Nak Cuba Vitamin Untuk PCOS, Pastikan Anda Perhati Benda-Benda Ni

rawatan pcos

Nak Cuba Vitamin Untuk PCOS, Pastikan Anda Perhati Benda-Benda Ni

Bagi penghidap PCOS, anda tentu dah tahu rawatan moden boleh merawat simptom anda dan mengikut keperluan anda. Contohnya haid tak teratur, mungkin boleh diberi pil hormon untuk kembalikan haid. Jika gula tinggi atau ada masalah kesuburan mungkin salah 1 pilihannya ialah metformin. Tapi, sebenarnya punca sebenar dia tidak dirawat.

Jika anda pernah terfikir untuk dapatkan rawatan alternatif untuk menggantikan pil perancang atau memang pernah mencuba, anda tidak keseorangan. Sebab lebih 90% wanita daripada 1,300 orang memilih kaedah alternatif berbanding penggunaan pil perancang.

Pengambilan suplimen bertujuan untuk mencukupkan zat dan nutrisi dalam badan, terutamanya mikronutrien dan ramai wanita yang mendapati simptom PCOSnya semakin baik.

Namun, anda perlu tahu bahawa tak semua suplimen dicipta sama. Mungkin ada yang makin merosakkan kesihatan anda.

rawatan pcos

Manfaat Pengambilan Suplimen Untuk PCOS

Banyak sebab untuk pertimbangkan pengambilan suplimen untuk bantu mengawal PCOS. Sama ada vitamin sahaja atau bersama-sama ubat-ubatan daripada doktor. Suplimen seperti multivitamin diperlukan jika seseorang tu tak cukup nutrien mungkin kerana pemakanan tak seimbang atau memang berdiet untuk turunkan berat badan.

Baca ini : Adakah pesakit PCOS patut makan multivitamin?

Suplimen diperlukan jika anda mengalami masalah tak cukup nutrisi ataupun zat tak seimbang dalam badan. PCOS itu sendiri adalah disebabkan oleh tak cukup beberapa zat tertentu.

Jika anda makan ubat hormon atau metformin contohnya, anda berisiko untuk mengalami kekurangan zat seperti vitamin B12. Jadi, tentu anda perlukan suplimen vitamin B12 untuk gantikan balik vitamin ini.

Shaklee juga menyediakan suplimen yang lengkap kepada ibu mengandung dan menyusu. Vitamin dalam set ini memang cukup lengkap untuk menyokong nutrien masa mengandung, sebab memang ada vitamin yang mengandungi zat besi dan folate. Kalau yang memang plan nak mengandung, boleh teruskan set ini.

Namun, saya cadangkan juga ambil antioksida, iaitu Vivix. Polifenol tumbuhan yang ada dalam Vivix terbukti boleh mengembalikan keseimbangan hormon dan mengawal kitaran haid. Ramai mendapati Vivix juga membantu menurunkan berat badan dan mengurangkan sugar craving ataupun rasa nak makan benda-benda manis dan ini boleh membantu mereka membuat pemilihan makanan yang baik.

Selain itu juga, polifenol boleh mengurangkan kerintangan insulin dan membantu kawal gula dengan baik.

Begitu juga pesakit PCOS memerlukan asid lemak omega-3 untuk kurangkan keradangan yang boleh menyebabkan masalah jadi lebih teruk.

Kebenaran Yang Menakukan Tentang Industri Makanan Tambahan

Kat pasaran memang banyak sangat pilihan suplimen, tapi macammana nak pastikan suplimen yang anda ambil tu berkualiti dan selamat?

Anda tau tak industri makanan tambahan dan kecantikan, maksudnya skincare, kosmetik tak dikawal dengan ketat macam ubat? Maksudnya sesiapa saja boleh mencipta pil daripada apa saja, masuk dalam botol, tampal label dan jual sebagai suplimen.

Sebab tu ada kes kosmetik ditarik balik dari pasaran dan ada kosmetik yang kena tarik, salin baju dan tukar nama lain. Hakikatnya benda yang sama dijual.

Sebelum ubat dijual dipasaran, ubat-ubatan tu perlu menjalani ujian yang ketat, sedangkan suplimen tak perlu. Maksudnya, suplimen yang anda makan mungkin dikatakan ada 100% vitamin C, tapi sebenarnya siapa yang boleh buktikan?

Atas sebab inilah, seorang profesor di Universiti Berkeley, California menyuarakan hasratnya kepada syarikat-syarikat makanan tambahan untuk buat kajian sama ada suplimen mereka tu benar-benar berkesan dan selamat. Syarikat-syarikat ni memang ada saintis mereka dan mereka sendiri menjalankan penyelidikan. So, tentulah mereka yakin dengan produk sendiri kan?

