Kuman Makan Daging Yang Boleh Bawa Maut

Kuman Makan Daging Yang Boleh Bawa Maut

Mengerikan..

Itu juga yang sering saya rasa bila daging seseorang disiat. Ada 1 kes yang sama pernah viral di media sosial. Menurut saudara pesakit, doktor sengaja memotong kulit atau daging pesakit walaupun lukanya tak berapa teruk tanpa berunding dengan ahli keluarga terlebih dahulu.

Keadaan itu dipanggil necrotizing fascitiis yang merupakan keadaan kecemasan yang memerlukan pembedahan dilakukan segera. Keadaan ini terjadi apabila terdapat jangkitan kuman pada lapisan tisu bawah kulit dan boleh merebak dengan sangat cepat. Sebab tu jangkitan ini dipanggil jangkitan ‘kuman pemakan daging’. Memang cepat merebak jangkitan dia sebab itu dikelaskan sebagai penyakit kecemasan.

Kalau diikutkan, jangkitan kuman ini taklah bahaya, cuma bila berlaku kepada orang yang mempunyai pertahanan imun yang lemah, seperti pesakit kencing manis, penyakit buah pinggang atau kanser, mereka tidak dapat melawan jangkitan kuman tersebut dan terjadilah jangkitan yang teruk itu.

Kuman boleh masuk melalui luka pada kulit, terbakar ataupun digigit serangga. Simptom pada kulit boleh terjadi dalam beberapa jam sahaja selepas jangkitan. Seseorang itu akan rasa sakit pada bahagian tersebut dan kulit boleh jadi merah atau kebiruan dan membengkak dengan cepat. Mungkin juga boleh jadi ulser, melepuh atau bintik-bintik hitam pada kulit. Tapi ada juga yang dikulitnya nampak tak teruk sangat atau mungkin nampak normal, tapi pesakit itu mengadu sakit yang begitu dahsyat. Keadaan ini boleh menyebabkan doktor salah diagnosis.

Kemudian ia boleh diikuti dengan demam, muntah-muntah tau kurang selera makan. Kadang-kadang ada yang fikir jangkitn ini tidak bahaya sebab fikir luka sahaja. Jadi, mereka lambat dapatkan rawatan sampai mungkin jangkitan dan merebak ke seluruh badan dan jangkitan yang amat teruk atau sepsis.

Sebaiknya, jika anda adalah penghidap penyakit-penyakit kronik, jika ada luka atau digigit serangga atau binatang lebih baik dapatkan rawatan dengan segera. Pastikan dulu jangkitan itu bukanlah necrotizing fasciitis. Kalau NF, kena segera buang tisu mati untuk mengelakkan jangkitan merebak. Jika terlalu serius, anggota badan mungkin perlu dipotong. Jika terlambat lagi, mungkin boleh membawa kepada kehilangan nyawa.

Luka beransur baik dalam 2 minggu

ubat kencing manis

Ini adalah gambar isi yang telah dipotong kerana jangkitan yang saya kira necrotizing fasciitis berdasarkan isi yang dibuang akibat jangkitan kuman.

Takut kan tengok kalau terdedah macam tu?

Alhamdulillah, luka itu beransur baik dalam masa 2 minggu selepas pengambilan Vivix.

Dengan pengambilan yang konsisten dengan sukatan yang betul, in sha Allah Vivix boleh membantu meningkatkan kesihatan kita.

Tapi, harus diingat, Vivix adalah suplemen dan bukannya ubat. Jadi, ia tak boleh bagi kesembuhan serta-merta. Tapi Vivix membantu membaikpulih sel-sel yang rosak dan membantu pertumbuhan sel baru yang lebih sihat.

Jika ada sebarang persoalan mengenai penyakit, atau konsultasi produk Shaklee, boleh hubungi saya di 012 621 1883

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.