Kerap Tersedak Dan Muntah Semasa Makan Mungkin Petanda Kanser Esofagus

tanda kanser esofagus

Kerap Tersedak Dan Muntah Semasa Makan Mungkin Petanda Kanser Esofagus

Sejak akhir-akhir ini ramai sangat orang disahkan menghidap kanser. Tak terkecuali artis-artis. Ketika seorang penyanyi wanita sedang berjuang melawan kanser limfoma (doakan yang terbaik untuk beliau dan semoga cepat sembuh), kita terima berita menyedihkan – kematian seorang pelakon dan pelawak yang berbakat kerana kanser esofagus.

Al-Fatihah..

Kanser esofagus ini sangat jarang kita dengar kan? Tapi sebenarnya setiap sel hidup dalam badan kita berpotensi untuk jadi kanser.

Apakah Kanser Esofagus?

Esofagus adalah saluran yang menyambungkan mulut dengan perut. Tu namanya esofagus. Ketumbuhan kanser boleh tumbuh di mana-mana bahagian esofagus tapi paling kerap berlaku di persimpangan yang menghubungkan esofagus dan perut.

Ini kerana lapisan sel pada kedua-duanya berbeza. Lapisan pada perut lebih tahan kepada asid, manakala di esofagus sebaliknya. Jika lapisan esofagus tu kerap terdedah kepada asid, lapisan akan bertukar untuk menyesuaikan dengan keadaan. Namun, risikonya sel itu boleh jadi sel kanser.

tanda kanser esofagus

Gejala-Gejala Kanser Esofagus

Sebab esofagus ni termasuk dalam sistem penghadaman, maka selalunya gejala akan berkaitan dengan masalah penghadaman.

Seperti kes arwah yang saya sebut diatas, beliau kerap tersedak dan sering muntah dan beliau sendiri memang ada ketakutan yang itu adalah kanser. Namun, sangat terkejut bila disahkan menghidap kanser tahap 4.

Jadi, sebenarnya peringkat awal kanser memang tak ada apa-apa simptom.

Bila sel normal bertukar jadi kanser, sel kanser akan membiak dengan sangat cepat.

Antara gejala lain kanser esofagus ialah :

1. Sakit ulu hati dan selalu senak perut

2. Sukar ataupun sakit ketika menelan walaupun menelan air.

3. Rasa makan terkeluar balik dari perut.

4. Tersedu

5. Batuk yang berpanjangan

6. Sakit dada

7. Berat badan berkurang tapi tak dapat dijelaskan sebabnya.

Siapakah Yang Berisiko Mendapat Kanser Esofagus?

Seperti yang saya dah bagitau tadi, kanser esofagus dipercayai terjadi bila lapisan pada esofagus tu kena kacau.

Selain daripada tu, kita tahu kanser terjadi apabila sel-sel normal dirosakkan oleh karsinogen.

Ada beberapa aktiviti kita yang meningkatkan risiko ini. Antaranya ialah:

1. Orang yang minum alkohol

2. Orang yang merokok

3. Mengalami masalah GERD – boleh kita kata gastrik la. Asid sering keluar dari perut.

4. Orang yang berat berlebihan

5. Mengalami masalah otot pada esogafus tidak mengecut, jadi asid dari perut senang masuk

6. Barret esofagus. Ini adalah term bila lapisan pada esofagus bertukar untuk menyesuaikan dengan keadaan dalam perut.

7. Makanan yang tidak seimbang, terutamanya berlebihan daging merah atau makanan proses.

Pemakanan Sihat Bantu Pesakit Kanser Lebih Baik Semasa Rawatan

Seperti kanser-kanser lain, kanser esofagus juga perlu rawatan kemoterapi mengikut saranan doktor yang merawat lah.

Disamping tu, pesakit kanser sangat perlukan pemakanan yang baik dan seimbang untuk membantu badan lebih cergas dan bertenaga melawan penyakit dan supaya lebih ok semasa kemoterapi.

Suplemen cadangan untuk pesakit kanser.

VIVIX

 rawatan kanser esofagus

Vivix yang dibuat daripada anggur muskadin, lobak ungu, elderberry dan knotweet Jepun ni mengandungi resveratrol yang terbukti dalam kajian boleh merencatkan pertumbuhan sel kanser.

Menurut Dr. Eleanor G. Rogan, seorang Profesor dari Universiti Of Nebraska Medical Center-Resveratrol berupaya untuk mencegah peringkat permulaan kanser dengan menghalang pembentukkan estrogen DNA adducts ( sebatian kimia yang menyebabkan kanser yang melekat pada DNA). Dengan ini mereka percaya bahawa seluruh sel kanser akan berhenti merebak sepenuhnya.

Energizing Soy Protein (ESP)

makanan untuk kanser

Minuman ESP ni dibuat daripada soya yang organik. Sumber protein daripada tumbuhan adalah lebih mudah dihadam dan tidak mengandungi bahan-bahan yang menyumbang kepada kanser atau merosakkan buah pinggang.

Kajian menunjukkan isoflavon, bahan kimia yang terdapat dalam soya sangat membantu pesakit kanser. Isoflavon didapati boleh mencegah pertumbuhan sel kanser dan mengurangkan risiko osteoporosis di kalangan wanita. 

Kajian menunjukkan bahawa genistein dan daidzen menyekat pertumbuhan pembuluh darah baru yang menyebabkan pertumbuhan tumor. Ahli sains juga menyedari bahawa genistein membantu meningkatkan keberkesanan rawatan kanser. Institut Kanser Kebangsaan Amerika Syarikat ketika ini, mengkaji kemungkinan menggunakan genistein sebagai ubat mencegah kanser.

Kelebihan yang ada pada ESP Shaklee ialah soya ditanam secara organik dan merupakan soya non-GMO. Lagi pula ESP Shaklee mempunyai skor PDCAAS 1. Merupakan pilihan protein terbaik kepada semua orang.

Performance Drink

minuman untuk pesakit buah pinggang

Performancr drink adalah minuman untuk meningkatkan tenaga dan mengandungi elektrolit untuk memastikan garam sentiasa dalam keadaan stabil. Minuman oren yang sedap ini boleh memberi tenaga kepada pesakit kanser jika kurang selera selepas rawatan kemo.

Testimoni Kanser Vivix

kanser esofagus

kemo kanser ovari

 

rawatan kanser secara tradisional

 

Bagaimana Dapatkan Produk Shaklee

Untuk tempahan produk Shaklee untuk pesakit kanser atau untuk info lanjut, anda boleh hubungi saya di 012 621 1883 atau direct wasap :
Fyda – www.wasap.my/60126211883

Set yang saya cadangkan diatas adalah set paling basic. Saya akan beri konsultasi sewajarnya supaya anda boleh dapatkan set yang terbaik untuk masalah anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *