Tips Atasi Masalah Kewangan Mahasiswa

pendapatan sampingan dari rumah

Tips Atasi Masalah Kewangan Mahasiswa

Masa saya belajar dulu, maksud saya di universiti, saya dapat biasiswa. Memang banyaklah bagi seorang budak kampung yang tak pernah terdedah kepada dunia materialistik. Memang rasa kaya sangat. Tapi, kehidupan sebagai seorang pelajar, sibuk macammana pun sebenarnya masih lagi ada masa untuk enjoy. Tah2 mungkin zaman tu lagi banyak enjoy daripada study pun.

Masa tu saya dapat biasiswa kerajaan, jadi bila habis belajar insha Allah 500% pasti dapat kerja, dengan kerajaan. Jadi tak perlulah risau nak bayar pinjaman ke apa. Cuma yang tahu, masuk duit bulan-bulan enjoy. Beli dulu apa yang di sukai. Yang lama dah teringin untuk dimiliki.

Tak ada terfikir langsung tentang masa depan. Saya sangat tertarik dengan seorang pelajar yang join bisnes Shaklee. Kalau ikut nak kata pelajar tak adalah keperluan sangat kepada duit. Tapi kalau pandang lebih jauh ke hadapan, kalau tak guna duit pada masa tu, mungkin boleh kumpul untuk kahwin ke, beli kereta atau beli rumah. Jadi, bila dah habis belajar, dah start kerja, mungkin dah ada kereta dan rumah. Kalau ditakdirkan tak berjaya dapat kerja seperti yang terjadi kepada ramai graduan di negara kita, in sha Allah tak ada masalah.

Doktor Pun Dah Tak Terjamin Kerja

Sepupu saya, yang graduate doktor gigi menunggu hampir 2 tahun untuk dapat kerja. Baru-baru ni saya bersembang dengan seorang junior yang baru graduate daripada kolej perubatan dan masih menunggu posting. Dan saya dengar ada perubahan dalam sistem penempatan doktor kerajaan. Itu doktor, pekerjaan yang dikatakan tak cukup, tapi terpaksa tunggu juga penempatan.

Selepas pembentangan bajet hari tu, keadaan jadi lebih hangat apabila dikatakan ramai orang Malaysia di bawah 40 tahun mengalami masalah kewangan dan PM sendiri cadangkan supaya buat side income dengan pandu Uber. Maksudnya kerajaan mungkin dah tak dapat nak membantu golongan-golongan marhein macam kita ni.

Saya nak kongsikan kisah salah seorang leaders di Shaklee yang juga merupakan seorang pelajar. Tapi kerana sikap tak pandai beri alasan dan fokus kepada kedua-duanya, Anis sedang menaiki tangga kejayaan dalam perniagaannya, disamping pelajaran juga nombor 1. Siapa kat sambil belajar tak boleh kaya?

 

pendapatan sampingan dari rumah

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

TAK PERNAH KATA “NO” KEPADA UPLINE – Coordinator Anis 21 tahun.

Kalu orang lain kata nak FOKUS pada study n then baru fikir nak buat Shaklee, tidak bagi seorang yang bernama ANIS ATHIRAH 😊

Menjadikan Shaklee sebagai INCOME UTAMA secara PART TIME hanya di INSTAGRAM sahaja!

Beliau yang register sebagai Membership Shaklee ketika berusia 19 tahun dan dari saat itu tak pernah gagal menerima income 4 ANGKA dari Shaklee 😱

Seorang yang sangat CEKAL & TABAH kini berada di Rank COORDINATOR 😍

Ainur share serba ringkas latar belakang beliau sendiri :

✔ Nama : Anis Athirah
✔ Umur : 21 tahun
✔ Rank sekarang : COORDINATOR
✔ Bonus Shaklee : Rm 5-7k/ permonth
✔ Faacebook : Anis Athirah
✔ Instagram : @shaklee.anis & @shakleee

Walaupun beliau jalankan perniagaan ini secara PART TIME, tak pernah sekali beliau kata pada UPLINE “NO”. Beliau tahu apa yang beliau NAK, beliau tahu apa yang perlu beliau CAPAI, dan SENTIASA BERSEMANGAT

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Best kan jadi macam Anis?

Muda-muda dah boleh pegang duit banyak. Yang lagi best kalau boleh hulur duit kat mak ayah. Kalau tak sikit pun,boleh bagi banyak.Tak pun, belikan suplemen Shaklee. Untuk orang-orang tua ni paling best dah tentu Vivix. Boleh klik sini kalau nak tahu maklumat pasal Vivix, tonik ajaib untuk kawal penyakit kronik

Kelebihan Bisnes Online Berbanding Pandu Uber Atau Bisnes Offline

Dalam bajet 2017 menyaksikan kerajaan semakin mementingkan internet dan mobiliti. RM 1 billion disediakan oleh Surunhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia (MCMC) supaya kemudahan jalur lebar seluruh negara ditingkatkan kepada 20Mbps. Ini membantu meningkatkan kadar penembusan (penetration rate) Internet di Malaysia dengan kelajuan tinggi.

Jadi bermakna,

1. Orang luar bandar juga boleh aktif menggunakan internet. Ini menjadikan peluang jual online online tidak terhad kepada yang tinggi di bandar saja.

2. Saiz pasaran intenet di Malaysia makin besar sebab urusniaga boleh dibuat secara online sahaja.

3. Peniaga online makin boleh lebih kreatif dalam promosi. Contohnya pemasaran video sebab internet tak tersekat-sekat dah.

Syarikat Telekom juga bersetujun untuk menggandakan kelajuan intenet tetapi kadarnya direndahkan. Untunglah, sebab internet laju tapi bayar separuh je. Perlepasan cukai untuk langganan internet juga dikembalikan selepas ditamatkan sejak tahun 2012.

Satu lagi yang dikecualikan cukai ialah pembelian komputer, tablet dan smartphone sebanyak RM2,500 setahun. Adik-adik mesti suka kan boleh beli gajet-gajet macam ni. Alang-alang dah ada smartphone, laptop semua kalau digunakan untuk mendapat duit kan, lebih masyuk.

Ada yang cakap, masa student ni tak payah la buat benda-benda bisnes ni tumpukan perhatian pada study saja. Bagus, tahniah kalau ada-adik tumpukan perhatian pada pelajaran. Tapi, daripada bercinta tu, lebih baik berniaga kan?

Kalau adik-adik nak jadi macam Anis ni, nak buat bisnes Shaklee, boleh hubungi saya, atau whatsapp la senang. In sha Allah kita sama-sama bantu diri untuk lebih maju dan berjaya.

012 621 1883

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *