Cara Jaga Kesihatan Buah Pinggang Elakkan Komplikasi Yang Menjejaskan Kualiti Hidup

penyakit buah pinggang tahap 4

Cara Jaga Kesihatan Buah Pinggang Elakkan Komplikasi Yang Menjejaskan Kualiti Hidup

Setiap organ dalam badan manusia dicipta untuk memberi manfaat yang terbaik kepada kita. Semua organ mempunyai fungsi dan kepentingan tersendiri yang perlu dijaga supaya tidak menyusahkan kita kemudian hari. Salah satu organ yang sangat penting namun sering diabaikan oleh kita ialah buah pinggang.

Ini adalah buah pinggang manusia yang berfungsi untuk menapis. Hebatkan ciptaan Allah? Allah juga ciptakan waktu dhuha untuk kita mendapat ketenangan.

Buah pinggang berfungsi sebagai alat penapis. Namun, ia mengekalkan nutrien yang baik mengikut keperluan tubuh dan melepaskan toksin dan bendasing yang tidak diperlukan melalui air kencing.

Sekarang bayangkan penapis di dapur rumah kita. Jika kita menapis sesuatu yang tersangat pekat, contohnya tepung untuk dibuat cekodok, tentu susah air mengalirkan?

Jika penapis kita bocor, semua yang ditapis akan keluarkan?

Begitu juga dengan buah pinggang yang memerlukan air secukupnya untuk berfungsi dengan baik dan jika mengalami kerosakan, nutrien yang baik tidak lagi boleh disimpan.

Berita baiknya kita boleh menjaga kesihatan buah pinggang kita. Bukankah mencegah lebih baik daripada mengubati?

penyakit buah pinggang tahap 4

Jika anda ada tengok berita, Menteri Kesihatan mahu pusat dialisis dibina di klinik kesihatan pula, 15 kalau tak silap saya. Ini menunjukkan peningkatan pesakit buah pinggang yang memerlukan rawatan hemodialisis. Satu mesin itu pula sangat mahal, jadi menunjukkan untuk merawat kegagalan buah pinggang sangat mahal harganya.

Tak apalah kan, sebab kerajaan yang tanggung. Tapi bayangkan, terpaksa duduk tukar darah selama 4 jam. 3-4 kali seminggu. Mesti penatkan? Dan menukar darah sudah tentu membawa beberapa kesan sampingan termasuk darah tidak serasi dan yang paling takut jika ada jangkitan dalam darah itu seperti HIV, Hepatitis B anda pula yang kena tanggung.

Tak perlu risau sangat kerana anda ada kuasa untuk mencegah perkara ini daripada berlaku.

Tahniah sebab dah baca sampai sini. Maknanya anda memang betul-betul ambik berat kesihatan buah pinggang anda.

Sebab tu saya nak bagi bonus cara untuk kenal tanda-tanda buah pinggang rosak. Anda kena tengok video ni sampai habis tau. Supaya senang anda kenali jika ada tanda-tanda tersebut pada anda.

Suplemen Untuk Kesihatan Buah Pinggang

Vivix

Vivix ialah suplemen antioksida yang terbaik di dunia. Vivix membantu pesakit buah pinggang atau membantu melindungi kerosakan buah pinggang melalui cara berikut:

1. Kandungan antioksida yang tinggi mengurangkan kerosakan sel buah pinggang akibat radikal bebas.

2. Mengurangkan penggumpalan sel darah kuning (platlet) pada buah pinggang.

3. Membantu mengembangkan salur darah dan menggalakkan pengaliran darah ke buah pinggang.

4. Membantu kematian sel dengan cara yang sihat.

Vitamin D

yang merupakan vitamin larut lemak berfungsi untuk menyerap kalsium dari buah pinggang dan mengelakkan batu karang. Batu karang yang tidak dirawat boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang.

Vitamin C yang merupakan vitamin larut air dan bertindak sebagai antioksida yang melindungi sel buah pinggang daripada radikal bebas.

Kalsium dan potassium

Sel podocyte dalam buah pinggang (sel asas kepada binaan penapis) bergantung kepada kalsium dan potassium untuk membantu mengawal penapisan darah. Kedua-dua mineral ini menentukan saiz penapis dalam buah pinggang untuk mengeluarkan toksin.

Untuk memelihara kesihatan buah pinggang, gabungan vitamin Shaklee dibawah boleh membantu awak.

Ostematrix ialah gabungan kalsium, magnesium dan vitamin D yang membantu penyerapan antara satu sama lain untuk mengelakkan pembentukan batu karang di dalam buah pinggang

Vitamin C adalah antioksida larut air yang akan ditapis di buah pinggang, jadi bertindak untuk meneutralkan radikal bebas di kawasan buah pinggang dan memelihara kesihatannya.

Omega Guard

OmegaGuard adalah minyak ikan yang diperoleh daripada ikan laut dalam yang bebas pencemaran logam berat termasuk merkuri, plumbum dan lain-lain.

Asid lemak Omega-3 terbukti boleh meningkatkan kesihatan buah pinggang pesakit kencing manis. Jadi, suplemen ini sangat sesuai untuk diamalkan oleh pesakit kencing manis, apatah lagi diabetis adalah punca utama kerosakan buah pinggang. Kajian ini dijalankan oleh Universiti of Hong Kong yang dilaporkan dalam Diabetic Medicine.

(nutraingredient)

Asid lemak omega-3 yang membentuk sel membran yang normal juga dikatakan bermanfaat untuk pesakit yang sedang menjalani dialisis buah pinggang.

(asnjournal)

Energizing Soy Protein (ESP)

Pengambilan protein dalam pesakit buah pinggang menjadi kontroversi kerana dikatakan kerosakan buah pinggang yang dialami tidak dapat menapis bahan buangan yang terhasil daripada protein dan bahan itu akan terperangkap dalam badan.

Tapi, kita tahu kita memang perlukan protein untuk menjalankan pelbagai fungsi sel termasuk membina sel baru dan menyembuhkan luka. Protein juga boleh jadi sumber tenaga, memandangkan pesakit ini perlu mengurangkan pengambilan karbo dan lemak.

Protein tumbuhan tidak sama dengan protein haiwan dan tidak menghasilkan bahan buangan berbahaya. Dan antara protein tumbuhan, soya mungkin pilihan terbaik untuk dipertimbangkan.

(renal&urology)

penyakit buah pinggang tahap 3

 

.

Baca tentang gejala kegagalan buah pinggang dan bahayanya

.

Bagaimana mendapatkan produk Shaklee?

Anda boleh mendapatkan produk Shaklee daripada pengedar Shaklee yang sah tapi hati-hati ye, pastikan ada dapatkan daripada pengedar berkaliber yang boleh memberi konsultasi masalah anda dan mencadangkan cara pemakanan vitamin yang betul. Kalau cara makan salah, bukan saja tidak beri kesan positif malah mungkin lagi teruk jadinya.

Boleh hubungi saya untuk tempahan suplemen untuk buah pinggang –

www.wasap.my/60126211883

Jika anda ada kad debit atau kad kredit & nak beli sendiri boleh klik gambar di bawah:

Namun, saya ingin ingatkan produk ini tak bertujuan untuk mendiagnos, merawat atau menyembuhkan sebarang penyakit. Pastikan anda dapatkan rawatan daripada doktor yang bertauliah ya.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.