Pengalaman Bebas Kanser Serviks Sebelum Sempat Kemo

kanser pangkal rahim tahap 2

Pengalaman Bebas Kanser Serviks Sebelum Sempat Kemo

Kanser serviks adalah antara kanser yang mudah dikesan melalui ujian saringan. Ujian saringan untuk kanser serviks ialah Pap Smear. Saya pernah join kursus kanser serviks dengan seorang pakar dari Singapura. Punyalah pakar prof tu, sampai dia tengok je serviks tu, dia boleh suspek tu ialah kanser. Tak perlu buat ujian dah.

Kanser serviks ni, kalau dia masih belum merebak, rawatan dia cukup senang, iaitu potong sahaja bahagian kanser tu.

Prof tadi ni dia guna kemahiran dia untuk kenal kanser serviks tu bila dia ikut misi perubatan pergi negara-negara yang kurang maju. Yelah, takkan nak buat ujian lanjut lagi kan. Lebih baik kalau yang agak-agak kanser tu terus potong. Kalau dibiar dan betul-betul kanser, kang naya.

kanser pangkal rahim tahap 2

Kanser Serviks Antara Pembunuh Wanita

Kanser serviks ialah pembunuh ketiga tertinggi dikalangan wanita di negara kita.

Persatuan Kanser Kebangsaan (NCSM) dalam penyelidikannya mendapati, lebih 11,000 wanita disahkan menghidap kanser pangkal rahim setiap tahun, terutama dalam kalangan wanita muda berusia lewat 30an.

Situasi ini membimbangkan kerana setiap tahun, lebih 5,000 penghidap kanser serviks meninggal dunia berpunca daripada kelewatan mengesan sel kanser yang merebak ke peringkat akhir.

Kanser serviks boleh dicegah jika seseorang wanita itu menjalani kehidupan sihat dan tidak terjebak dengan aktiviti sosial, misalnya minum arak, merokok, memulakan aktiviti seksual pada usia terlalu muda, bertukar-tukar pasangan dan kurang mengambil berat penjagaan kebersihan alat sulit.

Dan yang paling penting bagi wanita yang dah berkahwin atau menjalankan aktiviti seksual secara aktif menjalankan pemeriksaan pap smear setiap tahun atau lebih kerap jika perlu.

Suami Mana Tak Sedih Bila Isteri Disahkan Menghidap Kanser Pangkal Rahim

Kali ni saya nak berkongsi kisah seorang isteri, yang masih muda dan disahkan menghidap kanser pangkal rahim atau kanser serviks. Pada mulanya tentulah agak sukar untuk terima kenyataan itu.

Namun, selain daripada mendapat rawatan hospital mereka juga ikhtiar dengan nutrisi-nutrisi yang baik. Boleh baca kisah mereka di bawah ni..

===============

Alhamdulillah, wife saya disahkan kanser serviks pada Disember 2017. Allah je tahu macam mana rasa hati bila dapat berita ni. Walaupun muka rileks tapi hati kita suami ni, Allah & kita je tahu.

Alhamdulillah syukur rahmatNya, pada hari selasa lepas, isteri saya buat check up semula di Hospital Shah Alam, 3 doktor sahkan rahim isteri saya bersih, perfect – no infection, no cancer anymore.

Rasa nak nangis je dengar berita tu. Tapi well you all know, tahan je air mata ego ni. Buat rileks je sambil sebut, “Alhamdulillah, tahniah. Allah beri hasil positif Sayang guna Vivix, Vita C Plus & Alfalfa Shaklee”. Untuk isteri saya, hanya amalkan 2 bulan saja secara serius.

– Encik M Firdaus Baharuddin
===============

Encik M Firdaus dan isterinya juga berikhtiar dengan produk Shaklee selain dari rawatan di hospital. Untuk pesakit kanser sebenarnya, mereka perlukan rawatan yang holistik. Disamping nak bunuh kanser tu, sel-sel badan yang masih baik juga perlu dilindungi.

Dan in sha Allah perubahan cara hidup dan pengambilan suplemen dapat membantu.

Hubungi saya, Fyda untuk konsultasi dan cadangan produk yang sesuai untuk anda.

Fyda – 012 621 1883 (www.wasap.my/60126211883)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *