Nak Bisnes Tapi Anak Masih Kecil, Perkongsian Usahawan Ini Boleh Buat Ibu Buka Mata

bisnes dengan anak kecil

Nak Bisnes Tapi Anak Masih Kecil, Perkongsian Usahawan Ini Boleh Buat Ibu Buka Mata

Bila kita dalam bisnes berjemaah ni, kita tak fikir nak kaya sorang-sorang, mesti nak bantu orang lain juga. Sebab tu, saya cari kawan-kawan yang lama dulu. Disamping nak ajak bisnes, boleh juga kita hubungkan silaturrahim kan? Kalau kita tak start dulu, mungkin dah tak berhubung dengan kawan lama kita tu.

Ada seorang kawan ni, saya ajak dia bisnes. Jawapan dia,

“Sekarang taklah. Saya nak fokus anak-anak..”

…….

Masa tu saya terfikir, adakah aku yang bisnes ni mengabaikan anak-anak?

bisnes dengan anak kecil

Anak-anak saya ketika trip kami ke New Zealand

Para ibu sekalian, 

Dilema ni kan, dari zaman purbakala sampai sekarang pun tak selesai-selesai. Antara anak dan kerjaya.

Kalau nak berjaya dalam apa jua bidang pun, nak jadi jutawan ke ribuan ke… benda pertama sekali kena buang adalah ALASAN. Alasan ni adalah perkara-perkara yang kita keep on saying to ourselves untuk justify kenapa kita tak boleh buat sesuatu perkara tu.

“Nak bisnes… tapi anak kecil lagi”
“Nak bisnes… tapi anak ramai”
“Nak bisnes… tapi anak….”

1001 alasan sebab anak.

Saya kan, bila orang mula gunakan anak sebagai senjata untuk cover “Aku sebenarnya bukan nak buat sangat pun” memang kecik besar kecik besar je nampak kamu di mataku.

Pertama, you are degrading other mommies.

Selain dari you yang tak habis-habis dgn masalah anak, ibu-ibu lain so successful despite diorang ada anak juga. Ramai juga. Kecil juga. Ye lah, nama pun ibu, kalau dah namanya ibu mestila ada anaknya.

Kedua, you are degrading me!

Saya seorang ibu. Saya tahu bagaimana sukarnya bila kita dgn anak2 kecil dan pada masa yang sama kita nak capai cita2 kita.

Ketiga, they are YOUR CHILDREN. You are the one who welcome them to this world. Wujudnya mereka adalah kerana perbuatan you. Diorang tidak terjadi dengan sendirinya. Allah dah tetapkan untuk terjadinya seorang bayi mesti melalui proses-proses yang mesti you akan terlibat.

Anak-anak kita adalah orang-orang yang paling happy bila kita berjaya. Bahasa diorang memang… nampak macam tak suka je…

“Mama ni asyik busy je”

“Mama ni asyik dgn urusan itu je”

“Mama tak sayang saya”

Diorang ni budak-budak. Diorang bukannya faham. Diorang tak tahu pun nak suap makanan ke mulut diorang, kena bayar dengan duit. Diorang tak tahu duit tu kena dapatkan dengan pekerjaan.

Apa yang keluar dari mulut mereka adalah apa yang mereka rasa.

Budak-budak ni kalau sebut bab attention, kalau boleh dia nak 24 jam kita hadap dia, main dengan dia, duduk sebelah dia…

Kalau kita mmg decide nak jadi pemaisuri rumah dan layan anak 24 jam, then fine. Tapi kalau you decide untuk buat sesuatu, misalnya nak buat bisnes, tapi hati asyik serba salah dengan anak-anak.. then you kena reconsider your decision.

Kalau you rasa nak fokus anak semata-mata, then fokus anak. Jgn fikir-fikir nak meniaga ke nak apa-apa ke. Then berlapang dada lah dengan kawan-kawan yang memilih untuk jalan yang lain.

bisnes ibu-ibu

Sebaliknya kalau you pilih untuk kedua-dua sekali – business/career dan anak, then you kena commit lah untuk kedua-duanya. Tak boleh lagi nak rasa serba salah.

You tak boleh salahkan anak-anak you, ….sebab diorang kecik lah you tak boleh maju dalam bisnes atau career… you tak rasa kesian ke kat diorang, kecik2 lagi dah dipersalahkan di atas kegagalan you nak manage komitmen. Lagipun, anak-anak ni masa kecik-kecik lah senang kita nak buat apa-apa. Makin besar, makin banyak perhatian kena beri, makin banyak permainan perasaan kita kena involve.

Tanya hati, jalan mana you nak pilih. You nak pilih OR atau AND. Dua-dua pilihan pun betul, dan dua-dua perlukan pengorbanan. Yang penting mesti commit dan bertanggungjawab atas pilihan kita.

Kalau nak kita nak berjaya, kita kena lapangkan dada, bukakan hati untuk belajar dari orang yang dah berjaya. Bukan defensif. Ramai dah orang yang berjaya buat. Career women, ahli perniagaan… berjaya-berjaya semua, dan anak-anak diorang pun hebat-hebat. Belajar dari mereka. Jangan ketegaq sangat

“Dia takpela….”

“Aku lain…”

bila kita ketegaq, apa nak masuk pun keluar balik.

Then pegang janji kuat2

Cuma tolong.. jangan salahkan anak-anak.

Sharing ini ialah daripada Kak Lyna, founder iReach yang dapat income RM50,000 semasa masih bekerja dan anak-anak masih kecil. Master Lyna dan master Z juga beli BMW cash tau.

Jom join bisnes dengan kami.

Bila kita berkumpul dengan orang yang sama fikiran dengan kita, in sha Allah tak ada masa nak layan benda-benda negatif di luar sana.

Hubungi Fyda sekarang untuk mulakan bisnes anda..

012 621 1883, atau klik link di bawah

Kami Ibu Nak Sediakan Kehidupan Untuk Anak-Anak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.