Petua Kawal Kencing Manis Masa Mengandung Elakkan Komplikasi Ibu Dan Bayi

petua kawal kencing manis semasa mengandung

Petua Kawal Kencing Manis Masa Mengandung Elakkan Komplikasi Ibu Dan Bayi

Jika ibu mempunyai faktor risiko untuk kencing manis semasa mengandung, perlulah buat ujian minum air gula. Kalau disahkan menghidap kencing manis, maknanya terpaksalah mengawal pemakanan.

Walaupun ada pakar berpendapat, punca kencing manis masa mengandung adalah disebabkan perubahan hormon dan tidak sama langsung dengan penyakit kencing manis yang biasa, namun jika difikirkan kenapa hanya sesetengah ibu sahaja yang cenderung untuk mendapat penyakit ini? Sedikit sebanyak tentulah ada juga masalah yang berkaitan insulin dalam ibu mengandung.

Saya ingin kongsikan testimonial seorang ibu mengandung yang disahkan menghidap kencing manis semasa mengandung dan berjaya mengawal gulanya dengan mengamalkan Set Hamil Shaklee, termasuk OmegaGuard.

petua kawal kencing manis semasa mengandung

Pengalaman ada GDM masa pregnant

Saya mula kesan GDM dalam 18 minggu lepas buat MGTT, ujian minum air gula..

Yang paling ketara sekali masa tu kerap sangat hypo… Gula memang turun dan naik dengan sangat ketara… Bila lambat makan.. cepat hypo.. Bacaan gula 3.. Pastu bila makan lebih sikit gula naik jadi 6-7+…

Pening juga dibuatnya…

Masa tu kebetulan start makan Omegaguard.. Tak fikir sebab GDM pun tapi untuk perkembangan bayi..

Lepas beberapa minggu makan Omega memang perasan perbezaan ketara..

Satu.. sangat kurang hypo.. Bangun pagi tidak kelaparan.. Gula dalam 4-5 macam tu..

Lepas makan pun gula tak naik tinggi.. Biasanya lepas makan pun range dia 5-6 gitu…Makan secara sederhana.. Tidaklah sikit sangat…

Yang paling ketara ialah.. Masa Omegaguard habis.. Masa tu duk bertangguh.. Malas nak beli cepat-cepat…

Tapi bila tak makan… Omega.. Gula terus jadi haywire semula..

Kerap hypo.. Almost setiap pagi.. Cepat lapar.. Pastu jadi nak makan banyak.. Gula pun mula naik.. 7-8

Masa tu baru betul-betul realise yang Omega memang really helps in controlling appetite and also control the blood sugar.. So cepat-cepat beli dan start makan balik 3 biji sehari hinggalah bersalin..

Satu lagi yang ketara ialah.. Memang tak banyak fat deposition during this pregnancy.. Perut nampak kecil.. Tapi bila scan baby size memang good and follow as expected.. Baby lahir 3.2kg alhamdulillah.. maknanya babyi tidak obese sepertimana jika blood sugar not well controlled. Alhamdulillah.. sebab tu yang jadi jatuh hati sangat dengan Omegaguard ni.. Sampai sekarang

Kisah hamil dengan GDM, Safiya.

Untuk manfaat orang lain

Untuk pengetahuan, saya ambil Full set (nanti ingat makan Omega je)

……………….

kawal gula semasa hamil

Kelebihan Omega-3 Dalam Mengawal Gula Dan Berat Badan

Memang Puan Safiya mengambil set kehamilan, tapi kenapa bila dia mula mengambil OmegaGuard, paras gula dalam darahnya lebih terkawal?

Apa kelebihan Omega-3 yang terkandung dalam OmegaGuard

Omega-3 mengawal selera makan

Leptin yang terkandung dalam omega-3 membantu mengawal selera makan dengan memberi isyarat kepada otak bahawa perut sudah kenyang. Sebab itu sangat sesuai untuk orang yang nak kuruskan badan.

Meningkat sensitiviti sel terhadap insulin

Omega-3 mengubah komposisi pada membran sel dan menjadikannya lebih sensitif kepada tindakan hormon insulin. Secara tak langsung, paras gula dalam darah akan berkurang apabila insulin boleh digunakan sepenuhnya oleh badan.

Mengurangkan risiko kelahiran pramatang

Para saintis British membuat kajian hubungan antara omega-3 dan wanita yang menghidap kencing manis semasa mengandung. Penemuan kajian mereka ialah ibu GDM yang mengambil minyak ikan sebagai makanan tambahan akan mengurangkan risiko bayi mendapat masalah berkaitan insulin kelak.

Selain itu, risiko kelahiran bayi pramatang juga dapat dikurangkan.

Menurut penemuan mereka, DHA dalam ibu yang menghidap GDM kurang berbanding ibu yang tiada masalah kesihatan. Kekurangan DHA ini diwarisi oleh bayinya dan boleh mengganggu pengawalan gula apabila bayi sudah besar.

Manfaat vitamin lain dalam set Kehamilan Shaklee

1. Vitalea

Mengandungi kromium yang membantu hormon insulin untuk mengangkut gula ke dalam sel.

Juga mengandungi zink yang merangsang penghasilan insulin.

2. ESP

Sumber protein yang terbaik, mempunyai glisemik indeks yang rendah. Jadinya, ESP boleh membantu mengawal paras gula dengan membebaskan gula secara berperingkat ke dalam sistem peredaran darah.

3. Vitamin B Complex

Membantu dalam metabolisme gula dan pembebasan tenaga dalam badan. Vitamin B Complex Shaklee juga mengandungi kesemua 8 vitamin lengkap termasuk asid folik yang diperlukan untuk perkembangan saraf bayi.

4. Ostematrix

Mengandungi magnesium yang memainkan peranan penting dalam masalah penyakit metabolik. Magnesium membantu mengurangkan kerintangan insulin, sekaligus meningkatkan fungsi insulin yang normal dan membantu mengawal paras gula dalam darah.

Jadi, ibu-ibu yang disahkan menghidap kencing manis waktu mengandung tidak perlu risau, in sha Allah paras gula akan terkawal. Pengambilan vitamin ini boleh diteruskan sehingga selepas bersalin dan boleh membantu untuk mengelakkan penyakit kencing manis jenis 2.

Nak tahu kenapa kencing manis masa mengandung ni sangat menakutkan? Klik link ini : Risiko Dan Komplikasi Kencing Manis Masa Mengandung

Kalau nak buat tempahan, atau perlukan info lanjut, hubungi saya saja,

Fyda Noh : 012 621 1883

Boleh juga kalau nak isi borang di bawah. Saya akan hubungi anda secepat mungkin.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *