Khasiat Anggur, Buah Yang Disebut-sebut Dalam Al-Quran

Khasiat Anggur, Buah Yang Disebut-sebut Dalam Al-Quran

Baru-baru ni muncul 1 kempen untuk beli barang Muslim dulu. Bila sebut barang muslin, tentu tak lari daripada makanan sunnah. Makanan sunnah yang biasa kita tahu ialah kurma, kismis, zaitun, delima, susu, madu dan halia. Hinggakan ada yang risau kalau makanan harian dia tak mengikut sunnah.

Benarkah makanan-makanan ini saja makanan sunnah? Kalau kita tak makan, adakah kita tak ikut sunnah?

Yang pertama, makanan itu adalah sebahagian daripada sunnah, so tak ada masalah nak amalkan atau tidak. Tapi yang paling penting, yang paling sunnah ialah makanan yang kita makan ialah yang baik dan halal dan tidak membahayakan kesihatan.

Janganlah disempitkan makanan sunnah, sebab selagi makanan itu halal dan baik, in sya Allah itulah sunnahnya.

anggur sedap

Makanan yang baik adalah makanan yang halal dari segi sumbernya dan berkualiti. Makanna itu membekalkan zat yang cukup untuk tubuh badan kita sebab kekurangan zat makanan bukan saja boleh menyebabkan kita mudah diserang penyakit, lemah fizikal tapi juga melemahkan sistem imun dan menjejaskan keupayaan mengawal emosi yang mendedahkan kepada masalah kesihatan mental.

Rasulullah bersabda:

“Orang mukmin yang kuat lebih baik di sisi Allah dan lebih dikasihi daripada orang mukmin yang lemah” HR Muslim.

Berdasarkan apa yang saya dah cerita kat atas, jadi tak keterlaluan jika saya kata salah 1 contoh makanan sunnah ialah Vivix Shaklee. Vivix termasuk dalam kategori makanan dan sangat berkhasiat untuk kesihatan. Vivix telah terbukti dalam ujian makmal mampu membaikpulih di peringkat DNA. So, kita bercakap tentang DNA yang sihat. Bila DNA sihat, secara tak langsung, sel kita juga akan sihat.

Malah, bahan utama dalam Vivix ialah anggur muskadin dan anggur merupakan salah 1 makanan yang disebut dalam Al-Quran, iaitu makanan syurga. Vivix ni tak bertujuan untuk merawat atau menyembuhkan penyakit, tapi meningkatkan kesihatan dan kecergasan badan. Malah, anggur juga ialah salah 1 buah yang disebut dalam Al-Quran.

Apakah Kandungan Vivix Shaklee Yang Menjadikannya Sangat Berkhasiat

anggur segar

Vivix™ merupakan minuman campuran botani yang kaya dengan polifenol dan 10x lebih berkuasa daripada resveratrol sahaja. Vivix ™ mengandungi campuran unik Anggur Muscadine, Elderberi Eropah,  Polygonum Cuspidatum dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol. Bahan-bahan utamanya telah diuji secara klinikal dan ianya eksklusif untuk Shaklee. Memang dah dipaten dan hanya untuk Shaklee sahaja.

1. Muscadine Grape :

Anggur hebat ini satu-satunya anggur di dunia yang lebih 1 kromosom berbanding anggur lain. Saintis percaya anggur ini mempunyai polifenol yang lebih hebat dan berpotensi untuk memanfaatkan kesihatan.

2. Purple Carrot

Merupakan sumber terbaik Vitamin A dan mengandungi fitokimia termasuk caretenoids, phenolics, polyacetylenes, isocoumarins dan sesquiterpenes. Ia juga mengandungi anthocyanins yang merupakan sumber antioksidan yang tinggi.

3. Elderberry (Sambucus Nigra)

Salah satu manfaat Elderberry ini adalah mengurangkan simpton selsema, termasuklah virus Influenza. Ia juga mengandungi flavanoids yang mempunyai ciri antioksidan yang kuat dan membantu melindungi sel kita.

4. Polygonum Cuspidatum : juga dikenali sebaga Knotweed Jepun adalah tumbuhan perenial yang besar berasal dari Asia, yang banyak ditemui di Amerika Utara dan Eropah. Ianya adalah sumber komersial resveratrol.

Dan diantara empat bahan tersebut, anggur merupakan bahan utama di dalam Vivix Shaklee. Anggur disebut dalam Al-Quran melebihi 5 kali, dan Ibnu Qayim ada pendapat tentang anggur.

Ibnul Qayyim menjelaskan, “Anggur termasuk buah-buahan yang terbaik dan paling banyak kegunaannya, bisa dimakan dalam keadaan basah maupun kering, yang hijau dan masak maupun yang masih mengkal. Anggur menjadi buah sesungguhnya bila dikombinasikan dengan buah-buahan, menjadi makanan pokok bila digabungkan dengan makanan lain, menjadi lauk bila dikombinasikan dengan lauk lain, menjadi obat bila dicampur dengan obat lain dan menjadi minuman bila dicampur dengan minuman lain.”

 “Apakah ada salah seorang di antaramu yang ingin mempunyai kebun kurma dan anggur yang mengalir di bawahnya sungai-sungai; dia mempunyai dalam kebun itu segala macam buah-buahan, kemudian datanglah masa tua pada orang itu sedang dia mempunyai keturunan yang masih kecil-kecil. Maka kebun itu ditiup angin keras yang mengandung api, lalu terbakarlah. Demikianlah Allah menerangkan ayat-ayat-Nya kepada kamu supaya kamu memikirkannya”. (Al-baqoroh : 266)

“Dan berikanlah kepada mereka sebuah perumpamaan dua orang laki-laki .Kami jadikan bagi seorang di antara keduanya (yang kafir) dua buah kebun anggur dan kami kelilingi kedua kebun itu dengan pohon-pohon korma dan di antara kedua kebun itu Kami buatkan ladang”.(Al-Kahfi : 32)

“Dan dari buah korma dan anggur, kamu buat minuman yang memabukkan dan rezki yang baik. Sesunggguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kebesaran Allah) bagi orang yang memikirkan”.(Annahl : 67)

Menurut kajian sains juga, anggur sangat bermanfaat untuk kesihatan. Bukankah ini peluang yang sangat baik Allah berikan untuk kita? Penciptaan Vivix Shaklee adalah harapan untuk kita menjalani kehidupan yang sihat hingga hari tua.

Shaklee telah membawakan satu produk yang terhebat di dalam satu botol, yang tersedia dengan pelbagai kebaikan dengan harga yang sangat berbaloi dengan manfaat kesihatannya. Sekiranya dibandingkan dengan Vivix Shaklee ini, apalah sangat sekiranya nilai wang ringgit yang dibelanjakan untuk kesihatan anda. Wang ringgit tidak boleh menggantikan kesihatan dan tidak boleh menggantikan masa jika anda terlantar sakit.

Bagaimana Nak Dapatkan Vivix Shaklee Ini?

Semoga bermanfaat bagi mereka yang tertanya-tanyakan tentang Vivix dan anda boleh hubungi saya, Fyda di 012 621 1883 atau direct wasap

www.wasap.my/60126211883

Kalau nak dapatkan harga ahli, boleh terus klik gambar dibawah

shaklee harga ahli

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.