Tapi, yang terkejutnya tak ada 1 syarikat pun nak bekerjasama dalam kajian tu, kecuali Shaklee.

Mestilah takut-takut juga kan bila ada pihak ketiga nak uji produk kita, walaupun dari pihak kita sendiri memang dah buat ujian. Tapi saintis Shaklee sangat positif dan yakin sebab itulah yang mereka buat dan itu jugaklah yang mereka telan.

Lindungi Diri Anda : Pilihlah Suplimen Yang Selamat Dan Tak Rosakkan Organ

Antara trauma orang nak makan suplimen ialah apabila dimomokkan dengan pelbagai kesan buruk yang berlaku akibat makan suplimen, sedangkan isu tu tak disiasat dengan adil.

vitamin shaklee paling selamat

Bagaimana anda nak pilih suplimen yang selamat?

Pertama, kena pastikan suplimen tu terbukti secara saintifik. Walaupun saya sebutkan di atas, makanan tambahan tak perlu pun buat semua tu, tapi nak kata produk tu selamat perlukan bukti. Betul tak?

Yang kedua, paling bagus kalau suplimen tu ada kajian daripada pihak ke-3 yang tak ada kaitan langsung dengan syarikat dia. Pihak ke-3 ni, walaupun apa yang terjadi pada syarikat tu, dia takkan rugi. Biarpun keputusan kajian dia positif atau negatif, itulah yang akan diterbitkan.

Contohnya macam saya sebutkan di atas, yang mana Shaklee mengambil langkah berani dan hasil kajian ini – Landmark Dietary Supplement Study: Usage patterns, health, nutritional status of long term multiple dietary supplement users: Cross-sectional study.

Begitu juga, US Pharmacopeia menetapkan untuk membuktikan produk itu organik, produk tu perlu buat ujian racun perosak sebanyak 3 kali, tapi Shaklee buat ujian ni sebanyak 300 kali. Sebab tu Shaklee ni beyond organik sebenarnya. US Pharmacopeia ni ialah badan non-profit yang memastikan kualiti dan keselamatan makanan dan ubat.

Ketiga, of kos di Malaysia ni perlu pastikan produk itu dijamin halal dan diluluskan oleh KKM. Namun begitu, produk yang lulus KKM pun ada yang ditarik balik sebab mengandungi bahan-bahan terlarang. So, kriteria pertama dan kedua tu lah perlu jadi syarat utama nak cari suplimen.

Suplimen Bergred Farmaseutikal

Nak sebut pun berbelit lidah, tapi gred farmaseutikal tu maksudnya suplimen yang paling tinggi kualiti. Sebabnya suplimen dalam kumpulan ini dihasilkan untuk mendapatkan suplimen dengan nutrisi yang paling asli, sama dengan sumber yang asal untuk memastikan penyerapan yang maksimum.

Suplimen yang bergred farmaseutika ni, keaslian produk tu mestilah melebihi 99% dan tidak mengandungi bahan pengawet atau pewarna tiruan, filler ataupun bahan-bahan yang diragukan. Ini mesti dibuktikan oleh pihak ke-3 yang tak ada kaitan dengan syarikat.

Produk yang bergred farmaseutikal juga mengandungi bahan yang bebas GMO. Ini bermakna bahan-bahan ini tidak diubah secara genetik, ditanam tanpa baja atau racun kimia. Yang mana perlu dibuktikan oleh pihak ke-3.

Sebab tu suplimen yang berkualiti tinggi, seperti produk Shaklee ni, harganya lebih mahal. Tapi jika dibanding betul-betul sebenarnya harga produk ini mampu milik, mahal ada yang jauh lebih murah daripada jenama lain. Anda sebenarnya membanyar nilainya, membayar kualiti.

rawatan pcos

Perhatian Dan Peringatan!!

Sepatutnya anda baca dulu, cari dulu suplimen yang mempunyai kajian saintifik sebaiknya yang telah dibuktikan kepada manusia dan bukannya binatang. Produk Shaklee memang tak ada kajian kepada haiwan.

Dan jangan lupa bincang dulu dengan doktor yang merawat sebelum ambil apa-apa suplimen. Mungkin ada suplimen yang memberi kesan kepada ubat-ubatan yang diberi oleh doktor.

Untuk dapatkan produk Shaklee dan konsultasi untuk bantu anda kawal penyakit PCOS anda, boleh hubungi Fyda di 012 621 1883 atau direct wasap

www.wasap.my/60126211883
www.wasap.my/60126211883
www.wasap.my/60126211883

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.