Jerawat Lama Belum Hilang Dah Muncul Jerawat Baru, Mungkin Sebab PCOS

kulit jerawat bernanah

Jerawat Lama Belum Hilang Dah Muncul Jerawat Baru, Mungkin Sebab PCOS

Sindrom ovari polisistik (PCOS) ialah masalah hormon yang menjejaskan 1 daripada 15 orang wanita. Walaupun PCOS dikaitkan dengan masalah kesihatan berkaitan kesuburan wanita, tapi sebenarnya penghidap PCOS juga turut berdepan dengan masalah kulit dan rambut. Jerawat, pertumbuhan rambut berlebihan di muka dan kulit yang lebih gelap pada bahagian tertentu.

Disebabkan oleh masalah kulit yang berjerawat teruk, bermula lah episod mencari macam-macam produk untuk selesaikan masalah jerawat tersebut. Sedangkan masalah jerawat itu berpunca daripada masalah dalaman.

Bagaimana Nak Tahu Jika Saya Ada PCOS

Ada banyak tanda-tanda pada fizikal untuk kenal PCOS, namun kajian menunjukkan 2 tanda yang paling ketara ialah kulit yang lebih gelap di leher, ketiak dan pelipat kulit, disamping tu juga ada rambut-rambut berlebihan dan tak diingini pada muka.

Keadaan yang mengganggu ini terjadi akibat perubahan hormon wanita yang berlaku secara  berterusan. Perubahan ini menyebabkan hormon lelaki dalam badan wanita itu, yang sepatutnya ada sikit je yang menyebabkan simptom di atas pada kulit.

kulit jerawat bernanah

Bagaimana Nak Membantu Masalah Kulit Akibat PCOS?

Saya nak berkongsi kisah seorang wanita yang ada masalah kulit jerawat. Orang kata masa remaja tu naik jerawat sebab hormon, bila dah dewasa naik jerawat sebab stress pula. Untuk betulkan hormon, kita perlu betulkan dari dalam.

Namun begitu, kena jaga juga dari luar untuk elakkan penggunaan skincare yang boleh ganggu hormon.

Hi, saya Mel dari Kuala Lumpur. Sejak beberapa tahun yang lepas, saya tiba-tiba mengalami masalah jerawat yang susah nak surut. Belum pun pulih jerawat yang sedia ada, dah naik pula jerawat baru.

Ini membuatkan kulit saya mempunyai parut hitam yang banyak.

 

 

Terpaksa pakai concealer tebal-tebal. Nak keluar muka tanpa mekap, memang tak berani lah. Malu!!

Skin care silih berganti, tapi masih macam tu jugak. Pengambilan saplimen dapat mengurangkan sedikit kesan jerawat-jerawat tersebut daripada menjadi teruk.

jerawat pasir

Saya diperkenalkan dengan skin care YOUTH 2 bulan yang lepas. Mula-mula takut juga nak try, tapi bila diberitahu skin care YOUTH ni sesuai untuk semua jenis kulit, tanpa 1,500 bahan kimia yang diragui dan dihasilkan setelah R&D selama 8 tahun, membuatkan saya yakin untuk mencuba.

kulit tak sekata

Saya jatuh cinta pada penggunaan yang pertama lagi! Kulit saya menjadi semakin lembut dan halus. Jerawat mengecut dan kini setelah 2 bulan, parut hitam semakin pudar. Jerawat baru hanya muncul bila datang bulan saja dan ceput saja kecut balik.

Saya semakin yakin untuk keluar rumah tanpa mekap yang tebal dan bebas concealer sama sekali. Yeayyy!! Alhamdulillah…

tips rawat jerawat

Puan Amelza Kamel adalah salah seorang yang terpilih menjadi YOUTH Stars kerana kesan ketara yang berlaku ke atas kulit beliau selepas pemakaian Shaklee YOUTH Skin Care.

Berminat nak tahu lebih lanjut tentang Youth Skin Care?

Hubungi saya sekarang, Fyda di 012 621 1883, atau direct wasap

www.wasap.my/60126211883

www.wasap.my/60126211883

www.wasap.my/60126211883

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.