Hidup Bebas Hutang Bukanlah Mustahil. Ini Strategi Bebas Hutang Laju-Laju

hutang

Hidup Bebas Hutang Bukanlah Mustahil. Ini Strategi Bebas Hutang Laju-Laju

Bila kita sebut pasal hutang, orang selalu bayangkan hutang dengan manusia lain. Sedangkan loan-loan bank semua tu adalah hutang juga. Tapi, oleh kerana aktiviti membuat loan dengan bank seolah-olah benda yang biasa. Sebab memang kita tak mampu nak beli rumah ke, kereta ke secara cash. Benda tu seolah-olah dah jadi sistem yang perlu kita follow.

Walau apa pun keadaannya, itu tetap lah hutang. Hutang tetap menjadi pemberat dalam hidup kita.

hutang

Kali ni, saya nak share macammana nak bebas hutang. Ada 2 cara nak bebas hutang.

1. Tak perlu nak memiliki rumah, kereta atau apa-apa yang kita nak.

Jadi tak perlu lah berhutang. Dengan erti kata lain, hidup jelah dengan apa yang ada. Kalau tak mampu, buat cara tak mampu.

Yang ini saya tak nak ulas panjang-panjang.

Sebab pendirian masing-masing la kan. Kalau rasa boleh hadap hidup macam tu, silakan lah. Asalkan benda-benda keperluan macam tempat tinggal, pakaian, makanan tu mencukupi.

2. Jana income extra supaya boleh langsaikan hutang dengan cepat.

(Hutang yg saya maksudkan adalah hutang besar2 seperti rumah, kereta, belajar…)

Mentor bisnes saya pernah buat calculation,

Dengan kenaikan gaji (bagi yang kerja marhaen-marhaen, bukan manager ataupun CEO), kadar inflasi dan kenaikan harga aset dan liabiliti, kos sara hidup pun makin naik, boleh kata hampir mustahil nak selesaikan hutang-hutang tu sebelum tempohnya kalau tak ada pendapatan yang extra.

Bila cakap tentang extra income ni, ia tak semestinya active income sebabnya ada majikan yang tak benarkan staff mereka buat duit sampingan. Banyak cara untuk dapatkan income sampingan untuk support our lifestyles.

Bina Aset Untuk Dapatkan Pendapatan Pasif

Kita akan dapat pendapatan pasif bila kita ada aset. Contohnya yang paling biasa orang buat ialah sewa rumah. Lepas kita beli rumah, rumah itu ialah aset kita. Melalui aset itu, kita dapatlah duit tanpa perlu buat apa-apa.

Masalahnya, nak beli rumah la pula. Rumah bukanlah murah kan?

Sebab itulah saya buat bisnes Shaklee. Sebab Shaklee ni modalnya adalah rendah. Tapi dalam bisnes ni, kita bukan sahaja menjual produk yang berkualiti yang disokong oleh kajian sains, malah kita sebenarnya membina aset yang bila sampai masanya duit akan terus mengalir dalam akaun kita walaupun kita tak mahu.

So, mungkin inilah peluang untuk anda cepat-cepat setelkan hutang.

Hubungi saya untuk perkongsian bisnes plan Shaklee. Anda dengar dulu, kemudian barulah buat keputusan.

Boleh hubungi Fyda di 012 621 1883
WhatsApp kami di 012 621 1883 (klik dari smartphone anda).

Follow FB Fyda Noh untuk chat secara langsung.

Daftar keahlian Shaklee di “Join Now sekarang & nikmati penjimatan hingga 20%.

tips bebas hutang

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.