Tips Mengawal Penyakit Paru-Paru Kronik Akibat Merokok

Tips Mengawal Penyakit Paru-Paru Kronik Akibat Merokok

Cerita santai..

A : Saya dah lama merokok. Dah berpuluh-puluh tahun. Selalu berazam nak berhenti, tapi masih tak dapat. Tak apa ke?

B : Tak apa kenapa? Apa maksud awak?

A : Saya takut kena kanser.

B : Orang yang merokok memang berisiko tinggi untuk dapat kanser. Tapi, awak memang patut berhenti merokok sebab orang sekeliling awak macam isteri awak, anak-anak awak dan kalau awak merokok di tempat awam mereka yang terdedah kepada asap rokok tu lebih tinggi risiko rosak paru-paru dan dapat kanser.

Saya cadangkan awak cuba Vivix Shaklee. Ramai kawan-kawan saya dah berjaya berhenti merokok. Disamping tu boleh mencegah banyak penyakit kronik.

A : Saya tahu.. ada yang dah suggest dah saya. Tapi mahal la..

B : Ooo.. saya faham tu..

Tapi awak ingat rokok awak tu murah?

Dan penyakit kanser tu murah sangat??

.

.

.

Sebenarnya orang hisap rokok jauh di sudut hatiya memang sedar bahawa rokok membahayakan kesihatan sendiri dan kesihatan orang di sekeliling. Tapi mungkin ada ego dalam hati atau kerana bercampur dengan rakan-rakan yang masih merokok, menyebabkan berhenti merokok adalah sesuatu yang sukar.

Berhenti merokok secara mendadak dikatakan menyebabkan simptom yang tak menyenangkan disebabkan ketagihan nikotin.Namun, ramai mendakwa bahawa itu adalah kerana psikologi semata-mata dan kesan itu tidak memudaratkan badan. Maksudnya jika seseorang berhenti merokok dengan serta-merta, sebenarnya boleh saja.

 petua berhenti merokok

Bagaimana Vivix membantu orang untuk berhenti merokok?

Apabila seseorang tidak merokok, sebenarnya badan cuba membersihkan toksin-toksin nikotin yang ada dalam badan. Minggu pertama biasanya adalah tempoh yang paling azab kerana badan cuba membuang nikotin dan membiasakan diri setelah sekian lama terdedah kepada nikotin.

Vivix, sebagai agen detox darah membantu badan untuk buang toksin-toksin dan nikotin ini dengan lebih cepat dan berkesan.

Selain itu juga, Vivix membantu pemulihan semula sel-sel dan membina sel yang lebih baik. Bila sel kita lebih baik dah tentu fungsinya juga akan jadi lebih baik. Jadi, kebolehan untuk menyingkirkan toksin yang tak diperlukan badan menjadi lebih efisien atau berkesan.

Tak hairanlah orang yang merokok bila minum Vivix, mendapati rokok rasa pahit. Kerana sel-sel badannya sudah menjadi yang baru dan baik, lalu menolak benda-benda yang negatif dan boleh merosakkan diri.

Berapa lama boleh hidup bila disahkan menghidap kanser paru-paru

Semua tahu penyakit kanser adalah penyakit yang menakutkan dan boleh menyebabkan kematian. Sepanjang pengalaman saya, apabila seseorang disahkan menghidap kanser, masa depannya macam dah kelam. Apa-apa yang doktor cakap lepas tu memang tak masuk dalam kepala dia. Ada seorang pesakit kanser tulang, doktor merancang untuk buat pembedahan buang sel kanser dan diterangkan kepadanya ada risiko 1% dia mungkin tak boleh berjalan, tapi apa yang masuk dalam kepala dia, dia ada peluang 99% untuk sembuh yang mana sama sekali tak sama dengan apa yang doktor terangkan.

Berapa lama boleh hidup juga antara soalan yang paling popular. Kalau drama TV kan, doktor cakap terus kan, berapa lama masa orang tu ada. 1 kajian dalam 2007 Lung Staging Project yang melibatkan 81,000 pesakit daripada 19 negara menunjukkan bahawa sebahagian besar pesakit kanser paru-paru mempunyai jangka hayat 1 tahun atau lebih selepas disahkan menghidap kanser paru-paru, iaitu dalam 30-50 orang daripada 100 orang. Sementara 10 orang daripada 100 orang mempunyai jangka hayat dalam 5 tahun atau lebih dan 5 orang daripada 100 orang mempunyai jangkahayat dalam 10 tahun dan lebih.

Boleh rujuk kajian tersebut di jangkahayat pesakit kanser paru-paru.

Betul, tiada siapa yang boleh menentukan bila ajal seseorang. Namun, kualiti hidup pesakit kanser mungkin akan menurun dan mungkin terpaksa bergantung kepada orang sekeliling.

rawatan kanser paru-paru

Kenapa saya beriya promot Vivix Shaklee untuk berhenti merokok?

Kebanyakan pesakit yang saya jumpa di klinik yang merokok, bila dinasihatkan berhenti merokok, jawapannya..

–In sha Allah…

–Susahlah doktor, dah biasa..

–Pelan-pelan la doktor, nak berhenti terus tak boleh.

Yang menyedihkan bila remaja, baru habis sekolah dah belajar merokok dan orang yang menghidap penyakit kronik yang tak mahu bergantung pada ubat tapi masih sayang nak tinggalkan rokok.

Saya boleh rasa betapa susahnya nak tinggalkan benda yang dah sebati dengan diri kita. Memang sangat susah.

Saya sangat risaukan kesihatan mereka. Apa guna kalau makan ubat berkotak-kotak tapi masih tetap menyumbat racun ke dalam badan?

Kalau bahayakan diri sendiri saja masih ok, bagaimana pula dengan isteri dan anak-anak kat rumah? Yang turut terdedah kepada asap rokok dan nikotin yang melekat di baju. Bagaimana pula orang awam yang menyedut udara yang sama dengan anda. Paling tak tahan di kedai makan, ada yang merokok depan kanak-kanak.

KASIHANILAH MEREKA. Hidup mereka masih panjang dan mereka tak tahu untuk memilih gaya hidup yang sihat melainkan apa ang diajar oleh ibu bapa mereka. Jangan hanya pentingkan diri semata-mata nak puaskan ketagihan anda terhadap rokok.

Jika anda betul-betul sayangkan diri dan keluarga, apa salahnya bagi peluang kepada Vivix untuk membantu anda. Sebab ramai yang dah berjaya berhenti merokok selepas amalkan Vivix.

Tapi AWAS!!! VIVIX BOLEH BUAT ANDA NAMPAK 25 TAHUN LEBIH MUDA. Kepada yang dah beranak-pinak jangan nak mengaku bujang kalau jadi hensem.

Jika berminat untuk cuba, boleh hubungi saya Dr.Fyda Noh untuk konsultasi atau tempahan.

Fyda Noh : 012 621 1883

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.