Adakah Endotmetriosis Penyebab Kanser Ovari?

penyebab endometriosis

Adakah Endotmetriosis Penyebab Kanser Ovari?

Masa zaman student dulu, saya tak faham macammana tisu endometrium (lapisan tisu paling atas dalam ruang uterus) boleh tumbuh di tempat lain dan menyebabkan terjadinya endometriosis. Masa tu main hafal jelah ikut buku. Sekarang bila dah banyak jumpa kes-kes endometriosis, study lebih sikit lah.

Baru faham. Sebenarnya ovari wanita tak bersambung dengan uterus. Ovari tu ialah organ yang tergantung kat situ. Jadi, ada bukaan pada uterus yang dekat dengan ovari. Jadi, darah haid boleh mengalir keluar ikut situ. Bila tisu endometrium ikut sama mengalir ke dalam abdomen bersama darah haid, dia melekat di organ keliling rahim dan tumbuh di situ. Seterusnya, setiap kali pendarahan haid berlaku, tisu ini akan tumbuh dan berdarah.

Tisu ini selalunya terdapat di;

1.Ovari

2.Belakang rahim

3.Dinding rahim atau otot rahim

4.Saluran fallopian

5.Parut bekas pembedahan untuk melahirkan anak

6.Parut bekas pembedahan laparoscopy atau laparotomy

7.Pundi kencing

8.Tulang belakang

penyebab endometriosis

Tanda-tanda endometriosis Yang Mungkin Dianggap Sakit Biasa

1. Senggugut atau sakit pada bawah perut dan pinggang.

Sakitnya bukan alang-alang. Memang sakit sangat pada bahagian pelvik dan pinggang.

2. Masalah kesuburan atau mandul.

3. Sakit ketika melakukan hubungan kelamin.

4. Ketumbuhan jika darah itu berkumpul dalam kantung

Diagnosa endometriosis. Endometriosis hanya dapat dikesan melalui pemeriksaan.
Endometrosis sebenarnya sukar untuk dikesan dan tak dapat dilihat melalui scan. Namun, jika daripada aduan seseorang mungkin doktor suspek endometriosis, pemeriksaan yang akan dilakukan ialah:

• V.E ( vagina examinatination )- Pemeriksaan vagina di lakukan di mana perasaan sakit timbul apabila disentuh.

• T.V.S ( vaginal ultrasound scan). Ultrasound yang dilakukan melalui faraj boleh mengesan cyst pada ovari. Namun ia tak dapat menunjukkan sama ada cyst itu adalah endometriosis ataupun tidak.

• Laparoskopi.
Prosedur memasukkan teropong ke dalam abdomen untuk melihat sendiri keadaan dalam abdomen. Untuk menentukan sama ada seseoarang itu ada endometriosis atau tidak, laparoskopi ialah cara yang paling tepat.

Adakah Endometriosis Menyebabkan Kanser?

Wanita yang menghidap penyakit endometriosis sebenarnya lebih berisiko untuk mendapat beberapa jenis kanser yang berkaitan dengan kewanitaan. Walaupun dikatakan daripada tisu endometrium tak mungkin akan tumbuh kanser, tapi satu-satunya persamaan antara endometriosis dan kanser-kanser tersebut ialah kedua-duanya bergantung kepada estrogen.

Estrogen adalah hormon yang meningkatkan pembahagian sel dalam ovari. uterus dan payudata. Bila terlalu banyak sel membahagi, risiko untuk kerosakan sel adalah tinggi dan sel rosak akan berkembang dengan cepat, lalu terjadilah kanser. Keadaan diburukkan lagi dengan kehadiran radikal bebas yang turut merosakkan sel.

Untuk kanser payudara, kajian yang dibuat di Denmark menemukan bahawa wanita yang disahkan menghidap endometriosis sebelum berusia 40 tahun, risiko untuk mendapat kanser payudara adalah rendah. Sementara wanita yang disahkan endometriosis antara umut 40 dan 50 tahun, risiko kanser payudara meningkat sebanyak 14%. Manakala wanita berusia 50 tahun ke atas mempunyai risiko 2 kali ganda berbanding wanita yang tiada endometriosis.

Untuk kanser ovari pula, data sebanyak 700,000 wanita yang menghidap endometriosis, 43% cenderung untuk menghidap kanser ovari dan kanser nodul limfa.

Satu penemuan penting ialah wanita yang mengalami penyakit endometriosis khususnya di ovari mempunyai risiko tinggi mengalami kanser ovari.

Penemuan-penemuan ini susah dipertikai kerana faktor-faktor lain diambilkira sebelum keputusan dibuat, dan jumlah pesakit yang dikaji yang besar. Malahan, satu lagi kajian yang lebih besar di Sweden mendapat keputusan yang sama dengan kajian ini.

