3 Sebab Pengguna Shaklee Setia Dan Tak Cari Yang Lain

rahsia awet muda

3 Sebab Pengguna Shaklee Setia Dan Tak Cari Yang Lain

Selepas hitung-hitung, dah hampir 7 tahun saya konsisten makan vitamin Shaklee. Ada yang lebih 10 tahun dan lebih 20 tahun. Secara purata, pengguna Shaklee mengamalkan vitamin-vitamin Shaklee hingga 18 tahun. Maknanya, kalau muka makan vitamin Shaklee pada umur 50 tahun, dia akan konsisten dengan produk Shaklee hingga umurnya 68 tahun.

Kenapa cuma sampai 68 tahun? Sebab dah sampai ajal pada umur 68 tahun.

Tapi itu cuma purata.

Dalam situasi sebenar, banyak yang menggunakan Shaklee hingga 30-40 tahun and still counting. Sebab mereka masih hidup. Ada yang hidup hingga umur 80-90 tahun.

Cuba anda tanya pengguna vitamin lain, berapa lama mereka setia dengan vitamin mereka. Nak cari 10 tahun pun mungkin susah. Ramai orang yang bertukar-tukar jenama vitamin sebab vitamin yang mereka makan tidak berkesan. Sampailah bertemu Shaklee.

Persoalannya kenapa pengguna Shaklee begitu setia?

produk berkesan

1. Hanya Saintis Terhebat di Shaklee

Produk Shaklee ialah produk yang dicipta oleh saintis. Maksudnya orang yang mengkaji dan mencari yang terbaik untuk dijadikan produk. Kalau sebut mengkaji, bukan sekadar dengar-dengar cakap orang, bukan sekadar nak ikut bahan mana orang paling banyak guna, tapi betul-betul membuat penyelidikan, bertahun-tahun untuk pastikan bahan pilihan mereka itu benar-benar terbaik.

1. Dr Forrest Shaklee

Inilah nama pengasas Shaklee. Dari dulu lagi, nama syarikat ini Shaklee dan terus kekal begitu walaupun diambil alih orang yang tiada kaitan dengan Dr Shaklee pun.

Dari kecil lagi, beliau bermula dengan alam semulajadi kerana disahkan menghidap TB sejak lahir dan mungkin hayatnya tidak lama. Namun, kena ibu bapanya percaya kepada penyembuhan semulajadi, maka dia berjaya menghadapi saat-saat derita itu.

Semasa merawat pesakit, beliau mendapati, banyak pesakit yang dah banyak makan (overfed) tapi masih kekurangan nutrisi (undernourished). Dari situ beliau percaya, kekurangan nutrisi adalah punca kepada pelbagai penyakit.

Mulai dari itu, beliau sangat menekankan kepentingan nutrisi untuk mengekalkan kesihatan. Sehingga, pada tahun 1915, Dr Shaklee berjaya mencipta “vitalized minerals”; vitamin moden pertama di dunia. Malah, asal usul perkatan “vitamin” juga dikatakan daripada produk ini.

2. Dr Yasuhiko Kojima

Beliau ialah penerima PhD in Medical Science dari Universiti Tokyo, merupakan saintis pertama di dunia yang menemui interferon ketika membuat kajian tentang vaksin Smallpox. Kemudian, barulah saintis Barat meneruskan kajiannya dan mereka pula yang dapat nama.

Terinspirasi dengan konsep “harmony with nature” oleh Dr Forrest Shaklee; beliau telah menjalankan kaian selama 40 tahun dan menemui sumber semulajadi yang membantu badan kita menghasilkan interferon secara semulajadi.

Itulah produk yang ada dalam Shaklee hari ini,iaitu Nutriferon Shaklee.

(3) Dr Elizabeth Blackburn

Beliau ialah pemegang PhD dari University Cambridge dan pemenang Nobel Prize of Medicine pada tahun 2009. Beliau banyak mengkaji tentang telomeres, pangkal Kromosom yang memelihara kromosom (DNA) kita daripada rosak. Dr Blackburn berjaya menemui telomerase; enzim yang memperbaharui telomeres.

Keliru?

Untuk orang umum macam kita, cukuplah tahu bahwa penemuan ini sangat penting di bidang perubatan untuk meningkatkan jangka hayat manusia sebab kerosakan kromosom (DNA) ni berkait rapat dengan penyakit kronik.  Dr Elizabeth Blackburn yang hebat ini juga berada dalam Scientific Board Advisor Shaklee.

4. Dr Gladys Block

Belaiu ialah Professor Emerita di Berkeley University California. Professor Emerita ni macam title Professor Emeritus yang Dr Khoo Kay Kim; sejarahwan negara yang terlibat dalam menubuhkan Rukunegara, tapi Emerita tu untuk perempuan.

Ada 1 ketika, industri suplimen ni sangat berkembang di US, hinggakan Dr Gladys yang juga seorang doktor perubatan tertanya-tanya “Betul ke vitamin ni berkesan kepada kesihatan? Bagaimana kalau ada kesan buruk?”

Hinggakan membawa beliau untuk buat kajian – kesan antara orang yang amalkan vitamin dan tak makan vitamin. Itulah sikap orang berilmu, bukan nak mengecam je ini boleh, itu tak boleh tapi mereka buat kajian sendiri.

Masa tu, beliau approach syarikat-syarikat vitamin, namun semua syarikat vitamin menolak mentah-mentah proposal beliau. Sebab, apa pun keputusan, berkesan atau tidak, Dr Gladys tetap akan publish.

Hingga satu hari, berita tentang kajian beliau ini sampai ke pihak Shaklee dan Shaklee bersetuju untuk sponsor dan beri kerjasama.

Hasilnya?

High impact research dalam dunia nutrisi hingga dinamakan “Landmark Study”. Boleh baca pasal Landmark Study di link ini.

5. Dr Bruce Daggy

Beliau pernah berkhidmat sebagai Vice President (VP) Research & Development (R&D) untuk GlaxoSmithKline; syarikat Pharmaceutical gergasi dunia. Namun, selepas membaca jurnal Landmark Study Dr Gladys Block tadi, beliau jadi sangat impressed. Impressed kerana kesan produk Shaklee yang sangat baik untuk kesihatan.

Ya lah, tidak pernah ada mana-mana syarikat yang berani membuktikan produk mereka begitu lama; hingga 40 tahun menggunakan Shaklee. Beliau juga sangat tertarik dengan motto yang diperjuangkan Shaklee; dijamin berkesan, dijamin selamat & dijamin semulajadi. Teruja nak jadi sebahagian daripada revolusi industri kesihatan, beliau bersetuju untuk berkhidmat sebagai Senior VP untuk R&D Chief Science Office di Shaklee, hingga sekarang.

Apa point penting di sebalik saintis-saintis di sebalik Shaklee ni?

1. Shaklee bukan produk biasa-biasa yang sekadar nak menggunakan nama semulajadi atau organik. Juga bukan produk yang siapa-siapa pun boleh buat. Tapi Shaklee dibangunkan oleh saintis terhebat dunia. Syarikat vitamin mana yang ada Pemenang Nobel Prize di dalamnya, selain Shaklee? Apa lagi produk yang memang takda saintis langsung.

2. Saintis-saintis yang terlibat di Shaklee ialah graduate daripada universiti top 10 dunia. Jangan sebab anda tak pernah dengar nama-nama seperti Uni Berkeley, Uni Cambridge atau Uni Tokyo, anda cop PhD beli.

3. Hanya dengan produk terbaik dan falsafah syarikat yang jelas, dapat menarik orang-orang hebat ni. Orang-orang hebat macam ni, tak bekerja untuk duit macam kebanyakan kita, tapi nak beri impak kepada hidup orang lain. Lagi hebat impak yang syarikat itu mampu lakukan, lagi hebat kualiti talent yang mereka bakal tarik.

kanser sembuh

2. Semuanya Dibuktikan Dengan Sains

Shaklee sangat fanatik dengan Proven Science. Apa maksud proven sains ni? Ia adalah benda yang boleh dibuktikan. Ada banyak maklumat dalam majalah atau internet sebenarnya telah diputar-belit oleh sesetengah pihak untuk melariskan barang jualan mereka, tapi siapa yang boleh buktikan?

