3 Komplikasi Penyakit Hepatitis B Kronik Yang Mesti Diketahui

merawat hepatitis b

3 Komplikasi Penyakit Hepatitis B Kronik Yang Mesti Diketahui

Penyakit Hepatitis B selalunya ialah penyakit kronik. Tapi, sebelum jadi kronik tu, akan ada jangkitan daripada virus Hepatitis B. Tapi, masalahnya jangkitan ni, sama ada akut atau kronik kedua-duanya mungkin tak menunjukkan apa-apa simptom, tapi komplikasi yang boleh membahayakan nyawa tetap sedang berlaku.

Sepatutnya bila virus Hepatitis B masuk dalam badan kita, sistem imun akan melawan virus ni untuk membunuhnya. Tapi, masalah berlaku bila sistem imun kita ada masalah. Bukan saja dia tak bunuh virus tersebut, tapi sistem imun buat dia jadi kawan. Sebab tu lah jadi Hepatitis B kronik – keadaan yang mana virus ada dalam badan, tapi tak mengakibatkan jangkitan.

Tapi, virus tetap virus. So, dia tak akan selama-lamanya macam tu. Bila tiba masanya dia akan ambil alih dan mengawal badan dan menyebabkan komplikasi.

merawat hepatitis b

3 Akibat Virus Hepatitis B Dibiarkan Tinggal Dalam Badan

1. Dia akan kekal macam itu dan tak bagi apa-apa ancaman pada badan. Untung sangat lah kalau macam ni.

2. Sistem imun akan jadi lebih kuat dan membunuh virus tersebut.

3. Virus tersebut merosakkan hati dan berisiko jadi sirosis hati (hati mengeras) atau pun lagi menakutkan kanser hati.

Sebab tu bila seseorang disahkan menghidap Hepatitis B kronik, dia akan dipantau untuk memastikan virus dalam badannya terus tak aktif, untuk elakkan jangkitan kepada orang lain. Selain itu, fungsi hati dan struktur hati akan dipantau untuk mengesan jika terdapat kerosakan hati.

Tingkatkan Imun Untuk Bantu Badan Lawan Virus Ini

 

Kita inginn jaga organ hati daripada dirosakkan oleh virus ini. Jadi, walaupun kemungkinan besar badan kita tak boleh bunuh virus Hepatitis, jadi sekurang-kurangnya kita ikhtiar tingkatkan sistem imun kita untuk kurangkan risiko hati rosak akibat virus ini.

Produk Shaklee mungkin boleh bantu masalah anda. Walapun Hepatitis B mungkin kurang bahaya berbanding Virus HIV, tapi virus ini lagi senang merebak berbanding HIV sebab Hepatitis B boleh hidup lebih lama, kurang lebih 7 jam setelah terdedah kepada persekitaran. Jadi, risiko untuk menjangkit kepada ahli keluarga adalah tinggi.

Petua merawat hepatitis b

In sha Allah, kita ikhtiar untuk kesihatan kita. Selebihnya serah kepada Allah.

Untuk dapatkan suplemen kesihatan hati ini, boleh whatsapp Fyda di 012 621 1883 dengan semudah 1 klik saja –¬†http://hepatitisB.wasap.my

Jika anda ada kredit kad/debit kad dan ingin beli sendiri, boleh klik saja gambar di bawah:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.