Jangan Memandai Nak Makan Suplimen Tanpa Nasihat Doktor

doktor antisuplimen

Jangan Memandai Nak Makan Suplimen Tanpa Nasihat Doktor

Mungkin ada yg pernah baca atau dgr ttg beliau, atau pernah baca buku beliau.

Beliau adalah Dr Ray Strand, drg doktor lulusan University of Colorado Medical School, & practice medicine selama berbelas tahun.

Seperti doktor2 lain, Dr Strand juga TAK PERCAYA pd suplemen. Bg beliau:-

– makan makanan seimbang dah cukup
– suplemen tak memberi apa2 kebaikan pun
– hat beli suplemen ni membazir duit je
– hat jual suplemen semuanya mata duitan
– suplemen biasanya dijual secara MLM, nampak sgt nak duit je

& bagi beliau, kalau bab kesihatan ni jgn tanya org lain, doktor je yg tahu, pakar & layak ckp pasal kesihatan. Korang2 yg takde background medic toksah la memandai2. Doktor saja yg boleh ckp pasal kesihatan & they are ‘healthcare expert’.

Hinggalah isteri dia sakit.

doktor antisuplimen

Sejak isteri dia sakit, drg cari macam2 ubat utk legakan sakit isterinya. Isteri dia kena fibromyalgia. Org yg sakit fibromyalgia ni rasa sakit di seluruh tubuh.

Macam2 ubat, macam2 pakar dia bawa jumpa isteri dia.

Sampailah ada sorang kawan drg ctct cerita psl suplemen. Dia ni kan mmg anti. Hehe. Tp sbb dah xtau apa nak buat, dia ckp kat wife dia “OK la awak try la.. lagipun nothing to lose pun”.

3 hari lepas makan suplemen tu, wife dia nampak OK. 3 bulan lepas tu, wife dia tak mengadu sakit dah.

Dr Strand jadi pelik. Apehal ni? Takkan sbb suplemen? Nehi2. Dh macam2 pakar yg ubati bini aku, takkan dgn makan suplemen dia boleh sihat? Gila lah penipu. Mesti ada benda tak elok dlm suplemen ni.

Tp sbb wife dia sihat, dia bg la wife dia teruskan..

Tp dia tak puas hati. Dia wat ‘clinical trials’ sendiri. Dia dptkan consent pesakit2 fibromyalgia dia, & dia test beberapa org dgn suplemen.

4-5 bulan lepas tu pesakit2 tu dtg ucap terima kasih kat dia sbb ‘giving my life back’.

Sejak tu Dr Strand sedar, dia sebenarnya bukan ‘healthcare expert’ sebaliknya ‘disease care expert’. Banyak benda dia taktau rupanya.

So dia tukar practice dia kepada ‘Nutritional Medicine’.

Korang boleh Google psl Dr Ray Strand atau baca buku2 dia. Antaranya Bio Nutrition, What Your Doctor Doesn’t Know about Nutritional Medicine May Be Killing You, Death by Prescription, etc.

Gitula kisah Dr Strand yg anti suplemen.

doktor tolak suplimen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.