Kosmetik Penyebab Hormon Tak Stabil, 8 Langkah Mudah Stabilkan Hormon

kosmetik penyebab kanser

Kosmetik Penyebab Hormon Tak Stabil, 8 Langkah Mudah Stabilkan Hormon

Wanita memang biasa bercakap pasal hormon dan tahu bahawa hormon yang tak seimbang boleh menjejaskan kesihatan. Jadi, bila ada tanda-tanda ketidakstabilan hormon bagi dalam diri kita, wajarlah segera ambil tindakan untuk mengembalikan semula keseimbangannya.

Jika tidak dirawat, antara kesan yang boleh terjadi ialah kitaran haid terganggu, masalah keguguran rambut, kulit berkedut dan penyakit-penyakit lain lebih serius.

Biasanya, rawatan moden menggunakan hormon untuk membetulkan hormon tak seimbang ini, tapi adalah semudah itu?

Jadi, saya ingin berkongsi tips untuk seimbangkan kembali hormon dalam badan anda.

Tips Mudah Untuk Mengimbangkan Kembali Hormon Wanita

Hormon yang tak seimbang ni bukan sekadar 1 hormon tinggi, dan boleh diselesaikan dengan pengambilan hormon yang berkurang itu. Sebabnya jika berlaku hormon yang tak seimbang, bererti sistem pengawalan hormon itu dah terganggu.

Pengambilan pil hormon tidak membantu kerana ia hanyalah suatu langkah bersifat sementara. Apabila berhenti pengambilan pil hormon, kita mengalami masalah yang berulang yang sama.

Cara yang terbaik adalah kita membantu tubuh kita mencapai keseimbangan ini dari dalam tubuh. Maksudnya kita bantu badan kita untuk baikpulih sistem ini dan kawal atur hormon sendiri.

kosmetik penyebab kanser

Apa Maksud Hormon Tak Stabil?

Selalunya bila kita bercakap tentang hormon tak seimbang atau hormon tak stabil,  biasanya tahap hormon estrogen yang terlalu tinggi. Bila hormon estrogen terlampau tinggi, automatik hormon progesteron akan menurun.

Estrogen adalah hormon yang bertanggungjawab terhadap ciri ciri kewanitaan seperti keanjalan kulit, menstabilkan emosi, menjaga kesihatan rambut, kitaran haid yang tetap, kekuatan wanita, selain penting dalam mencegah penyakit seperti kerapuhan tulang, sakit jantung, dan dementia.

Sebelum anda nak teruskan pembacaan, anda boleh tengok video ini tentang tanda-tanda hormon estrogen berlebihan.

 

Langkah Yang Boleh Dilakukan Oleh Stabilkan Hormon

1. Kurangkan pendedahan terhadap bahan kimia sintetik seperti pencuci lantai, kosmetik seperti gincu, losen siang/malam, serum muka, ‘personal care’ seperti sabun mandi, deodoran, baja kimia dan racun serangga. Pastikan kita memakai sarung tangan jika penggunaannya tidak dapat dielakkan.

Sebagai wanita dah tentu tak terlepas daripada penggunaan produk skincare dan kosmetik ni kan? Jadi, kena pastikan pilihan produk anda tu selamat dan tiada bahan kimia bahaya.

2. Kurangkan lemak berlebihan dalam badan dengan menurunkan berat badan. Tisu tisu lemak pada tubuh juga penting tetapi jika berlebihan tisu lemak itu akan ditukarkan kepada hormon estrogen.

3. Tambahkan dan pelbagaikan sumber protein dan lemak sihat dalam hidangan. Tanpa protein yang mencukupi kita mungkin akan berasa cepat lapar dan ini akan menyebabkan kita makana dengan banyak dan berat badan bertambah.

Protein yang sihat seperti daripada kacang soya, ikan, telur dan ayam.

Lemak yang sihat pula ialah yang kaya dengan omega-3. Mungkin anda perlu consider untuk ambil suplimen kerana badan kita tak dapat hasilkan omega-3 sendiri.

4. Membantu proses perkumahan toksin dengan meningkatkan kesihatan hati kita. Kerana hati adalah tempat yang meneutralkan dan membuang estrogen berlebihan.

5. Elakkan penggunaan gula putih atau sebarang gula tambahan dalam minuman dan makanan.

6. Tambahkan sumber antioksida, vitamin E, vitamin C dan vitamin D dalam makanan. Vitamin D dapat ditingkatkan dengan pendedahan selama 10-15 minit setiap hari pada sinaran matahari yang tidak terik. Dalam banyak kajian, mereka yang kekurangan vitamin-vitamin ini walaupun cukup makan, akan mudah mengalami obesiti, sindrom metabolik dan sesetengah kanser. Pengambilan suplemen vitamin yang bersesuaian mungkin membantu menambahkan sumber vitamin untuk tubuh kita.

7. Pastikan makanan kita mengandungi mineral yang penting seperti magnesium, zinc, selenium yang mencukupi. Ia penting dalam keseimbangan hormon dan merangsangkan metabolisme tubuh.

8. Dapatkan tidur yang mencukupi, kawal stress, lakukan senaman ringan dan cukup minum air kosong.

Cadangan Superfood Terbaik Untuk Mengawal Hormon Tak Stabil

Untuk dapatkan vitamin dan zat mineral yang cukup dalam makanan sebenarnya agak sukar dan ditambah pula kerana sumber makanan kita sudah tak kaya dengan nutrisi seperti dulu.

Jadi, pengambilan suplimen adalah perlu untuk cukupkan keperluan nutrisi anda.

hormon tak stabil

 

Saya cadangkan anda segera ikhtiar untuk kesihatan anda, sebab bila keadaan makin melarat, masa tu mungkin perlukan belanja yang lebih banyak

Bagaimana Nak Dapatkan Vivix Ya?

*DISCLAIMER
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Boleh hubungi Fyda di 012 621 1883
WhatsApp kami di 012 621 1883 (klik dari smartphone anda).

Follow FB Fyda Noh untuk chat secara langsung.

Daftar keahlian Shaklee di “Join Now sekarang & nikmati penjimatan hingga 20%.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.