Ramai Rupanya Tak Tahu Insulin Berlebihan Ialah Punca Lemak Berkumpul Kat Badan

nak turunkan berat

Ramai Rupanya Tak Tahu Insulin Berlebihan Ialah Punca Lemak Berkumpul Kat Badan.

Bila kita cakap pasal insulin, tentu kita terfikir pasal kencing manis. Ramai orang ingatkan, kencing manis disebabkan oleh insulin yang tak mencukupi. Sebenarnya, sebelum insulin tak cukup tu, insulin sangat banyak tapi tak dapat digunakan.

Lama-lama barulah insulin tu akan berkurang, sebabnya sel yang buat insulin tu dah makin sikit.

Jadi, saya nak kongsi dengan anda antara cara yang kita boleh buat untuk kurangakan insulin dalam badan dan kurangkan lemak terus.

nak turunkan berat

Badan Kita Kurang Asid Lemak Baik

Ramai yang pelik kan bila sebut lemak? Bukan lemak tu tak baik ke?

Salah tu, lemak ni ada yang baik dan tak baik. So lemak baik yang kita perlukan antaranya ialah omega-3.

Asid lemak omega 3 adalah kumpulan lemak yang penting kepada kesihatan kita. Namun ia tidak boleh dihasilkan oleh tubuh manusia. Terdapat beberapa jenis lemak omega 3 namun yang paling penting boleh dibahagikan kepada 2 kumpulan utama :

  • Alpha lenolenic acid ( ALA ). Ia mudah didapati dalam pelbagai jenis makanan dan tumbuhan seperti kacang walnut, chia seed, flaxseed dan lain-lain
  • Eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA). Ia mudah ditemui di dalam minyak ikan dan ikan berlemak di laut dalam seperti ikan salmon dan ikan sardin

Kebaikan Asid Lemak Omega 3 Untuk Kurus

1. Mengawal Atur Tahap Lemak Yang Sihat

Simpanan lemak yang berlebihan dalam badan merupakan salah satu faktor utama yang menyumbang kepada peningkatan berat badan. Kajian menunjukkan bahawa Omega 3 dapat membantu kita mencapai tahap lemak badan yang sihat kerana :

  • Meningkatkan kadar metabolik
  • Meningkatkan kadar pembakaran lemak
  • Meningkatkan peredaran darah ke otot-otot badan semasa bersenam seterusnya menambah keupayaan tubuh untuk bakar lebih banyak lemakMengawal paras lemak sihatyang terkumpul dari diet harian kita

2. Menyeimbang Rasa Kenyang

Dua hormon utama iaitu ghrelin dan leptin berperanan dalam mengawal rasa lapar dan kenyang. Gabungan diet yang sihat dan pengambilan Omega 3 didapati bermanfaat untuk mengawal atur 2 hormon ini untuk :

Meningkatkan rasa kenyang untuk tempoh yang lama

turunkan kolesterol

3. Meningkatkan Paras Insulin Yang Sihat

Insulin ialah hormon yang menukarkan karbohidrat di dalam makanan kepada tenaga. Maknanya insulin membantu mengurangkan paras gula dalam darah. Sebab tu, insulin ni sangat penting untuk orang yang ada kencing manis.

Oleh itu, tahap insulin yang sihat adalah penting untuk mengekalkan berat badan yang sihat sebab insulin yang berlebihan boleh menyebabkan lemak berlebihan berkumpul.

Omega-3 dapat membantu dengan :

Meningkatkan kepekaan insulin badan – semakin peka sel-sel badan kita terhadap insulin, semakin rendah kemungkinan makanan yang kita makan disimpan sebagai lemak

4. Mengurangkan Tekanan

Tekanan boleh menyumbang kepada peningkatan berat badan. Omega-3 membantu mengawal atur tahap kortisol yang sihat, ia adalah hormon tekanan. Ia boleh menyebabkan penyimpanan lemak, bukannya membantu membakar kalori-kalori yang degil.

Di Shaklee, Omega Guard merupakan supplemen yang kaya dengan omega 3. 1 capsule Omega Guard  mengandungi :

  • Minyak Ikan Omega 3 – 333mg
  • EPA                                – 182mg
  • DHA                               – 120mg

sakit badan

sakit endometriosis

tekanan darah ibu hamil

 

Kalau anda nak saya bantu untuk turunkan berat badan dan nak kurangkan risiko penyakit-penyakit kronik termasuk kencing manis, boleh la cuba OmegaGuard ni.

*DISCLAIMER
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Boleh hubungi Fyda di 012 621 1883
WhatsApp kami di 012 621 1883 (klik dari smartphone anda).

Follow FB Fyda Noh untuk chat secara langsung.

Daftar keahlian Shaklee di “Join Now sekarang & nikmati penjimatan hingga 20%.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.