Menyusukan Bayi Di Bulan Ramadhan, Apa Persediaan Yang Boleh Ibu Lakukan

susu merudum di bulan puasa

Menyusukan Bayi Di Bulan Ramadhan, Apa Persediaan Yang Boleh Ibu Lakukan

Alhamdulillah..

Hari ini kita dah mula berpuasa. Ramai dikalangan ibu mengandung dan menyusu yang risau untuk berpuasa. Memang sedih la kan. Bulan puasa datang setahun sekali saja, tapi kita tak boleh puasa pula. Lebih baik bincang dengan doktor dulu, sama ada tahap kesihatan anda layak atau tidak untuk berpuasa. Sebab, Allah memang sayangkan ibu-ibu semua dengan beri keringanan untuk berbuka.

Saya nak cerita pengalaman ganti puasa tahun lepas. Masa tu anak kedua saya, Nufa berusia 5 bulan. Memang bergantung sepenuhnya pada susu ibu. Tapi, apa nak buatkan, kena ganti puasa juga.

Saya sahur jam 2 pagi, kebetulan anak terjaga minta susu. Lepas menyusu, rasa lapar dan terus makan. Nak tunggu pukul 4 pagi, macam lama lagi, jadi tertidur balik. Bangun-bangun dah masuk subuh. Itulah sahur saya, jam 2 pagi.

Alhamdulillah, pagi tu saya berjaya pam susu dan dapat 18 oz untuk 1 sesi. Memang tak larat dah nak perah, tu sajalah.

susu merudum di bulan puasa

Berpuasa Dan Boleh Pam Susu Macam Biasa

Ramai orang dah tahu milkbooster Shaklee iaitu — ESP & ALFALFA. Dan memang saya, alhamdulillah konsisten amalkan kedua-dua suplemen ini.

Tapi, secara peribadi, saya lebih suka cadangkan SET HEALTHY POSNATAL yang turut mengandungi — Vitalea, Vit C, Vitamin B Co, OmegaGuard & Ostematrix (juga termasuk ESP & Alfalfa)

Badan wanita lepas bersalin dah hilang banyak tenaga, dan dalam tempoh berpantang, kena jaga baby lagi, malah ada yang kena uruskan kerja rumah. Dan tentu penat, stress, sakit-sakit badan dan pelbagai masalah yang boleh menjurus kepada masalah kesihatan. Dalam keadaan begini, ramai mak yang mengalami masalah susu kurang. Lagi-lagi bagi mak yang bekerja.

Sebab itu, ambil lah banyak mana pun milkbooster, tapi kalau badan mak itu sendiri penat, lenguh, lesu. Di tambah dengan stress. Makan pula tak menentu dan rehat tak cukup.

Automatik susu akan jadi sedikit. Sebab emosi ibu dah terganggu.

Konsep supply dan demand juga sangat berkait rapat dengan badan yang sihat, segar, cukup nutrisi dan juga sangat berkait rapat dengan emosi mak. Mak yang ceria dan gembira akan menghasilkan susu yang mencukupi. InsyaAllah.

cantik di hari raya

Saya memang mula makan vitamin sejak sebelum kahwin dan meneruskan vitamin yang sama sampailah bersalin anak kedua. Saya mungkin tak rasa beza antara makan vitamin atau tak. Tapi yang saya rasa, penyusuan adalah sangat-sangat mudah.

Sebab itu saya lebih suka cadangkan SET HEALTHY POSTNATAL ini kepada mak2. Set ini bukan hanya fokus kepada banyakkan bekalan susu semata-mata, tetapi membantu kesihatan mak dari dalam.

Sebagai seorang mak, walau sesibuk mana pun, sukar untuk ambil MC daripada tugas seorang emak.

Betul kan?

Untuk tempahan atau konsultasi set bersalin/set penyusuan, sila isi borang di bawah.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *