Kerja 11 Tahun Pun Tak Mampu Buat Simpanan Untuk Anak-Anak. Ibu Ini Ambil Jalan Shortcut

bisnes dari rumah

Kerja 11 Tahun Pun Tak Mampu Buat Simpanan Untuk Anak-Anak. Ibu Ini Ambil Jalan Shortcut

Beberapa hari lepas, saya ada terbaca perkongsian seorang sahabat di FB. Biasalah, benda-benda viral kan.

Dalam post yang diviralkan tu –

Seorang remaja yang hubungi gurunya mengadu yang dia dapat ofer sambung belajar di form 6, tapi dia nak masuk 1 kolej ni sebab dah janji dengan kawan-kawan dia nak sambung belajar kat kolej itu.

 

Masalahnya, ibu bapa dia tak mampu nak tampung yuran kolej tersebut.

Jadi, remaja itu salahkan ibu bapanya sebab tak kumpul duit siap-siap untuk dia sambung belajar. Bukankah itu tugas ibu bapa?

Banyaklah respon daripada netizen. Kebanyakanya salahkan budak tu dan anggap dia sebagai tanggang moden dan tak reti bersyukur.

bisnes dari rumah

Siapa Patut Tanggung Pelajaran Anak?

Kalau kita fikir balik, apa yang budak tu cakap ada betulnya. Bukankah anak-anak tu sebenarnya tanggungjawab ibu bapa?

Bukankah ibu bapa sepatutnya berusaha untuk cukupkan keperluan anak-anak?

Kita kena sedar, kehidupan zaman sekarang ni walaupun kita cuba nak jadi baik macammana pun, kita kena terima hakikat yang dunia ni dah jadi materialistik. Maksudnya duit sangat penting dalam dunia sekarang.

Orang yang ada duit tu, orang yang berkuasa.

Jadi, kalau duit tu berada di tangan orang jahat maka dunia ini akan cenderung ke arah kejahatan. Dan jika duit berada di tangan orang baik, in sha Allah dunia ni akan cenderung kepada kebaikan.

Saya tahu, tentu anda ada pendapat sendiri kan?

Cuma ini pendapat saya.

simpanan pendidikan

Ibu Bapa Kesal Tak Ada Savings Untuk Anak

Untung saya berada dalam Team iReach yang sentiasa semangat dan berkongsi kisah inspirasi mereka.

Saya nak kongsi kisah seorang pegawai kerajaan yang dah kerja selama 11 tahun tapi amat sukar nak simpan duit. Bukannya sebab boros, tapi memang tak cukup.

Bila fikirkan savings untuk anak-anak tak ada, omma rasa diri selfish. Rasa pentingkan diri. Waktu sekarang mungkin dah cukup. Makan, pakai, rumah dan sebagainya. Tapi, untuk masa depan anak macam mana?

Jadi, sebab itu omma bangkit masa PKP baru ni.

Bayangkan Omma yang tinggal kat Sibu, dengan line internet yang mencabar, postage selalu lambat. Tapi omma jadikan cabaran untuk berjaya.

11 bulan omma berjuang dalam Shaklee, hingga berjaya capai rank master, dengan purata pendapatan RM50,000 sebulan.

Shaklee ni umpama jalan pintas untuk capai impian, untuk dapat extra income dengan cepat. Sebab tak perlu pun modal banyak tapi dalam setahun boleh capat inocme sampai 5 angka.

Nak Mulakan Bisnes Tapi Modal Tak Banyak

Adakah anda berniat nak mulakan bisnes dengan modal yang rendah?

Anda memang dah jumpa artikel yang tepat. Anda hanya perlu hubungi saya sekaran

Boleh hubungi Fyda di 012 621 1883
WhatsApp kami di 012 621 1883 (klik dari smartphone anda).

Follow FB Fyda Noh untuk chat secara langsung.

Daftar keahlian Shaklee di “Join Now sekarang & nikmati penjimatan hingga 20%.

bisnes mudah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.