangkan estrogen yang bahaya.

5. Sulforaphane

Juga merupakan bahan yang boleh ditemui dalam sayuran jenis kubis yang mengandungi fitokimia dan mencegah kerosakan DNA akibat radikal bebas.

6. Milk thistle

Bahan ini merupakan herba yang terbaik untuk kesihatan hati. Antioksida dalam milk thistle melindungi sel hati daripada kerosakan dan membina sel yang baik.

7. Teh hijau, lycopene, kunyit dan rosemary

Bahan-bahan ni semua ialah antioksida yang mencegah kerosakan sel akibat radikal bebas.

8. Serat

Membantu melawaskan buang air besar dan bantu buang xenostrogen dan toksin lain.

VIVIX : Minuman Botani Terbaik Polifenol

Salah 1 polifenol dalam Vivix ialah resveratrol. Tapi, keberkesanan Vivix adalah 10x ganda lebih daripada resveratrol sahaja dan tidak mengandungi alkohol, sebaliknya hanya  bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan atau perasa tambahan dan yang penting, HALAL!

Saintis telah menjalankan kajian dan mendapati orang-orang Perancis gemar memakan daging yang berlemak tinggi dan minum wain dengan banyak, tetapi kadar penyakit jantung tetap rendah di Perancis. Selepas bertahun-tahun membuat kajian, saintis menemui rahsia di sebalik Paradoks Perancis terdapat pada Resveratrol yang terkandung dalam wain merah.

Satu hidangan Vivix mengandungi jumlah resveratrol yang sama banyak seperti yang terdapat dalam 100 gelas wain merah.

Sekiranya hendak dibandingkan dengan minuman antioksida lain, Vivix tialah yang paling bagus sebab dengan hanya 1 sudu teh sehari mampu membekalkan ORAC* value yang diperlukan tubuh iaitu 3000-5000 ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) is a method of measuring antioxidant capacities of different foods)

rawatan fibroid secara tradisional

rawatan alternatif fibroid

rawatan untuk penyakit fibroid

CARA ORDER VIVIX SHAKLEE UNTUK MASALAH FIBROID

Cara 1 – Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2 – Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya.

Sekiranya anda berada di sekitar Kota Kinabalu, Putatan, Sembulan dan Penampang mungkin kita boleh aturkan untuk COD.

Fyda Noh,
012 621 1883 (www.wasap.my/60126211883)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *