Pilihan Makanan Untuk Membantu Pesakit PCOS Mengawal Simptom

diet pcos

Pilihan Makanan Untuk Membantu Pesakit PCOS Mengawal Simptom

Antara simptom yang paling sukar untuk dikawal oleh penghidap PCOS ialah berat yang berlebihan ataupun obes. Ini kerana masalah kerintangan insulin. Ini bermakna paras insulin dalam badan penghidap PCOS tu lebih tinggi daripada biasa.

Kesilapan dalam diet menyebabkan kerintangan insulin jadi makin teruk dan makin sukar nak turunkan berat.

Ramai wanita yang menghidap PCOS mendapati simptom mereka lebih terkawal lepas kawal pemakanan dan mengubah gaya hidup yang lebih aktif. Wanita yang betul-betul nak kawal PCOS sepatutnya tahu yang makanan ialah ubat mereka.

Tapi kena tengok lah pilihan makanan. Yang terbaik ialah makanan yang semulajadi dan organik kerana ini akan membantu untuk mengimbangkan hormon wanita. Sebaliknya makanan proses dan makanan segera yang berlebihan boleh menganggu kestabilan hormon.

diet pcos

Panduan Pemakanan Untuk Mengawal Penyakit PCOS

1. Elakkan makanan proses

2. Lebihkan serat

3. Banyakkan pengambilan air putih

4. Pilih makanan yang kurang ramuannya – Ini sebenarnya untuk makanan yang dah siap packing, yang kita nak beli kat kedai. Sebab selalunya makanan-makanan yang banyak sangat ramuan tu ialah makanan proses.

5. Kurangkan atau elakkan terus gula ringkas

6. Hadkan atau elakkan alkohol (AWAS! Alkohol haram untuk muslim)

7. Makan dalam kuantiti yang sedikit tapi kerap

8. Lebihkan protein berbanding karbohidrat

9. Lebihkan makanan yang mengandungi antioksida dan antiradang

PCOS Mungkin Penyakit Sepanjang Hayat

Sangat penting untuk anda faham, dalam perubahan moden setakat ini PCOS tidak mempunyai penawar, tapi ubat-ubatan untuk melegakan simptom yang dialami sahaja.

Bagaimanapun, PCOS boleh dikawal supaya simptomnya dapat dkurangkan dan boleh melambatkan komplikasi, yang mana komplikasi PCOS ni termasuklah masalah kesuburan dan kencing manis.

Selain daripada nak jaga makan, penghidap PCOS tu perlu mengamalkan gaya hidup sihat dan mendapatkan berat badan yang ideal.

Saya nak bantu wanita yang menghidap PCOS ini dengan diet yang seimbang mengikut mealplan yang disediakan. Hanya 7 hari sahaja jika anda betul-betul patuh kepada mealplan ini, in sha Allah hasilnya sangat mengagumkan.

Suplimen Yang Dicadangkan Untuk Penghidap PCOS

 

 

diet pcos

Kenapa anda perlu ambil suplimen juga walaupun amalkan makanan untuk kawal PCOS?

Zaman sekarang ni, dunia memang makin moden, tapi kita kena terima hakikat yang nutrien dalam tanah makin berkurang dan ditambah pula dengan kaedah pertanian zaman sekarang yang menggunakan racun rumpai dan racun serangga yang mana mungkin boleh mengurangkan nutrien dalam makanan harian kita.

Produk Shaklee ditanam secara organik dan dijamin bebas daripada racun rumpai dan racun serangga. Sebab tu, kita boleh dapatkan khasiat secara optimum daripada suplimen ini.

Hubungi saya untuk tempahan dan mulakan diet PCOS anda sekarang.

*DISCLAIMER
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Boleh hubungi Fyda di 012 621 1883
WhatsApp kami di 012 621 1883 (klik dari smartphone anda).

Follow FB Fyda Noh untuk chat secara langsung.

Daftar keahlian Shaklee di “Join Now sekarang & nikmati penjimatan hingga 20%.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.