Kanser Payudara Dan Sejarah Keluarga, Adakah Masih Relevan?

cara rawat kanser payudara

Kanser Payudara Dan Sejarah Keluarga, Adakah Masih Relevan?

Dianggarkan seorang daripada 3 pesakit barah wanita di Malaysia ialah penghidap barah payudara. So, bayangkan jika ada 3 orang yang menghidap barah duduk sama-sama, seorang daripadanya mesti menghidap kanser payudara.

Bunyinya memang menakutkan, tetapi itu adalah kenyataan yang perlu diterima wanita di negara ini.

Yang lebih merisaukan, sekarang ni lebih ramai orang-orang muda yang kena kanser payudara. Malah ada yang umur 20-an pun.

Pakar Perunding Onkologi Pusat Barah di Hospital Pantai Kuala Lumpur, Dr Mastura Md Yusof berkata, punca sebenar tidak dapat dipastikan kerana tiada penyelidikan yang khusus setakat ini yang dapat mengenal pasti punca utamanya.

Bagaimanapun, beliau berkata, masalah ini mungkin boleh dikaitkan dengan beberapa punca seperti gaya hidup, pola pemakanan tidak sihat dan umur lewat ketika mendirikan rumah tangga.

cara rawat kanser payudara

Gaya Hidup Yang Tidak Aktif

Kita semua sedia maklum wanita sekarang ramai yang bekerjaya dan makin sibuk. Kalau tak pun, kita banyak terdedah dengan makanan proses, makanan segera, makanan yang mengandungi pengawet dan garam atau gula yang tinggi, contohnya ikan masin, jeruk, makanan dalam tin dan sebagainya.

Ditambah pula sekarang ni wanita banyak terdedah dengan pencemaran, terutamanya asap rokok dan juga bahan kimia bahaya dalam produk skincare dan kosmetik mungkin memberi kesan buruk kepada kesihatan.

Pengambilan bahan tambahan dan pendedahan kepada bahan kimia ini secara berlebihan boleh menjejaskan kesihatan dalam jangkamasa panjang.

Lagi-lagi kalau selalu stress dan jarang bersenam. Ini akan meningkatkan keradangan dalam badan seseorang itu, boleh merosakkan sel dan mencepatkan proses penuaan. Sel-sel yang rosak ini ada potensi untuk menjadi sel kanser.

Terdedah Kepada Hormon Estrogen Berlebihan

Estrogen ialah hormon wanita yang memang diperlukan untuk fungsi sistem pembiakan wanita dan fungsi lain. Namun, jika berlebihan berisiko mencetuskan kejadian kanser payudara.

Jadi, wanita yang menggunakan kaedah perancang yang menggunakan hormon ataupun memerlukan rawatan hormon sebaiknya anda dapatkan sepenuhnya daripada doktor dan sentiasa patuh temujanji.

Begitu juga dengan pengambilan makanan tambahan atau produk kecantikan yang mungkin mengandungi hormon atau sumber tanpa diketahui mengandungi bahan terlarang seperti streoid.

Lagi 1 point menarik daripada Dr Mastura ialah, beliau sering bertemu pesakit menghidap barah payudara semasa hamil atau dalma pantang kerana makin ramai wanita yang lewat mendirikan rumah tangga dan apabila hamil mereka berada dalam usia berisiko untuk menghidap barah berkenaan.

Barah Payudara Dan Sejarah Keluarga

Ramai yang ambil mudah pasal kanser payudara ni sebab mereka tidak ada sejarah keluarga. Betul, kanser ni mungkin boleh terjadi dikalangan ahli keluarga. Namun, tahukah anda hanya 5% sahaja penghidap kanser payudara yang dikaitkan dengan masalah genetik.

Kajian menunjukkan gaya hidup yang sihat boleh membantu wanita mengurangkan risiko kanser payudara. 

Selain daripada jaga pemakanan, bersenam dengan kerap, bijak kawal stress, kurangkan pendedahan kepada pencemaran dan bahan kimia bahaya, kita juga perlu ambil suplimen terutamanya antioksida

APAKAH SUPLEMEN YANG SESUAI DI AMALKAN UNTUK MENINGKATKAN KESIHATAN ?

mencegah kanser payudara

Vivix dan ResV adalah suplimen yang sangat tinggi dengan antioksida. Kedua-dua suplimen ini terbukti dalam ujian makmal mampu melindungi sel daripada kerosakan dan meningkatkan pemanjangan telomere.

Menurut kajian, semakin panjang telomere, semakin panjang jangka hayat sel tersebut. Maksudnya kesihatan lebih terjaga.

Bila sel kita sihat, tisu pun akan sihat dan seterusnya organ dalaman sihat. Risiko untuk kerosakan sel ataupun sel tidak normal adalah rendah.

Jadi, setiap wanita yang pentingkan kesihatan berpanjangan, mungkin inilah yang perlu anda amalkan.

Dapatkan Vivix Anda Sekarang

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

WhatsApp kami di 012 621 1883 (klik dari smartphone anda).
Follow FB Fyda Noh untuk chat secara langsung.
Daftar keahlian Shaklee di “Join Now sekarang & nikmati penjimatan hingga 20%.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.