Tulang Patah Sembuh Dalam Sebulan, Doktor Pun Terkejut

Tulang Patah Sembuh Dalam Sebulan, Doktor Pun Terkejut

Tulang yang patah akan tetap bersambung secara semulajadi kerana tulang adalah sel hidup, sama seperti kulit yang luka. Bergantung kepada tulang mana yang patah dan jenis patah, kebiasaannya tulang patah akan mula menyembuh seawal minggu pertama dan bercantum dan menyembuh dalam 6-8 minggu atau lebih namun proses pembentukan dan menjadi padat semula mengambil masa hampir 1 tahun. Untuk penyembuhan biasa, sekurang-kurangnya seseorang perlu pakai simen atau pakai besi dalam 2-3 bulan.

Namun, itu bergantung juga kepada penyembuhan tulang yang boleh dipantau melalui X-Ray.

tips tulang patah cepat sembuh

Faktor yang mempengaruhi penyembuhan tulang:

1. Faktor pesakit

Umur : Tulang yang patah sembuh lebih cepat dalam kanak-kanak berbanding orang kumpulan umur yang lain. Secara umumnya, semakin muda seorang kanak-kanak tulangnya dijangka lebih cepat sembuh sehingga berusia pertengahan remaja – yang mana tulang sudah tidak mengalami pertumbuhan lagi.

Kesihatan pesakit : Bagi penghidap penyakit kronik, penyembuhan luka menjadi isu. Penyakit-penyakit ini memberi kesan terhadap sistem imun, mungkin susah bergerak bagi orang yang mengalami obesiti atau pengaliran darah yang kurang.

2. Faktor tulang

Kepadatan tulang : Bahagian yang bersifat kurang tumpat iaitu pada hujung tulang sembuh lebih cepat daripada badannya yang bersifat lebih tumpat.

Jenis tulang : Tulang selangka lebih mudah sembuh berbanding tulang lain. Mungkin sebab itu jika tulang selangka patah, rawatannya biarkan ia sembuh tanpa sebarang intervensi. Lagipun, tulang ini dipegang oleh otot yang banyak, risiko untuk beralih adalah rendah.

3. Faktor lain berkaitan patah tulang

Pergerakan pada tempat patah : Pergerakan berlebihan akan memanjangkan masa untuk sembuh. Oleh sebab itu bahagian yang terlibat akan disimen atau dipasang besi.

Tulang putus sepenuhnya : Proses ini akan mengambil masa agak lama untuk menyambung kembali tulang-tulang tersebut.

4. Faktor lain berkaitan kecederaan

Tempat tulang patah : Jika tulang patah berdekatan dengan sendi, kadar penyembuhan mungkin lebih lambat.

Bekalan darah : Jika bekalan darah ke bahagian tulang patah berkurang, kadar penyembuhan mungkin lebih lama kerana tisu rosak memerlukan bekalan darah yang banyak untuk membawa oksigen dan membuang sel-sel mati.

…………………………………………………………………………….

Saya ingin berkongsi pengalaman seorang wanita berusia 67 tahun yang patah tangan tapi boleh sembuh dengan cepat sampai doktor pun terkejut. Apa yang dia buat?

Assalam,

Just nak share story.. mak saya jatuh dan patah tangan mase nak ambil buah limau. So, kena bersimen lagi. Seperti biasa doktor akan bekalkan ubat untuk membantu sembuhkan tangan mak.. Saya story kat my boss, Pn. Sya Ahmad.. dia pun suggest mak ambil Ostematrix.. Dalam masa 1 bulan datang semula ke hospital untuk rawatan susulan… tiba-tiba doktor cakap dah boleh buka simen sebab tulang mak yang patah dah bersambung.. Alhamdulillah.. doktor terkejut sebab cepat sangat dah sambung tulang tu, memandangkan usia mak 67 tahun.. pada hal mak makan dalam masa 2 minggu sahaja…. mak ambil Ostematrix secara konsisten.. thank you and credit tu Sya Ahmad sebab kenalkan dengan… sampai sekarang mak masih makan Ostematrix.. moga mak sentiasa.. luv u mak.. muah… muah..:)

-Berlian Baghdad

bila tulang ekor patah

………………………………………………………………………………………..

Tips penyembuhan luka patah tulang dengan cepat.

Walaupun saya perhatikan orang yang patah tulang dan kena simen bergambar ada kawan-kawan tulis kata-kata semangat dan autograf kat situ, hakikatnya sangat tak selesa bila pakai simen. Dengan panasnya, gatal tak boleh garu. Nak buka tak boleh.

Bayangkan 3 bulan nak pakai simen tu. Jadi, buatlah sesuai untuk cepatkan tulang sembuh, tak perlu pakai simen tu lama-lama. Jadi saya cadangkan beberapa makanan tambahan untuk menyokong nutrisi supaya tulang boleh bercantum dengan lebih cepat.

Set Tulang Kuat

cepat sembuh tulang patah

Produk di dalam Set Tulang Kuat

1. ESP (Energizing soy protein) merupakan sumber protein berkualiti yang bebas GMO yang lengkap dengan 9 asid amino perlu yang tidak dihasilkan oleh badan dan didapati daripada makanan. Protein penting untuk menguatkan matriks tulang.

2. Vitamin C yang merangsang penghasilan kolagen yang merupakan protein utama dalam matriks tulang.

3. Advanced Joint Health Tablet yang menjaga kesihatan sendi dan tulang.

4. Zink Complex yang merupakan pemangkin kepada pelbagai enzim untuk membantu penyembuhan tulang patah.

5.Ostematrix yang mengandungi kalsium yang merupakan mineral penting untuk kekuatan tulang, juga dilengkapi dengan magnesium dan vitamin D yang membantu penyerapan kalsium dengan lebih berkesan.

Harga Set Tulang Kuat

ESP – RM150 mengandungi 850gram serbuk protein

Vitamin C – RM92.50 mengandungi 180 biji tablet

Advanced Joint Health Tablet – RM124 mengandungi 60 biji tablet

Zink Complex – RM33 mengandungi 120 biji tablet

Ostematrix – RM61 mengandungi 120 biji tablet

 

Ataupun anda boleh pilih Kolagen Powder Shaklee.

patah tulang belakang

Tahukah anda 90% protein dalam tulang ialah kolagen? Jadi, kolagen adalah salah 1 kunci kepada tulang yang kuat.

Tulang yang matang dibina oleh protein dan mineral. Lebih kurang 60% berat tulang adalah mineral yang paling utama iaitu, kalsium & fosfat. 40% lagi adalah air dan matriks yang terbentuk sebelum mineral mendap dalam tulang & berfungsi seperti kerangka. 90% protein matriks adalah kolagen yang merupakan protein paling banyak dalam badan manusia. Kolagen sangat kuat & membentuk tulang, tendon, kulit dan tulang rawan.

Untuk mudah faham bagaimana kolagen menguatkan tulang, bayangkan kita ada tali, gam dan simen. Bagaimana nak gabungkan bahan2 ini supaya jadi 1 struktur yang kuat?

Kita jalinkan tali supaya menjadi tali yang lebih tebal dan kuat. Kemudian lekatkan dengan gam supaya tali itu menjadi lagi tebal macam tali kapal. Simen tadi dicampur air & tuangkan ke atas tali. Dengan cara tu, simen akan memenuhi ruang diantara tali dan menambah kekuatannya.

Harga Collagen Powder Shaklee – RM298 untuk 15 sachet.

Untuk dapatkan harga yang lebih murah dan konsultasi yang bombastik mengenai nutrisi, saya cadangkan anda join ahli Shaklee kerana Shaklee mempunyai pakar nutrisi yang bertauliah yang sudah tentu boleh menjawab segala persoalan anda mengenai nutrisi,

Sebarang persoalan atau nak dapatkan produk Shaklee boleh hubungi saya :

Dr Fyda Noh : 012 621 1883

8 comments

  • Kalau tulang rusuk patah lagi, macam mane ek?

    • Salam Bro Framestone..
      Terima kasih kerana tinggalkan komen..
      Untuk patah rusuk bergantung kepada jenis & berapa tulang yang patah. Tulang rusuk biasanya jarang beralih sebab banyak otot yang pegang, jadi mungkin kena pakai body cast. Kalau melibatkan organ dalaman, kena operate la

  • Nooretah Binti Awang Puteh

    Salam dokter , Pada 30nov lepas , saya mengalami kemalangan motor yg mengakibatkan patah tangan kanan ( masuk besi diantara siku ke lengan). Agak2 berapa lama proses nak sembuh dokter ? Sekarang ni pun , tangan saya masih xble nak guna untuk menyuap mkanan , menyikat rambut atau apa saja tuk aktiviti pergerakan ? ­čśó

    • salam.. terima kasih sebab hubungi saya. biasanya kalau tulang tangan mungkin mengambil masa dalam 3-6 bulan untuk bercantum. Kalau sembuh betul, mungkin setahun. boleh whatsapp saya 012 621 1883 jika nak cuba produk shaklee untuk tulang.

  • salam doktor…sy nk tnya,sy pnah mengalami patah tulang pada bhagian bahu akibat accident pada tahun 2013…kira nya da 2 tahun kejadian tuu…tp knp yerr sejak
    baru┬▓ ni bahu sy jd teramat sakit balik…terima kasih

  • Salam doct…sy baru pas kmlngan moto n now bru masok 21hari n ade pasang besi areal tv kt kaki…tulang kaki patah dua…sy cuma nak tahu cara tido yg ssuai…coz stiap kli baring ade jer xkene…sakit kat tulang yg ptah… cube luruskn sakit n takot…bengkokkn pon sme smpai xthu nk tdo cm mne…sbenarnya sy takot tulang 2 lari dri asl…sbp ble gerkkn kki dgr bnyi tlg 2 bgesel rase ngilu…boleh bg tips x doct… tq..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *