Terapi Ulat Untuk Luka Kencing Manis Lambat Sembuh Elakkan Kaki DIpotong

rawatan luka kencing manis

Terapi Ulat Untuk Luka Kencing Manis Lambat Sembuh Elakkan Kaki DIpotong

Mertua saya selalu bercerita jirannya yang menderita luka kencing manis di kakinya mendapatkan rawatan ulat lalat dan lukanya memang semakin sembuh.
Terapi ulat atau Maggot Debridement Therapy (MDT) adalah salah 1 cara untuk mengubat luka-luka yang sukar sembuh terutamanya pesakit kencing manis.
Sebenarnya dari tahun 2003 lagi, Hospital Kuala Lumpur (HKL) dah guna khidmat lalat ni untuk bantu sembuhkan luka pesakit kencing manis. Menurut Dr Harikrishna K.R Nair, rawatan terapi ulat di HKL adalah sangat murah dan tak ada pesakit yang enggan kerana takut kaki mereka dipotong.

4 Asas Merawat Kencing Manis Dengan Ulat

1. Membersih luka
2. Membasmi kuman
3. Merangsang penyembuhan luka
4. Merosakkan dan menghalang pembentukan biofilem.
Biofilem ni ialah lapisan yang bercampur protein, gula, bakteri dan sel-sel lain. Kalau dalam kes luka ni, dia boleh halang penyembuhan luka.
rawatan luka kencing manis

Adakah Semua Ulat Boleh Digunakan?

Spesies ulat yang digunakan di Malaysia ialah Lucilia cuprina iaitu ulat daripada spesis lalat tempatan yang dikenal pasti berkesan dalam merawat luka kronik yang sukar sembuh.
Bukan semua jenis lalat yang digunakan, tapi hanya lalat yang memakan tisu reput (nekrotik) sahaja kerana ada species ulat lalat yang memakan tisu hidup yang sama sekali tak boleh digunakan. Keadaan ini dipanggil myiasis. Kalau guna ulat ni, mau 1 kaki terus hilang.
Lalat yang dibiakkan untuk mendapatkan ulat ini disteril terlebih dahulu, maknanya ulat ini memang bersih dan tiada kuman padanya.
Tapi saya tak pasti sama ada terapi ini ditawarkan di fasiliti kerajaan tapi memang ada pusat rawatan swasta yang menawarkan terapi ini dengan kos yang agak tinggi. Satu ekor tu dalam RM15-20 tapi untuk rawatan perlukan sekurang-kurangnya 100 ekor dan ke atas.

Rawatan Ulat Tak Bantu Kawal Kencing Manis

Rawatan ulat ini hanyalah untuk luka kencing manis itu sahaja dan bukanlah untuk mengawal kencing manis. Maknanya walau buat terapi lalat ni, rawatan doktor dan ubat hospital jangan ditinggalkan ya.
Kalau anda perlukan bantuan untuk mengawal kencing manis, saya cadangkan Vivix kepada anda. Sebab Vivix adalah suplemen antioksida dan antiradang dan mempunyai bahan yang boleh bantu untuk menurunkan paras gula dan meningkatkan sensitiviti sel terhadap insulin.

Bagaimana Vivix Membantu Pesakit Kencing Manis Untuk Kawal Gula Dan Tampil Lebih Sihat

sembuh dari kencing manis

Vivix membantu dalam 3 fokus utama:

1. Membantu meningkat respons badan terhadap hormon insulin

Penyakit kencing manis terjadi bila sel tak boleh gunakan insulin walaupun paras insulin tingi dalam darah. Akibatnya gula tak dapat diangkut masuk ke dalam sel. Sebab tu gula terus tinggi dan tinggi.

Resveratrol membantu untuk memperbaiki kerintangan insulin ini. Semakin tinggi kandungan resveratrol, semakin baik kesannya dan Vivix mengandungi hampir 98% resveratrol tulen dan kandungannnya adalah hampir 10 kali ganda lebih tinggi daripada minuman resveratrol yang lain.

2. Mengurangkan komplikasi akibat diabetes

Komplikasi diabates boleh jadi dari hujung kepala sampai hujung kaki. Ini kerana keadaan keradangan kronik dalam badan telah merosakkan sel.

Kerana Vivix bersifat anti radang, dia boleh membantu mengurangkan keradangan dalam badan dan mengurangkan kerosakan sel.

3. Membantu mengawal kandungan gula dalam darah

Kandungan polifenol dalam Vivix berfungsi untuk melambatkan penyerapan karbohidrat ke dalam darah. Ini dapat mengelakkan kandungan gula dalam darah meningkat dengan cepat dan memburukkan lagi keadaan pesakit diabetes.

Polifenol juga boleh menurunkan paras purata gula (HbA1C)

Jangan Tunggu Sampai Kaki Nak Kena Potong

Sekiranya anda atau ahli keluarga anda menghidap diabetes, saya sarankan anda tidak bertangguh untuk lengkapkan diet harian anda dengan Vivix.

Jangan tunggu sehingga kaki terpaksa dipotong barulah sibuk nak cari apa-apa yang boleh tolong masalah tu. Masa tu, mungkin dah terlambat dan agak sukar untuk membantu pulihkan sel balik.

Sekiranya anda memerlukan bantuan dan perlukan informasi lebih lanjut, hubungi saya segera dan saya akan cuba membantu anda.

Fyda Noh
012 621 1883
www.wasap.my/60126211883

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.