Tag Archives: susu merudum

Betulkah Ibu Menyusu Perlukan Suplemen Untuk Banyakkan Susu?

Betulkah Ibu Menyusu Perlukan Suplemen Untuk Banyakkan Susu? Bila berjumpa dengan ibu-ibu yang dah start susu formula awal sebab susu ibu tak cukup, saya akan cuba cari penyebabnya. Ada ibu bekerja, stress, makan tak teratur dan tak kurang yang tak faham mengenai penyusuan ibu. Yang makan tak teratur tu sampai tahap dinner dengan roti cicah kopi sahaja. So, anda rasa […]

Read more

Ibu Menyusu Risau Susu Merudum Bulan Puasa, Perlukah Makan Suplemen?

Ibu Menyusu Risau Susu Merudum Bulan Puasa, Perlukah Makan Suplemen? Seorang ibu yang membawa anaknya yang berusia 5 bulan yang selsema ke klinik. Apabila sudah selesai sesi konsultasi, tiba-tiba dia bertanya, “Doktor X pam susu ke? Saya macam terdengar bunyi pam…” “Ya..” Jawab doktor itu, senyum. Dalam hati, janganlah nak tanya banyak-banyak. Maklumlah banyak pesakit perlu diuruskan ni. “Banyak ke […]

Read more