Kenapa Susah Sangat Nak Turun Berat Badan? Mungkin Ramai Yang Tak Tahu Kaitannya Dengan Hati

sebab berat badan susah turun

Kenapa Susah Sangat Nak Turun Berat Badan? Mungkin Ramai Yang Tak Tahu Kaitannya Dengan Hati

Masalah berat badan berlebihan atau obesiti menjadi mimpi ngeri kepada banyak negara di dunia, termasuklah kita Malaysia, yang mana Malaysia ialah negara yang paling tinggi orang obes di Asia Tenggara.

Menakutkan, bukan kah?

Kali ni saya nak berkongsi cadangan untuk masalah orang yang mempunyai masalah berat badan yang berlebihan yang ingin menurunkan berat badan dengan sihat.

sebab berat badan susah turun

Bagaimana Nak Ubah Gaya Hidup Dan Turunkan Berat Badan?

Soalan:

Saya kini berusia 40 tahun dan mempunyai masalah berat badan berlebihan dan kolesterol tinggi.

Doktor menasihati saya agar mengurangkan berat badan dan mengubah diet dan mengamalkan gaya hidup yang lebih sihat, seperti lebih aktif secara fizikal kerana saya juga berisiko untuk mengalami masalah kesihatan lain.

Apakah yang boleh dicadangkan untuk diambil untuk membantu masalah saya ini?

JAWAPAN:

Senaman Yang Kerap

Untuk mengurangkan berat badan, salah satu aspek penting adalah dengan meningkatkan aktiviti fizikal iaitu senaman. Jadikan senaman sebagai rutin harian atau setidak- tidaknya tiga kali seminggu, sekurang-kurangnya 30-45 minit setiap sesi.

Sebenarnya senaman bukan sahaja akan membakar 100 lebih kalori untuk setiap batu kita berjalan, tetapi juga meningkatkan kadar metabolik dan dengan itu tubuh akan membakar kalori dengan lebih cepat.

Kajian juga menunjukkan ia masih mampu membantu membakar lemak dengan kadar yang lebih cepat selepas beberapa jam bersenam.

Senaman aerobik pula bermanfaat dalam meningkatkan kadar pernafasan dan membuka saluran darah, manakala gabungan dengan amalan diet yang sihat tentunya memberi kesan yang lebih baik dalam mengimbangkan kolesterol HDL (kolesterol bermanfaat) dan LDL (kolesterol berbahaya).

Sebaiknya mulakan dengan senaman yang ringan dulu hingga badan kita sesuai dengan aktiviti fizikal kita. Kemudian, boleh tambah dengan aktiviti yang lebih aktif.

Anda mungkin nak tengok video saya tentang ubat kolesterol jenis statin

Toksin Menjadikan Sukar Turun Berat

Pengumpulan toksin dalam badan juga memberi sumbangan kepada kesukaran menurunkan berat badan. Ini diburukkan dengan masalah pembuangan air besar yang tidak lancar.

Dalam masalah ini, kesihatan hati juga memainkan peranan besar. Kemerosotan fungsi hati akan menjejaskan keupayaan hati menyingkirkan toksin dan juga mengganggu metabolisma kolesterol.

Secara tradisional, milk thistle yang merupakan sejenis tumbuhan digunakan untuk membantu merangsang kesihatan hati. Manakala herba dandelion membantu penghadaman dengan merangsang penghasilan hempedu oleh hati.

Kombinasi milk thistle dan dandelion bermanfaat untuk merangsang detoksifikasi, iaitu penyingkiran toksin daripada badan dan juga merangsang sistem penghadaman yang lebih baik. Melalui detoksifikasi ini ia memberi manfaat kepada masalah kelesuan, sembelit dan juga kesihatan kulit.

Pengambilan suplemen lain seperti lesitin yang kaya dengan fosfatidil kolina juga memberi manfaat. Ini kerana lesitin juga berkeupayaan untuk meningkatkan kelarutan kolesterol dan pemecahan lemak yang terkumpul dalam saluran darah.

Selain itu juga pengambilan antioksida juga sangat penting untuk mengurangkan kerosakan sel akibat radikal bebas. Pengambilan suplimen yang mengandungi polifenol tumbuh-tumbuhan membantu bukan saja nak cegah kerosakan sel tapi juga membantu untuk baikpulih sel yang rosak.

Cadangan Suplimen Untuk Membantu Kesihatan Secara Menyeluruh

turunkan berat badan

Res V

Merupakan suplimen yang mengandungi tumbuhan yang mengandungi polifenol dan antioksida yang tinggi. Bermanfaat kepada kesihatan badan secara keseluruhan. Melindungi sel daripada kerosakan akibat radikal bebas dan membaikpulih sel yang rosak.

OmegaGuard

Merupakan suplimen minyak ikan paling tulen dan selamat. Omega-3 berfungsi untuk melancarkan pengaliran darah, mengurangkan kolesterol dan untuk kesihatan jantung.

DTX Complex

Suplimen yang mengandungi milk thistle dan dandelion yang bermanfaat untuk kesihatan hati dan membantu hati menjalankan fungsi dengan lebih baik.

Lecithin

Lesitin juga turut membantu untuk memecahkan lemak dan menurunkan kolesterol

Bagaimana Nak Dapatkan Set Untuk Kesihatan Hati

Jika anda mengalami masalah untuk menurunkan berat badan dan masalah untuk menurunkan kolesterol, mungkin anda perlu segera dapatkan suplimen ini. Usahlah tunggu sampai tahap kesihatan anda makin merosot dan dapat penyakit lain pula.

KLIK LINK INI UNTUK KONSULTASI DAN ORDER VITAMIN ANDA.

Jika anda nak hubungi saya, boleh guna nombor ini – 012 621 1883 (Fyda)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.