Bagaimana Shaklee membuktikan produknya?

1. In House Research

Memanga banyak syarikat vitamin yang claim mereka ada penyelidikan oleh saintis yang hebat. Tapi, apa yang luar biasa tentang Shaklee ialah – komitmen.

Komitmen pihak Shaklee ialah 100% untuk menghasilkan produk yang 100% selamat, 100% berkesan dan 100% dijamin semulajadi. Kalau ada jaminan macam ni, tentu kita jadi excited kan? Kalau tak rasa excited lagi, ada 1 benda yang saya nak bongkarkan.

Banyak syarikat yang jual makanan tambahan jenama lain yang claim syarikatnya jual produk semulajadi, cuma ada 1 atau 2 produk saja yang “100% semulajadi”.Tapi, 100 produknya yang lain mengandungi bahan kimia sintetik. Tapi, dalam marketing material mereka tetap saja claim “semulajadi” untuk bagi impression yang “produk-produk lain juga semulajadi”.

Jujur ke tak tu?

Tapi Shaklee, mereka jamin semua produk mereka 100% semulajadi, tiada pengawet, tiada bahan kimia, etc. Sesuai dengan falsafahnya yang “harmony with nature”. Malah, Shaklee menghabiskan ratusan juta USD untuk uji berkali-kali bagi memastikan setiap produk yang dikeluarkan bebas racun, kekal asli/potent dan komposisinya tetap stabil semasa penghantaran.

Mungkin ada yang kata, dah produk sendiri mestilah kata produk tu terbaik. Sila teruskan pembacaan kenapa Shaklee bukan produk syok sendiri.

2. Ada kajian klinikal oleh Pihak Ketiga

Pernah terfikir tak kenapa banyak sangat produk kat Malaysia ni banyak yang ditarik balik? Lepas dikaji-kaji sikit rupanya produk yang dah dibungkus balik. Sebelum ni dah kena tarik dah.

Kenapa jadi macam tu?

Sebabnya produk kesihatan atau vitamin tak perlu bukti yang produk tu selamat ke, berkesan ke. Kalau ada banyak duit dan buat produk, silakan. Kalau KKM cek takda bahan terlarang, lulus lah. Peringkat antarabangsa pun macam tu. Takda undang-undang ketat sangat kepada produk kesihatan dan kecantikan.

Tapi, Shaklee bukan sekadar nak buat produk tapi nak buktikan yang produk dia benar-benar berkesan dan selamat. Shaklee tetap nak jalankan ujian klinikal kepada produknya walaupun tak diperlukan.

Sebelum itu, maksud “kajian klinikal” ni ialah produk-produk yang terbukti berkesan kepada manusia; bukan dikaji kepada binatang.

Malah, Shaklee tak pernah buat apa-apa kajian terhadap dalam makmal R&D mereka. Bukan setakat tak pernah, tapi mengutuk lagi tindakan tak beretika sebegini. Binatang pun hidupan yang ada nyawa, perasaan dan keluarga. Sangatlah tak adil kita yang ada akal ni, sesuka hati bunuh mereka hanya untuk membuktikan fakta sains.

Kajian klinikal ni bukan Shaklee buat sendiri, tapi ada juga yang dibuat oleh saintis-saintis lain yang tak ada kaitan dengan Shaklee. Selalunya mereka ni saintis daripada universiti yang nak buat kajian tentang nutrisi tapi tiada bajet atau tiada grant kerajaan. Jadi Shaklee sponsor kajian mereka.

Bila sebut sponsor, adalah yang kata mestilah mereka akan berpihak pada pihak Shaklee. Kamonlah.. buka kan mata, bukakan minda. Berapa orang yang kerajaan sponsor belajar tapi akhirnya berkhidmat kepada negara lain?