Kajian spesimen lepas bedah kanser ovari juga mendapati kebanyakan kes mempunyai endometriosis atau cyst endometriosis.

Maklumat ini bukan untuk menakut-nakutkan mana-mana wanita, tapi supaya dapat ambil langkah berjaga-jaga. Bila usia dan masuk 40-an, bolehlah mula buat ujian mammogram untuk mengesan kanser payudara dan berjaga-jaga munculnya tanda awal kanser ovari – perut kembung sokmo, sakit bahagian perut atau pelvik, cepat kenyang, nak kencing dengan kerap atau timbulnya ketulan pada abdomen.

Bagaimana Mengurangkan Risiko Kanser Ovari

Pemakanan adalah antara faktor penting untuk mengurangkan risiko kanser ovari dan apa saja jenis kanser. Masalahnya, dalam kehidupan harian kita memang kita terdedah kepada risiko kanser. Daripada makanan kita yang lebihnya makanan segera,makanan yang diubah genetik (GMO), terdedah kepada asap rokok, terdedah kepada pencemaran dan penggunaan bahan-bahan plastik.

Sebab kita semakin kurang masa, semua nak cepat saja.

Secara normalnya, sel yang rosak akan dibaik pulih atau akan ‘dibunuh’ oleh sistem imun. Namun, akibat kekurangan nutrisi, sistem imun kita makin lemah dan tak mampu untuk melakukan fungsinya dengan optimum. Jadi, nak tak nak kita terpaksa akui keperluan badan kita terhadap suplemen kerana makanan tak mampu lagi membekalkan nutrisi yang diperlukan oleh badan kita.

Bagaimana Vivix Boleh Mencegah Kanser Ovari

Kandungan utama Vivix, iaitu resveratrol telah dikaji dan diterbitkan dalam lebih 2000 jurnal, termasuk banyak kajian yang dilakukan oleh institusi ternama di Amerika termasuklah Universiti Harvard, National Institute of Aging dan National Cancer Institute. Kanser mungkin bidang yang luas dan berubah-ubah, namun resveratrol adalah kaedah semulajadi yang pertama yang dibuktikan melalui penyelidikan mampu merencat dan mencegah pertumbuhan sel kanser pada pelbagai peringkat. Bukan sahaja mampu mencegah kanser, malah turut digunakan sebagai rawatan tambahan kepada kemoterapi.

tanda endometriosis

Kelebihan Resveratrol Dalam Membantu Pesakit Kanser Payudara

Menghentikan gen kanser

Resveratrol membantu dengan menghantar mesej yang betul kepada sel dengan mengawal proses penyahsetilan dan mengaktifkan umur gen yang lebih panjang. Ini berpontensi mengaktifkan gen untuk menghentikan proses pembiakan kanser.

Menterbalikkan kesilapan DNA

Salah satu punca terjadinya kanser ialah apabila sel yang sudah tua membuat silap dalam meniru DNA sendiri secara terperinci. Kesilapan DNA ini menyebabkan sel tidak berfungsi lagi. Lagi teruk jika dia membiak sebagai sel kanser.

Jadi, dengan mengurangkan kesilapan replikasi DNA, resveratrol boleh meningkatkan usia sel. Ini juga salah satu sebab kenapa resveratrol merupakan pencapaian besar dalam melambatkan proses penuaan.

Kesan anti-kanser

Kajian menunjukkan resveratrol bukan sahaja mampu menghalang pertumbuhan dan pembiakan sel kanser. malah ada saintis yang mencadang resveratrol sebagai rawatan tambahan kepada kanser kerana boleh memberi kesan baik bersama-sama kemoterapi.

Resveratrol menghalang kanser melalui beberapa cara:

1. Menyekat penyerapan estrogen dan androgen, sekaligus membantu mencegah kanser yang dipengaruhi oleh hormon. Contohnya kanser payudara atau kanser prostat.

2. Mengubah gen yang rosak. Apabila gen suatu sel telah rosak, risiko untuk membiak sebagai sel kanser adalah tinggi.

3. Membunuh sel kanser

Resveratrol mampu menghalang sel kanser tanpa memudaratkan sel-sel lain. Kebolehan ini berkait rapat dengan kemampuan Vivix membezakan antara sel normal dan sel kanser berbanding rawatan kemoterapi yang tidak spesifik. Jadi, disamping menyerang sel kanser, sel sihat juga terjejas sama. Sebab tu kita dapat tengok kesan sampingan kemoterapi termasuklah rambut gugur, keletihan, muntah-muntah, cirit-birit dan ulser dalam mulut.

Bertindak sebagai antioksida, resveratrol mampu menghilangkan radikal bebas, mengaktifkan atau menyahaktifkan enzim, gen, hormon dan bahan kimia dalam tubuh yang berkait dengan kanser.

Untuk info lanjut, boleh whatsapp saya – Fyda 012 621 1883

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.