Adakah Hilang Motivasi Untuk Buat Kerja Tanda Penyakit Mental?

terlalu gembira

Adakah Hilang Motivasi Untuk Buat Kerja Tanda Penyakit Mental?

Hari tu saya ade dengar perbincangan di radio IKIM tentang masalah mental. Tahun 2020 dijangka masalah mental adalah

Masalah mental ni masalah yang subjektif. Dia bukan macam kencing manis atau darah tinggi yang mana kita nampak nilai gula atau tekanan darah tu dan seseorang itu disahkan menghidap kencing manis atau darah tinggi. Tapi, masalah mental ini perlu penilaian seorang yang pakar dalam bidang itu.

Sebelum seseorang tu disahkan mengalami masalah mental, dia mungkin dah alami tanda-tanda awal yang mungkin kita rasa biasa-biasa je. Sebenarnya tanpa kita sedari, jika masalah biasa tu tak ditangani, mungkin akan menyebabkan masalah yang lebih teruk.

Antaranya ialah kurang motivasi atau kurang produktiviti. Maksudnya dulu suka 1 aktiviti ni, tapi ada 1 masa dah tak suka nak buat. Rasa bosan. Takde motivasi kan?

terlalu gembira

Apa Yang Nak Buat Bila Kurang Motivasi?

Apa yang orang selalu buat untuk cetuskan kembali motivasi?

–Dengar lagu Faizal Tahir?
–Baca kata2/buku2 motivasi?
–Meditasi, cari ilham..

Itu adalah 1 usaha yang baik sebab kurang motivasi juga memang berkaitan dengan psikologi. Bagi je psiko kat orang tu, hantar kursus motivasi dan sebagainya. Pastu ok la.

Tapi, kenapa orang hanya termotivasi bila pergi kursus saja dan balik rumah macam down balik?

Sebab motivasi diri bukan sahaja berkaitan dengan masalah psikologi, tapi juga sangat berkaitan dengan bahan kimia dalam otak atau dipanggil neurotrasnmitter dan bahan-bahan ni sangat berkait rapat dengan nutrisi.

Apakah Cadangan Untuk Cukupkan Nutrisi Untuk Tingkatkan Motivasi?

Cadangan untuk kawan-kawan yang selalu rasa kurang motivasi dan kalau anda adalah bos, mungkin anda boleh consider vitamin-vitamin ni untuk pekerja anda selain daripada  peruntukan untuk ceramah motivasi.

mudah lupa

1. ESP

Minuman soya yang mengandungi semua asid amino yang diperlukan oleh badan. Asid amino ni, ada yang badan kita boleh buat sendiri dan ada yang perlu didapati daripada makanan.

Asid amino ni paling penting sebagai bahan mentah untuk penghasilan neurotransmitter dalam otak. Dalam buku The Role of Protein & Amino Acids in Sustaining And Enhancing Performance keluaran Institute of Medicine (saya google je ni), ada 1 chapter cerita pasal asid amino dan neurotransmitter saja.

Antaranya ialah:

Tryphtofan diperlukan untuk penghasilan serotonin.

Tyrosin dan phenylalanin pula perlu untuk penghasilan dopamin, norepinephrin dan epinephrin.

Kesemua neurotransmitter di atas mengawal mood, semangat dan motivasi diri. Kalau berkurang, memang kita akan selalu rasa sedih, rasa down. Tapi kalau terlebih, boleh terlebih excited, sampai orang yang nampak benda-benda lain atau halusinasi tu sebab terlebih serotonin. Tapi selalunya bukan sebab serotonin terlebih, tapi kurang neurotransmitter lain untuk mengimbanginya.

Tu antara 2 saja, asid amino lain juga diperlukan untuk mengangkut neurotransmitter dalam otak ni. Kalau kurang amino asid dalam diet, maksudnya neurotransmitter dalam otak juga akan terganggu.

2. Omega 3

Omega Guard Shaklee ni minyak ikan paling tulen di pasaran, menggunakan ikan laut dalam yang liar. Majoriti minyak ikan dipasaran guna hati ikan. Kita tahu hati ialah tempat pembersihan toksik dan kotoran dalam badan. Jadi, hati-hati dalam memilih suplimen ‘minyak ikan’ di pasaran.

Omega shaklee Mengandungi rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega 3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain lagi. Ramai yang dah tahu fungsi benda-benda ni dalam menghubungkan sel-sel otak.

3. Lecithin

Lecithin lagilah penting untuk otak. Dalam lecithin ada choline yang merupakan salah 1 neutotransmitter.

Lecithin juga adalah salah 1 komponen dalam tisu myelin, iaitu tisu pelindung saraf. Dengan kehadiran tisu ni, maklumat akan dihantar otak dengan cepat dan tindak balas akan berlaku dengan cepat. Jadi, takdelah sendu-sendu lagi ya..

Lecithin juga boleh memperbaik memori jangka pendek. Kalau sokmo lupa-lupa tu, mungkin patut telan lecithin.

4. B complex

Vitamin yang sangat bagus dikala stress melanda. Bila kita stress, glucocorticoids, iaitu hormon yang akan respon bila kita stress akan meningkat. Fungsinya antara lain ialah meningkatkan paras gula untuk buat tenaga. Orang stress ni perlukan banyak tenaga tau.

Vitamin B terlibat dengan tindakan glucocorticoid. Tanpa vitamin B yang cukup, hormon tersebut tak boleh jalankan kerja dengan baik.

Vitamin B juga sangat diperlukan dalam penghasilan neurotransmitter. Kekurangan vitamin B memang dikaitkan dengan stress dan kurang semangat.

5. Cinch Tea

Cinch tea ialah gabungan teh hijau, teh putih dan teh rooibos. Saya sangat suka minum Cinch tea sebab dia bagi kita alert, lebih bertenaga dan sangat sesuai untuk orang perlu stay up. Yang paling best, Cinch tea ni tak ada kafein.

Bagaimana Nak Dapatkan Set Kecerdasan Otak Ni?

Set ni sesuai sangat untuk orang yang terlalu sangat-sangat merendah diri. Tengok orang lain berjaya, aku ni tak layak nak jadi macam ni. Memang kita perlu bersyukur dengan apa yang ada, tapi kita tetap perlu usaha untuk capai impian kita.

So, anda boleh hubungi saya dengan klik link ini

KLIK SINI UNTUK ORDER SET KECERDASAN OTAK

 

Atau hubungi nombor ini – Fyda – 012 621 1883

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.