Kalau Produk Saya Dibuat Oleh Saintis, Tentu Saya Nak Hebohkan 1 Dunia

produk organik untuk kulit

Kalau Produk Saya Dibuat Oleh Saintis, Tentu Saya Nak Hebohkan 1 Dunia

Baru-baru ni saya bersembang dengan dengan kawan-kawan lama, hebat-hebat semua mereka ni. Ramai yang buat produk sendiri dan produk dorang ada yang home made. Pendek kata mereka memilih bahan semulajadi untuk buat produk.

Tapi, walaupun bahan mentah tu daripada sumber semulajadi, tapi tak semestinya organik tau. Sebab untuk dapat label organik perlu ada sijil apa. Kalau ikut dunia sekarang punya term organik, masih ada ruang untuk produk tu mengandungi bahan-bahan sintetik, termasuk racun rumpai atau racun serangga, tapi adalah peratusan tertentu.

Tapi kat Malaysia ni, banyak yang mengaku produk kosmetik mereka organik, 100% berkesan, sedangkan mereka pun tak ada bukti. Ini disebabkan oleh di Malaysia, produk kosmetik organik tidak dikawal oleh mana-mana badan kawalselia ataupun perundangan, jadi orang boleh sewenang-wenangnya guna label ‘organik’.

Sebab tu uolss kalau nak pilih produk apa-apa kena hati-hati. Orang boleh claim macam-macam pasal produk dia. Walaupun ada 1% je bahan organik, pengeluar ni melabelkan produk mereka sebagai organik.

Ada 1 produk tu, katanya dicipta oleh saintis, tapi bila tanya saintis mana tak boleh reveal sebab founder dah beli formula tu. Kalau saya, produk saya dicipta oleh saintis, lagilah saya nak bagitahu orang kan, bangga kott..

Entah lahh.

Tulisan Encik Rahman Baco (pegawai farmasi) tentang kosmetik organik.

produk organik untuk kulit

Sebab Tu Tak Terfikir Nak Buat Produk Sendiri

Ada orang kata, seorang doktor kalau buat produk sendiri mesti laku, terutamanya kalau suplimen atau kosmetik sebab orang tentu lebih yakin.

Orang mungkin yakin, tapi saya tak yakinlah saya mampu buat produk sebaik produk Shaklee.

Itulah brand suplimen yang saya amalkan sekarang selepas dulu-dulu banyak kali bertukar jenama suplimen.

Kenapa Pilih Shaklee

Shaklee, ialah jenama yang dibuktikan dengan sains. Shaklee memang tak kedekut untuk buat penyelidikan untuk hasilkan produk yang selamat dan berkesan. Selamat daripada sebarang racun serangga, racun rumpai dan segala jenis bahan kimia yang boleh menjejaskan sel kita.

Shaklee berani jamin suplimen mereka selamat, berkesan dan mesra alam. Dan mereka juga berani claim skincare mereka iaitu YOUTH 100% berkesan. Yakinnya kamu. Kat US tak boleh main-main tau, kalau dia claim 100% dan ada sorang yang report Youth tak berkesan, konfem kena saman kompeni tu.

Shaklee juga memilih bahan mentah yang berkualiti, organik dan bebas bahan kimia atau kesan dia. Sebab mereka ada makmal penyelidikan di HQ Shaklee di California, USA. Namanya ialah Dr Forrest C Shaklee Innovation Centre, yang dibuka untuk lawatan pada 2004.

Tapi, dalam makmal tu memang strict & confidential. Memang tak boleh ambik gambar lah. So, untung sangat delegasi Shaklee yang dapat join trip ke US sebab dibawa ke makmal Shaklee ni.

Saintis Shaklee Buat Produk Dan Mereka Sendiri Makan

Shakee adalah satu-satunya syarikat suplimen yang berani menjalankan Landmark Study. Landmark Study ialah kajian yang dibuat oleh seorang profesor dari Universiti of Berkeley yang ragu-ragu dengan suplimen yang tumbuh macam cendawan pada ketika tu.

Profesor ni sebenarnya nak masukkan syarikat suplimen lain juga, tapi syarikat lain semua tak setuju, hanya Shaklee saja. Keputusannya terbukti pengguna Shaklee mempunyai tahap kesihatan yang lebih baik berbanding pengguna vitamin lain. Tapi tak boleh reveal la vitamin lain tu brand apa sebab mereka tak mau terlibat dalam kajian itu.

Masa CEO Shaklee ditawarkan untuk kajian ni, dia pun risau juga. Macam mana kalau vitamin Shaklee ni bukan seperti yang disangka. Kalau tak berkualiti, kajian ni akan dipublish juga.

So, die berbincang dengan saintisnya, saintis Shaklee dengan bangganya kata,

“Sahut cabaran tu. Kami buat vitamin dan kami ialah testimoni”

Kalau anda buat sesuatu untuk diri sendiri, tentu akan buat dengan terbaik kan?

produk organik untuk jerawat

Semua Test Adalah In-House – Tiada Kompromi Untuk Bahan Mentah Tak Cukup Syarat

Shaklee tak ada ladang sendiri dan ambik bahan mentah daripada orang lain. Selain nak wujudkan peluang perniagaan, sebabnya Shaklee tak nak ambil risiko jika ladangnya tercemar dengan bahan kimia.

Takkan nak musnahkan seluruh ladang.

Jadi, di makmal ni, mereka menjalankan ujian kualiti bahan mentah. Jika bahan mentah tersebut tak cukup syarat, bahan mentah tu akan direject. Kalau bahan mentah tu ada racun kimia, memang kena reject la, tapi kalau ada kesan daripada ladang sebelah pun Shaklee takkan terima bahan mentah tu.

Perkara ni diakui sendiri oleh pembekal bahan mentah Shaklee.

Selain daripada buat kajian dalam makmal, saintis Shaklee juga travel ke tempat bahan mentah itu untuk meninjau keadaan ladang tersebut.

produk organik di malaysia

Shaklee Tak Mahal Pun Kalau Dibanding Dengan Brand Lain

Ramai orang kata produk Shaklee mahal, tapi sebenarnya boleh cuba bandingkan dengan produk lain. Vitamin Shaklee ialah affordable, malah ada yang lebih murah dan sesuailah dengan kualiti dia.

Sebab tu saya memang tak terfikirlah nak buat produk sendiri, cukuplah nikmati produk yang terbukti dengan sains ini.

“Memilih untuk menggunakan produk kosmetik yang organik dan bebas bahan kimia adalah hak pengguna”. Jadi, jika kita buat pilihan untuk gunakan produk Kosmetik Organik pastikan kita betul-betul dapat apa yang kita bayar.

 

“JIKA KITA BAYAR HARGA UNTUK PRODUK KOSMETIK ORGANIK, PASTIKAN APA YG KITA DAPAT BETUL-BETUL PRODUK ORGANIK. BUKAN CLAIM SEMATA-MATA” 

Untuk berhubung dengan saya boleh hubungi di 012 621 1883

Atau direct wasap – www.wasap.my/60126211883

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.