Kecacatan Jantung Bayi Dalam Kandungan Ibu Kencing Manis Mungkin Bukan Sebab Gula Semata-Mata. Jadi Sebab Apa?

kecacatn jantung kongenital

Kecacatan Jantung Bayi Dalam Kandungan Ibu Kencing Manis Mungkin Bukan Sebab Gula Semata-Mata. Jadi Sebab Apa?

Ibu mengandung yang menghidap diabetes atau kencing manis sememangnya ada risiko yang tinggi untuk mendapat baby yang ada masalah tak sempurna, termasuklah kecacatan jantung.

Tapi, ada 1 kajian ni, dia cakap ibu yang paras gula dia melebihi paras normal walaupun tidak menghidap kencing manis juga mengalami risiko yang sama. Iaitu ada juga risiko melahirkan bayi yang mengalami masalah pada jantung.

Dalam kajian ni, 227 orang wanita mengandung diuji pada trimester kedua. Sampel darah diambil pada beberapa waktu sepanjang hari dan ibu tak perlu berpuasa. Kalau buat BSP pun, last makan sekurang-kurangnya 2 jam sebelum ambil darah kan?

Sampel darah yang diambil ialah paras gula dan insulin, iaitu hormon yang mengawal paras gula tersebut.

Keputusannya,

55 orang baby mengalami masalah Tetralogy of Fallot, iaitu masalah pada salur darah yang menyambung jantung ke paru-paru. Ada 4 jenis kecacatan semuanya.

42 orang baby pula lahir dengan kecacatan jenis lain, iaitu dextro-transposition of great arteries. Dia macam salur darah bertukar tempat. Jadi sukar untuk baby dapat oksigen yang cukup.

Daripada ibu-ibu yang anaknya mengalami masalah jantung ini, rupanya paras insulin mereka lebih tinggi berbanding ibu-ibu lain.

Jadi, doktor yang buat kajian ni percaya sebenarnya bukan masalah gula yang tinggi semata-mata yang menyebabkan kecacatan pada bayi, tapi sebab paras insulin yang tinggi.

kecacatn jantung kongenital

Sumber Gambar : World Of Children

 

Bagaimana Ibu Kencing Manis Masa Mengandung Boleh Ikhtiar Mengawal Paras Gula

Baby ni sangat sensitif dengan perubahan gula. Kalau gula dalam darah ibu tinggi, dia masuk dalam darah baby, hormon insulin akan dilepaskan dan menurunkan gula baby ke paras yang rendah. Dan baby pun boleh kan hypoglycemia (kurang gula) sejak dalam kandungan.

Hypoglycemia pada baby boleh mengganggu fungsi otakknya yang sedang berkembang.

Sebab tu kena pastikan paras gula ibu maintain sokmo. Baik ibu kencing manis atau tidak. Salah 1 caranya ialah makan dengan teratur dan ikut waktunya.

Kalau sekali ibu makan banyak, pastu skip makan, gula pun naik turun naik turun dan ini boleh beri kesan tak baik pada baby.

ESP Shaklee adalah antara protein terbaik untuk ibu mengandung, sama  ada ibu menghidap kencing manis atau tidak. Bayi sangat perlukan protein dan asid amino yang baik untuk pertumbuhan dan pembesaran.

ESP mempunyai indeks glisemik yang rendah. Jadi gula dibebaskan secara berperingkat dan ini untuk memastikan paras gula sentiasa terkawal.

Dan juga protein ESP ialah protein yang mudah dihadam sebab PDCAAS skor dia ialah 1. Skor 1 menunjukkan protein itu protein yang terbaik sebab mudah dihadam.

ESP memang seharusnya jadi pilihan ibu mengandung untuk lebih sihat dan bertenaga. Jangan risau kalau tak boleh telan sebab da banyak resepi menarik yang saya nak kongsikan dengan ibu-ibu.

Set Kehamilan Shaklee Yang Super Ohsem

kecacatan bayi kandungan

Bekalkan kandungan dengan vitamin untuk orang mengandung yang superb ohsem dari Shaklee ni. Sesiapa pun yang amalkan Shaklee pasti akan beri 10 bintang. Sebab apa? Tak ada vitamin lain yang sama seperti vitamin Shaklee.

Vitamin Shaklee diperbuat dari bahan-bahan semulajadi yang pasti memberi kesan terbaik kepada kesihatan. Tentunya kita tak mahu anak dalam kandungan terdedah kepada bahan-bahan kimia. Betul tak?

Nak order?

Boleh whatsapp Fyda di 012 621 1883, atau boleh terus beli sendiri dengan klik gambar di bawah.

 

 

Sumber : Shaw G and Priest J, et al. JAMA Paediatric. 2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *