Tua Sebelum Usia Akibat Kanser Ovari, Leya Tak Sanggup Menderita

kanser ovari

Tua Sebelum Usia Akibat Kanser Ovari, Leya Tak Sanggup Menderita

Cerita daripada seorang kawan yang merawat remaja perempuan berusia 19 tahun yang mengadu perutnya membesar dalam masa 1 bulan. Remaja itu belum berkahwin, menafikan hubungan seksual dan ternyata ujian kehamilan juga negatif. Dia hanya mengadu kurang selera makan (sekadar penerangan ringkas). Setelah dirujuk kepada jabatan gynaecology, rupanya remaja itu menghidap kanser ovari yang mungkin memerlukan pembedahan dan kemoterapi. Kanser ovari ialah salah satu kanser yang kerap terjadi kepada wanita-wanita muda.

Kali ni saya nak cerita tentang seorang wanita penghidap kanser ovari yang tua sebelum usianya apabila organ peranakannya dibuang, tapi keadaannya berubah selepas mengamalkan Vivix. Mungkin kita boleh bincang mengenai kanser ovari dalam entry lain. In sha Allah.

Kanser adalah antara penyakit yang semakin meningkat di Malaysia. Ramai percaya kanser adalah penyakit keturunan, namun percaya tak walaupun tiada keturunan anda menghidap kanser, anda tetap berisiko untuk mendapatnya, cuma risiko lebih tinggi dalam orang yang mempunyai keturunan yang menghidap kanser.

Gaya hidup hampir semua daripada kita kini memang terdedah kepada agen penyebab kanser. Dengan pencemaran udara, pemakanan yang tidak sihat, gula dan lemak yang tinggi dan pelbagai lagi. Ramai pakar percaya bahawa kejadian kansel disebabkan oleh sel yang dirosakkan oleh radikal bebas.

Namun, kanser mengambil masa yang lama untuk terbentuk sepenuhnya. Semasa diperingkat awal, sel masih boleh diselamatkan dan tidak akan menjadi sel kanser jika tindakan segera diambil. Buatlah sesuatu, ubah gaya hidup dan jangan biarkan diri kita yang mendapat penyakit yang menakutkan ini kerana sikap tidak peduli.


kanser ovari

Jadi, mari kita ikuti kisah Leya yang sangat tabah diuji dan tidak mudah patah semangat.

Leya nak bagi testimony Vivix sebagai seorang pesakit kanser… Leya kanser ovary… Selepas second line kemo, Leya ambil Vivix.. Leya dibuang semua peranakan..

Jadi doktor cakap badan Leya akan jadi orang-orang
tua sebab tak datang period… Memang Leya sakit lutut, sakit pinggang, susah tidur, sakit tempat operation,kebas kaki tangan sampai ke muka dan yang paling tak tahan panas badan sampai tak boleh buat apa…asyik mandi je.. Doc cakap semua effect menopause… lebih teruk sebab muda baru umur 27 tahun dibuang secara operation..

Lepas Leya ambil Vivix, Alhamdulillah dengan izin
Allah serasi dengan badan Leya.. Seminggu Leya rasa makin kurang lenguh-lenguh badan, tapak kaki Leya tak rasa menyucuk-nyucuk lagi.. Bab solat happy sangat sebab boleh berdiri ebab kadang-kadang Leya terpaksa dolat duduk sebab Leya tak mampu nak pijak lantai sekalipun.

Alhamdulillah, semuanya semakin ok.. Dah 3 bulan Leya amalkan.. Sekarang Leya makin aktif.. Sekarang Leya dah tak nampak muka sedih mak abah dan husband bila diorang tengok Leya makin aktif.. Syukur sangat..

~Puan Leya

simptom kanser ovari

Bagaimana Vivix membantu pesakit kanser

Menurut kajian, antioksida adalah bahan penting untuk mencegah terjadinya sel kanser kerana antioksida meneutralkan radikal bebas yang menjadi punca kerosakan sel sehingga bertukar menjadi sel kanser.

Walaupun kajian lanjut masih diperlukan untuk memastikan kesan antioksida kepada pesakit yang telah menghidap kanser, namun beberapa kajian menunjukkan antioksida memberi kesan positif dan membantu meningkatkan keberkesanan kemoterapi. Namun, ramai pakar kanser tidak setuju dengan penggunaan antioksida kerana kemoterapi membunuh sel kanser melalui proses pengoksidaan, iaitu dengan penghasilan radikal bebas. Jadi, beberapa hari sebelum dan seleoas kemoterapi, pengambilan antioksida harus dihentikan.

Vivix dihasilkan daripada anggur muscadine yang mengandungi resveratrol yang tinggi kandungan antioksida. Resveratrol membekalkan kuasa antioksida yang sangat kuat yang melebihi 40 kali ganda berbanding buah-buahan lain.

Selain anggur muscadine, tumbuhan lain dalam Vivix iaitu, elderberi atau Sambucus nigra, lobak ungu dan juga knotweed Jepun atau polyganum cuspidatum turut membekalkan fitonutrien yang mempunyai kandungan antioksida yang tinggi.

Bayangkan dengan mengambil salah satu sahaja sudah memberi manfaat kepada badan, apatah lagi jika keempat-empat tumbuhan itu digabungkan menjadi satu. Pastinya, kita memperoleh kebaikan antioksida pada tahap yang maksimum.

Namun, kerana kandungan antioksida yang tinggi, Vivix tidak boleh diambil seminggu sebelum dan selepas kemoterapi kerana prinsip kemoterapi adalah menggunakan radikal bebas untuk menghancurkan sel kanser.

Sekiranya ada sebarang pertanyaan atau saja nak semabang

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.