Bagaimana Mengawal Resdung?

Bagaimana Mengawal Resdung?

Resdung adalah antara masalah kesihatan yang kerap melanda orang Malaysia. Setiap pagi, atau bila cuaca sejuk mesti bersin, hidung gatal dan tak selesa. Tapi resdung selalunya dirawat simptomnya sahaja. Sedangnya puncanya mungkin tak ramai orang tahu pun.

Disebabkan punca utama masih ada, jadi orang yang menghidap resdung mungkin perlu menanggung simptomnya dalam tempoh yang lama.

Punca Terjadinya Resdung

1) Jangkitan virus

Seseorang tu mungkin dijangkiti selsema biasa yang akhirnya merebak kepada jangkitan tisu dalam rongga hidung, iaitu ‘sinus‘. Jangkitan sinus ini menyebabkan keradangan pada tisu di dalam rongga hidung membengkak sehingga menutup rongga hidung dan jadikannya tersumbat.

2) Alahan

Sesetengah alahan akan menyebabkan bengkak pada bahagian tisu badan, termasuklah rongga ‘sinus’. Keradangan ini mengakibatkan hidung tersumbat dan disertai dengan simptom-simptom resdung yang lain.

Alahan setiap orang mungkin berbeza. Ada yang alah dengan seafood, debu atau makanan lain yang boleh membawa kepada resdung .

3) Jangkitan bakteria
jika selsema tidak sembuh dalam 10-15 hari , kemungkinan besar bakteria telah masuk campur dalam peperangan melawan sistem pertahanan badan bersama virus . Jangkitan bakteria jarang menyebabkan jangkitan ‘ sinus ‘ tetapi selalunya boleh memburukkan lagi keadaan jangkitan sedia ada .

4) Polip hidung
Polip hidung adalah ketumbuhan yang jinak yang tumbuho dari hidung atau tisu ‘sinus’ . Ketumbuhan ini boleh sebabkan saluran ‘ sinus ‘ tersumbat lalu menghalang mukus dari keluar jika bengkak terlalu teruk .

Polip hidung ini juga boleh sebabkan sakit pada kepala kerana kekurangan oksigen ke otak .

5) Udara tercemar
Menghidu udara yang kurang bersih boleh menyebabkan batuk , ketidakselesaan pada hidung dan menyebabkan keradangan yang sekaligus meningkatkan risiko resdung .

6) Jangkitan kulat
Kulat yang sering di kaitkan dengan resdung adalah As-pergillus . Bagi sesetengah individu , resdung kronik boleh berlaku akibat dari tindakbalas alahan terhadap kulat .

Tahukah anda, dianggarkan 25% penduduk malaysia, mengalami penyakit resdung yang serius. Diantara tanda-tanda resdung ialah, hidung berhinggus, dan tersumbat, gatal-gatal terutama pada bahagian mata, muka, tekak, mudah sakit kepala, dan ada yang mengalami jerawat teruk akibat resdung, malahan bukan hanya jerawat dibahagian muka, tetapi juga penuh jerawat dibahagian belakang badan.

resdung merupakan sejenis penyakit dimana terjadinya radangan pada rongga sinus yang disebabkan jangkitan kuman. Kerap berhingus, gatal dan menimbulkan ketidakselesaan dan jika dibiarkan ia boleh menyebabkan nafas kita berbau busuk.

Produk shaklee paling berkesan untuk bebas dari masalah resdung adalah VIVIX. Seperti yang kita ketahui vivix adalah suplemen terbaik didalam shaklee. Vivix sangat membantu tahap kesihatan keseluruhan tubuh, termasuklar masalah resdung.

Tonik anti penuaan ini telah dipatenkan, ini bermakna tiada satu produk pon didunia ini yang ada kandungan sama seperti VIVIX shaklee.

Vivix mampu bertindak sehingga keperingkat sel, dan membaik pulih keradangan yang menyebabkan berlakunya masalah resdung tadi.

VIVIX Diperbuat daripada ramuan semulajadi iaitu anggur muscadine, Lobak ungu, Eldeberi dan Polygonum Cuspidatum. Ia memberikan perlindungan antioksidan melalui bahan-bahan semulajadinya. Membantu menyokong dan mempertingkatkan daya tahan tubuh sehingga keperingkat SEL.

Terdapat 4 mekanisme vivix untuk mengekalkan sel yang sihat dan mengawal punca penyakit tersebut. Ia terbukti selamat, semulajadi dan yang paling utama ia berkesan.

Dapatkan Vivix sekarang

Boleh hubungi Fyda di 012 621 1883

WhatsApp kami di 012 621 1883 (klik dari smartphone anda).


Follow FB Fyda Noh untuk
chat secara langsung.


Daftar keahlian Shaklee di “Join Now sekarang & nikmati penjimatan hingga 20%.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.