Penyebab Darah Tinggi Sistolik Dan Diastolik

Penyebab Darah Tinggi Sistolik Dan Diastolik

Penyakit tekanan darah tinggi termasuk dalam penyakit 3 serangkai, iaitu kencing manis dan sakit pinggang. Ketiga-tiga penyakit ini saling berkait rapat. Pendek kata, kalau anda menghidap salah satu daripada penyakit ini, bersedialah untuk 2 kawannya itu, jika anda tak kawal baik-baik penyakit anda.
Ukuran tekanan darah dikira berdasarkan tekanan ketika jantung mengepam darah ke seluruh badan iaitu tekanan darah sistolik atau orang kampung saya sebut tekanan diatas.
Sementara tekanan dibawah atau diastolik ialah tekanan pada saluran darah untuk menghantar darah kembali ke jantung.
Jadi, penyebab tekanan darah atas dan bawah adalah berbeza.
Tekanan darah atas disebabkan oleh isipadu darah yang banyak yang perlu dipam oleh jantung. Diet yang mengandungi garam berlebihan menyebabkan isipadu darah bertambah. Selain itu, jika ada masalah lemah jantung, sudah tentu jantung tidak dapat mengepam darah dengan baik. Lalu banyak darah berkumpul dan sekali dia pam darah yang banyak tu, tekanan pun akan tinggi.
Sementara tekanan darah dibawah pula disebabkan adanya rintangan dalam saluran darah. Maknanya saluran darah sempit hingga dia perlu meningkatkan tekanan supaya darah sampai ke jantung semula. Ini boleh disebabkan oleh kolesterol tinggi ataupun darah yang pekat disebabkan oleh sindrom metabolik.
Sebab itu penyakit-penyakit ini dikatakan berkawan. Biasanya kalau ada satu penyakit, ia akan menjurus kepada penyakit lain. Sindrom ini dinamakan Sindrom X. Nak tau apa itu Sindrom X? Entry lain ok..
Untuk entry ini saya nak berkongsi testimonial seorang anak yang menghadiahkan Vivix kepada ibunya yang mempunyai penyakit tekanan darah tinggi, diabetes dan kolesterol dan alhamdulillah, penyakit-penyakitnya terkawal.
Dulu… sebelum perkenalkan Vivix pada mummy saya, tapak kakinya merekah teruk… jalan pun terhenjut2.. Sekarang tidak lagi.. Alhamdulillah..
Bila dapat tahu mummy ada kencing manis, darah tinggi dan kolesterol hujung tahun 2013…
Saya belikan sebotol Vivix pada mummy masa tu… Syukur bacaan tekanan darah dan kencing manis turun, kolesterol kurang.
Sampailah hari ni, 4 jenis vitamin tak pernah miss bagi pada mummy. Vivix, ESP, Omega guard dan Ostematrix 🙂
~Puan Ummu Mardhiah
Bagaimana Vivix boleh mengawal penyakit-penyakit ini? Semuanya berbalik kepada punca sebenar yang menyebabkan penyakit-penyakit ini, iaitu radikal bebas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.