Apa Yang Perlu Dibuat Jika Kaki Pesakit Kencing Manis Busuk Dan Bernanah?

Luka di kaki lambat sembuh

Apa Yang Perlu Dibuat Jika Kaki Pesakit Kencing Manis Busuk Dan Bernanah?

Masalah luka di kaki pesakit kencing manis sehingga bernanah atau berulat adalah amat biasa terjadi di negara kita. Keadaan ini bertambah teruk lagi sebab orang kita suka sangat berubat kampung dulu. Sebab dapat maklumat salah yang perubatan hospital lagi membahayakan. Yang sebenarnya kalau gula tinggi tak terkawal tu yang bahaya dan boleh rosakkan organ.

Mereka takut kalau pergi hospital kena potong kaki. Sebenarnya kalau lambat datang hospital, sampai penyakit tu melarat, itu yang doktor pun tak ada pilihan lain. Untuk selamatkan nyawa, kaki mesti dipotong. Sebab nyawa tu lebih penting daripada kaki.

Rawatan pertama jika ada jangkitan pada kaki ialah antibiotik untuk bunuh kuman dan elakkan kuman merebak. Atau kalau sudah bernanah, mungkin pembedahan untuk buang nanah atau kulit mati akan dikikis.

Tapi kalau pesakit tu datang hospital dengan kaki yang dah memburuk dan membusuk, tak ada pilihan lain la, memang kena potong. Kalau tak kuman dari kaki boleh masuk salur darah dan boleh merosakkan organ dalam. Keadaan ni pasti sangat sukar untuk dirawat..

Luka di kaki lambat sembuh

3 Sebab Pesakit Kencing Manis Mudah Kena Jangkitan Kuman

Ada 3 sebab pesakit kencing manis sangat mudah terdedah dengan jangkitan di kaki. :

1. Kerosakan saraf 

Bila berlaku kerosakan saraf di kaki, seseorang tu takkan ada rasa dan kalau luka pun tak perasan. Sebab tu pesakit kencing manis kena cek kaki betul-betul setiap hari.

2. Kerosakan salur darah

Darah pesakit kencing manis selalunya lebih pekat dan boleh menyebabkan salur darah tersumbat. Oksigen dan nutrisi lain untuk penyembuhan tak dapat disalurkan dengan baik. Sebab tu luka lambat sembuh.

3. Sistem imun lemah

Bila sistem imun lemah, mudahlah terdedah kepada jangkitan kuman.

Pesakit kencing manis yang mempunyai luka atau ulser di kaki mempunyai 15% risiko dipotong kaki mereka akibat kaki yang membusuk, bernanah dan sel mati (gangrene).

Apa Yang Perlu Dibuat Bila Ada Jangkitan Di Kaki

Yang pertama, perlu dapatkan rawatan di klinik atau hospital. Dan ikut nasihat doktor dan staf kesihatan.

Selain itu, kita boleh bantu untuk kawal gula dan bantu cepatkan penyembuhan luka dengan pengambilan nutrisi yang baik.

Antara nutrisi terbaik untuk bantu kawal gula, mengurangkan insulin malas, meningkatkan sistem imun dan mencepatkan luka sembuh ialah Vivix Shaklee.

sembuhkan luka kencing manis

Vivix dihasilkan daripada gabungan 4 tumbuhan yang tinggi antioksida dan menghasilkan sebatian polifenol yang berkesan 10x lebih baik daripada resveratrol sahaja.

Dan Vivix ni bukanlah ubat untuk merawat kencing manis atau luka kencing manis, tetapi antioksida untuk menyokong fungsi sel dan meningkatkan tenaga dalam sel. Dengan itu, badan kita akan melakukan pemulihan sendiri.

Ramai penghidap kencing manis yang mengamalkan Vivix dan sangat berpuashati dengan tahap kesihatan mereka. Mungkin dah tiba masa untuk anda juga hidup dengan lebih sihat dan berkualiti.

Nutrisi lain yang dicadangkan kepada pesakit kencing manis untuk bantu kawal gula dan kawal penyakit ialah,

suplemen untuk kesihatan

Marilah kita sama-sama menasihati kenalan kita mengenai kepentingan menjaga kaki dan mengawal paras gula dalam darah.  Lebih baik lagi ialah mengelakkan diri dan kenalan kita daripada menghidap kencing manis.

Untuk menempah suplemen Shaklee bagi mengawal kencing manis anda atau orang tersayang, boleh hubungi Fyda Noh di 012 621 1883, dengan klik whatsapp www.wasap.my/60126211883

Atau isi borang di bawah

Tiada yang lebih mahal dari badan yang sihat. Bertindaklah sekarang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.