Kenapa Virus Corona Boleh Tersebar Dengan Sangat Cepat?

virus corona

Kenapa Virus Corona Boleh Tersebar Dengan Sangat Cepat?

Coronavirus masih terkawal, so jangan panik dulu. Tapi, jangan tarik brek. Ini mungkin klu kepada kita bahawa kita kena kuatkan askar dalam badan kita, iaitu sistem imun kita.

Sebab Corona ni ialah virus yang baru, so ubat, vaksin semua masih lagi dalam kajian.

Namun, ada saintis lain yang mengkaji bagaimana badan kita sendiri nak hadapi virus ni. Ataupun mungkin virus-virus baru yang mungkin muncul di masa depan.

virus corona

Bagaimana Virus Corona Boleh Merebak Dengan Cepat?

Saya nak share kajian yang dimuatkan dalam New England Journal of Medicine yang menerangkan kenapa novel coronavirus (2019-nCov) ni merebak daripada manusia kepada manusia dengan cepat sekali.

Anda boleh rujuk artikel penuh di sini –> New England Jurnal of Medicine tentang Coronavirus.

INDEX CASE, iaitu seorang ahli bisnes dari Shanghai (pembawa Virus Corona) yang SIHAT DAN TAK ADA APA-APA SIMPTOM pergi ke Jerman pada 19-22 Januari.

Masa kat Jerman, dia meeting dengan rakan bisnes dia orang Jerman ni pada 20-21 Januari (PATIENT 1). Masa meeting, kedua-dua orang ni sihat, tak ada simptom.

IINDEX CASE yang dari Shanghai tadi balik semula ke China lepas meeting tu. Masa nak balik tu lah baru dia rasa tak sihat, dan disahkan positif 2019-nCoV pada 26 Januari.

So bila dia positif, 27 Januari tu pihak kesihatan cari balik orang-orang yang pernah berhubungan dengan INDEX CASE tadi sebelum ini.

Salah seorangnya ialah PATIENT 1 (ahli bisnes Jerman yang pernah meeting dengan index case).

Masa pihak kesihatan jumpa pada 27 Januari, PATIENT 1 ni dah sihat. Rupanya, selepas meeting pada 21 Januari, beliau mula demam, batuk, sakit tekak dan sakit badan  pada 24 Januari dan kembali sihat pada petang 26 Januari dan sudah mula bekerja pada 27 Januari.

Sample tekak dan kahak PATIENT 1 diambil dan keputusan dia adalah positif 2019-nCoV. Lebih mengejutkan, jumlah virus dalam kahak dilaporkan tinggi walaupun masa tu dia sihat.

bahaya coronavirus

Pada 28 Januari, terdapat 3 lagi pekerja syarikat yang sama yang disahkan positif.
(PATIENT 2, PATIENT 3 dan PATIENT 4).

Dalam 3 orang ini, hanya PATIENT 2 yang ada berhubung secara langsung dengan INDEX CASE. Manakala PATIENT 3 dan PATIENT 4 pula hanya berhubung dengan PATIENT 1.

Kalau tengok betul-betul gambarajah di atas, semasa mereka berhubung ni, kesemua mereka sihat dan tidak mempunyai apa-apa simptom.

Kesimpulannya melalui penyelidikan ini,

1. MEREKA DIJANGKITI VIRUS 2019-nCoV SEMASA INCUBATION PERIOD. Incubation period ialah tempoh antara jangkitan kuman dan seseorang yang dijangkit itu menunjukkan simptom. Dalam tempoh inkubasi, virus tu sedang membiak dan risiko untuk penyebaran virus masa tu adalah rendah.

Untuk Virus Corona, dalam tempoh inkubasi, walaupun tak ada apa-apa simptom, seseorang tu dah boleh menyebarkan virus tersebut.

2. Walaupun orang yang disyaki tiada simptom, tak semestinya orang itu negatif. Jadi, perlu diperiksa balik.

3. Walaupun orang tu dah sihat balik, tapi kandungan kahak masih tinggi dengan virus Corona dan ini sangat membimbangkan sebab mungkin penyebaran virus ni boleh berlaku dalam tempoh yang lama.

Jadi, kita tak tahu siapa yang membawa virus tu, sebab orang yang nampak sihat pun, tak mustahil ialah pembawa virus.

1. Sebaiknya elakkan berada di tempat orang ramai dan jika perlu, sentiasa pakai mask.

2. Amalkan cuci tangan.

3. Sangat perlu untuk kuatkan imun sistem.

Kuatkan Imun Dengan Cara Yang Selamat.

Ada 1 lagi yang saya nak share, iaitu medical news yang dikeluarkan KHAS oleh Orthomolecular.Org sempena #coronavirus – yang mengkaji vitamin-vitamin yang boleh bantu kuatkan imun dan lindungi badan manusia daripada serangan kuman-kuman ni.

Boleh baca kat sini juga keratan akhbar daripada NST tentang perlunya kuatkan imun dalam menghadapi Coronavirus ni. 

Senarai vitamin yang membantu melindungi badan kita.

Vitamin C 3000mg (atau lebih). Sebab vitamin C diserap dalam jumlah tertentu je dalam 1 masa, maka perlu dapatkan vitamin C jenis sustained released atau pecah-pecahkan dos vitamin C tersebut.

Vitamin D3 2000mg IU setiap hari (Mulakan dengan 5000 IU/setiap hari, kemudian kurangkan ke 2000IU)

Magnesium 400mg setiap hari (in citrate, malate, chelate, or chloride form)

Zink 20mg setiap hari

Selenium 100mcg setiap hari

kuatkan imun anak-anak

TAHUKAH ANDA..

Vitamin C, Vitamin D, Magnesium, Zink dan Selenium telah menunjukkan keupayaan untuk MENGUATKAN SISTEM IMUN BADAN UNTUK MELAWAN SERANGAN VIRUS.

Sangat-sangat penting untuk kita tahu bahawa mencegah dan merawat jangkitan sistem pernafasan dengan vitamin C dalam jumlah yang besar adalah kenyataan yang disokong oleh kajian.

Shaklee menawarkan vitamin2 yang mampu untuk bantu kuatkan imun dan Shaklee ialah produk yang SELAMAT, BERKESAN, SEMULAJADI & BEYOND ORGANIK.

Vitamin C = Sustained Release Vita C
Vitamin D + Magnesium = Ostematrix
Zink = Zink Complex
Selenium = One of Vitamin E complex ingredient

Produk lain yang boleh menguatkan imun ialah

Nutriferon = Meningkatkan penghasilan interferon secara semulajadi.
Vivix = Salah satu bahannya ialah elderberry yang terbukti merawat selsema termasuk jangkitan Influenza.

Bagaimana Nak Dapatkan Vitamin Shaklee Untuk Kuatkan Imun

Jika nak order vitamin atau nak dapatkan konsultasi tentang produk yang sesuai untuk kuatkan imun anda dan ahli keluarga, hubungi saya sekarang di 012 621 1883 (Fyda), atau direct whatsapp saya,

www.wasap.my/60126211883/kuatkanimun

www.wasap.my/60126211883/kuatkanimun

www.wasap.my/60126211883/kuatkanimun

Atau, jika nak dapatkan produk Shaklee dengan harga ahli boleh klik banner di bawah.

harga ahli shaklee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.