Antara kajian yang menggunakan produk Shaklee ialah “bersenam dengan multi-vitamin VS tanpa multi-vitamin, ada beza tak?” yang dimuatkan dalam Journal of Exercise Physiology.

Ia membuktikan yang bersenam dengan multi-vitamin lebih baik dengan meningkatkan “lean weight” & “bone mineral density” dan kurangkan risiko kardiovaskular.

So, vitamin bukan lagi pilihan tapi keperluan, lagi-lagi kepada orang yang aktif sukan. Kalau tak, dah tentu orang yang bersukan ialah orang lebih sihat kan?

3. Landmark Study oleh Pihak Ketiga

Pasal Landmark Study ni anda boleh tanya kepada mana-mana pengedar Shaklee. Kalau mereka memang pengedar sejati sepatutnya mereka tahu tentang kajian ini.

Kalau anda sendiri pandai baca jurnal, boleh dapatkan softcopy lengkap jurnal tersebut di sini. Kalau tak tahu baca, tanya orang yang tahu. Jangan suka-suka nak menuduh Shaklee dah beli saintis tu lah, kajian berat sebelah la.

Dipendekkan cerita, Landmark Study ni mengkaji “betul ke multi-vitamin ni ada kesan untuk jangka masa panjang?”.

Kajian ini membandingkan orang yang tak makan apa-apa vitamin, orang yang macam vitamin brand popular lain dan orang yang makan vitamin Shaklee. Dalam kajian ini, orang yang makan vitamin Shaklee sudah menggunakannya sekurang-kurangnya 20 tahun. Ya, 20 tahun! Malah, banyak yang dah gunakannya selama 30-40 tahun!

Vitamin brand popular tu apa? Saya pun tak tahu sebab kajian ni dan Shaklee pun tak reveal. Kalau nak tahu, boleh tanya Dr Block sendiri.

Kajian ini lah yang menarik perhatian Dr Bruce Daggy sampai berhenti kerja di GlaxoSmithKline (GSK) hanya untuk berkhidmat di Shaklee.

Kalau nak tahu, ini kajian paling bersejarah dalam dunia nutrisi. Sampai sekarang pun, ia masih satu-satunya kajian seumpamanya pernah dilakukan. Melibatkan jumlah peserta yang ramai dan untuk tempoh penggunaaan yang sangat lama (sampai 40 tahun tu!). Tambahan pula, kajian ini diterbitkan dalam jurnal antara impact factor tertinggi dalam bidang nutrisi.

Hasil kajian Landmark Study membuktikan,

  1. Pengguna Shaklee terbukti lebih sihat daripada yang tak makan apa-apa vitamin dengan yang makan vitamin jenama popular yang lain.

  2. Pengguna multi-vitamin jenama lain punya lebih tinggi risiko untuk kencing manis, serangan jantung, stroke & penyakit koronari lain, berbanding tak ambil apa-apa vitamin. Sebab tu ada doktor yang cakap “vitamin tak guna…”, cuma dia lupa nak sambung ayat tu “…kalau bukan jenama Shaklee”. Sebab, terbukti secara klinikal yang pengguna Shaklee punya risiko jangkitan penyakit kritikal paling rendah berbanding yang tak makan apa-apa vitamin & yang makan vitamin jenama lain.

produk terbaik untuk atlet

3. Diiktiraf NGO & Atlit Antarabangsa

Orang-orang yang betul-betul menitikberatkan kesihatan pasti tak sanggup nak perjudikan kesihatan sendiri hanya sebab ‘produk bumiputera’, ‘makanan sunnah’ dan gimik marketing yang lain.

Sebab tu ada orang yang jual produk lain atau jadi duta produk lain, tapi senyap-senyap makan produk Shaklee. Sebab produk Shaklee ni bukan saja buat kajian sendiri, ada kajian pihak ke-3 tapi juga diendorse oleh badan-badan besar dan berprestij.

Siapa yang endorse kebaikan Shaklee ni?

(1) Agensi Kerajaan NASA

Kita semua tahu betapa cerewetnya NASA dalam memilih apa-apa bahan, produk atau servis dalam misi mereka. Dalam pada cerewet sebegitu pun, NASA tetap pilih Shaklee untuk membangunkan formula khas untuk bekalan nutrisi angkasawan mereka sampai hari ini. Astro-Ade namanya. Formula khas ini NASA gunakan untuk setiap misi angkasa mereka.

Bukan itu saja, Scott Kelly yang merupakan manusia paling lama pernah menetap di ISS; setahun lamanya, juga konsisten menggunakan produk Shaklee sepanjang berada di sana. Dan vitamin yang mereka gunakan tu (selain Astro Ade) adalah formula vitamin yang sama dengan produk Shaklee di bumi. Kalau lah angkasawan dengan macam-macam ancaman; seperti keadaan tinggi UV, pun terbukti sihat Shaklee, apetah lagi kita yang di bumi kan?

(2) Atlit Terbaik Dunia

Antara teknik marketing produk ialah gunakan atlet untuk mengiklankan produk mereka. Mungkin atlet tu pakai baju ada tulis syarikat tu, atau pegang produk contohnya. Gambar tu diguna di billboard, buat penggambaran iklan, video youtube. Bila orang tengok, tentu beli produk tu sebab nak jadi macam atlet tersebut.

Padahal, dia tak guna pun produk tu. Dibayar untuk bergambar saja.

Padahal, atlit tu tak guna pun produk tu. Dibayar untuk bergambar saja.

Atlit Shaklee berbeza. Kalau anda perasan, ia bukan “sponsored by”, tetapi “powered by”. Maknanya, atlet tersebut memang betul-betul menggunakan produk Shaklee untuk kekal sihat dan perform dalam sukan mereka.  Atlit-atlit ini pula bukan takat main di SUKMA, Sukan SEA atau KOMANWEL saja, tetapi di acara sukan terbesar di dunia, OLIMPIK! Olimpik Rio tahun lepas, 37 #ShakleeAthlete #ShakleeAthlete memenangi 16 medal kesemuanya.

Mereka ni seronok lagi nak buat ujian doping sebab yakin dengan vitamin yang mereka makan.

Ada orang atlet Malaysia juga diperkasakan oleh Shaklee, iaitu Julian Yee.

Membantu dalam misi mencabar.

Produk Shaklee juga diuji dalam misi-misi mencabar yang lain. Contohnya, pada 1983 orang Amerika pertama yang daki gunung Everest tanpa bantuan oksigen juga ‘powered by Shaklee’. Begitu juga penerbangan tanpa henti mengelilingi dunia dengan Voyager pada 1986 dan first ever recorded expedition ke kutub utara bersama National Geography pada tahun yang sama.

Keberkesanan Shaklee terbukti dalam keadaan bumi yang paling extreme, apatah lagi untuk kita yang cuma ulang-alik pejabat saja, kan?

3. Diiktiraf oleh pelbagai agensi NGO

Shaklee bukan saja komited nak jaga kesihatan, tapi nak jaga alam semulajadi juga. Buktinya Shaklee diiktiraf sebagai syarikat pertama di dunia yang dapat pensijilan zero-carbon footprint. Maknanya, bangunan syarikat Shaklee tu tak membebaskan karbon yang boleh merosakkan alam.

Tanya majikan tempat anda bekerja, zero-carbon ke tidak?

Komitmen Shaklee terhadapat semulajadi tidak terhenti pada produk, tetapi kepada kesemuanya. Pensijilan Friends of Sea, iaitu Shaklee hanya ambil sumber ikan yang diluluskan, yang tidak memberi kesan kepada ekosistem hidupan laut. Dianugerahkan EPA Climate Leaders sebab berjaya capai net-zero greenhouse emissions bertahun-tahun.

Nampak tak, yang produk Shaklee ni bukan semata-mata nak buat produk, jual dan dapat untung. Shaklee benar-benar nak bagi impak kepada hidup orang yang disentuhnya.

Untuk hubungi saya boleh klik link wasap ini,

www.wasap.my/60126211883

www.wasap.my/60126211883

www.wasap.my/60126211883

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.