Doktor Kata Gemuk Susah Nak Mengandung, Dah Turun Berat Pun Tak Mengandung Juga…

tips cepat hamil untuk wanita gemuk

Doktor Kata Gemuk Susah Nak Mengandung, Dah Turun Berat Pun Tak Mengandung Juga…

Dah turun berat pun, tak mengandung juga..

Begitulah rungutan beberapa ibu kepada saya. Apa tak nya, jumpa pakar, dia suruh turunkan berat badan dulu untuk mengandung. Kalau macam tu, baik tak payah jumpa pakar.

Memang ramai doktor yang menyarankan wanita dengan berat badan berlebihan atau obese untuk menurunkan berat badan dahulu tapi masalah sebenarnya bukanlah bergantung pada berat badan kerana takde siapa boleh menolak kini ramai wanita obes mampu mengandung, tapi masalah sebenar ialah kebolehan untuk OVULASI dan sperma suami.

Dalam ovulasi, hormon memainkan peranan yang penting. Ketidakseimbangan hormon, contohnya hormon estrogen berlebihan, PCOS, endometrosis boleh menjejaskan kehamilan untuk hamil.

Sementara wanita yang obes pula, apabila ada simpanan lemak berlebihan, lemak qini akan ditukarkan kepada hormon estrogen dan disitulah hormon estrogen berlebihan berlaku hingga mengganggu ovulasi.

Memang wanita patut menurunkan berat badan jika ingin mengandung & untuk elakkan penyakit2 metabolik yang berbahaya kepada kesihatan, namun jika dikatakan dengan menurunkan berat badan, masalah kesuburan boleh diatasi adalah tak tepat.

tips cepat hamil untuk wanita gemuk

Credit gambar : Baby Hopes

Masa mula-mula Shaklee lancarkan program Detoks memang ramai sangat yang cuba buat. Maklumlah, program baru dan ada panduan dia, so senang nak ikut. Cuma 7 hari saja, bila-bila masa pun boleh buat. Dan kesannya sangat bombastik. Bukan saja berat turun, tapi ramai pula yang mengandung.

Rupanya salah 1 kesan detoks ialah badan jadi lebih subur. Yelah, sebab selama ni badan kita penuh dengan toksin dan kotoran. Bila dah servis, dah buang semua kotoran tu jadilah lebih baik. Walaupun tujuan asal nak dapat badan yang lebih cergas dan fit, tapi lain pula. Memang badan rasa lebih cergas, macam orang muda-muda pula.

Saya nak kongsi salah 1 status Facebook seorang leaders Shaklee selepas jalani pelan detoks tu. Yang mana beliau plan nak tutup kilang dah, tapi lepas buat detoks tu termengandung la pulak..

Pengalaman Ibu Nak Tutup Kilang Termengandung Selepas Detoks Shaklee

 

tips kurus dengan cepat

 

Kepada yang ingin ikhtiar mana tahu testimoni ini boleh membantu dan sebagai rujukan Anda akan datang. Mudah-mudaham setiap yang berusaha pasti Allah bantu. Lambat atau cepat sentiasalah berdoa moga dipermudahkan segalanya.

Beberapa bulan lepas kan, Shaklee lancarkan program detox. Akak pun mengada-ngadalah nak buat juga detox.
Mula-mula fikir mampu ke nak mengharungi ujian detox ni. Almaklumlah, tiga hari ok tanpa nasi. Akak ni dah lah pecinta nasi.

Tiga hari tu memang ala-ala herbivor. Hanya rumput rumpai (read: sayur) sahaja yang dibenarkan masuk ke dalam tekak. Selain buah-buahan.

Hari pertama dah lah sayur hijau mentah. Kalau Khaulah boleh lah layan kan. Ni akak, memang azab lah.
Tapi akak gagahkan diri juga melalui fasa “hitam” itu. Trajis kan bunyinya. Hari berikutnya dah mula boleh ambil protein. Alhamdulillah akhirnya akak gagah melalui 7 hari berpuaka tanpa makanan jahat.

Tapi kan, setiap yang menyakitkan itu ada manisnya. Sebaik sahaja selepas akak buat detox mengikut meal plan yang dikaji dan diselidik oleh Nutrition Shaklee Dr Jamie McManus.

Akak perasan macam makin jelita. Kulit akak yang agak kusam semakin kemerah-merahan. Paling best kan perut akak yang sedia buncit kempis macam anak dara.

Lagi best, lepas detox tu bila akak makan banyak pun. Jarum penimbang macam rosak. Tak bergerak tetap kat angka tu.
Tapi yang akak nak cerita, pengalaman kawan-kawan akak yang detox ni. Mereka entah bagaimana rata-rata ramai yang “termengandung” selepas detox.

Haa yang ni mulanya akak pun tak percaya. Berkat dari tak percaya tulah tiba-tiba dengan akak pun termengandung sekali.
Power tak power lah detox ni kan. Paling akak terharu. Alhamdulillah, ramai dari team Shaklee kami yang sebelum ni berusaha pelbagai cara untuk dapat kan baby.

Akhirnya mengandung selepas buat detox dengan Shaklee ni. Ada seorang teman berkahwin lebih 5-6 tahun. Macam-macam usaha dah dia kata. Tapi selepas detox Allah kirimkan rezeki buat mereka suami isteri.
Sorang adinda manis, penantian selama 3 tahun lebih akhirnya terjawab selepas detox.
Baru-baru ni akak dapat berita lagi dari seorang yang sangat disayangi. Allah hadiahkan kehamilan sekali lagi untuk mereka berdua.

Apa pun kita hanya berusaha kan. Tak tahu usaha kita yang mana Allah lihat dan makbulkan.
Detox Shaklee memang best dan terbukti berkesan.

#AkakAnakLima#PeguWAHM#GelombangShaklee

Selepas itu, ada lagi sambungan ceritanya,

Nak sambung cerita semalam. Kisah pasal akak “ter” pregnant. Sebenar nyakan, akak ingat dah nak tutup kilang. Marah orang tua-tua kalau baca ni.

Tapi sebab akak rasa masa dah untuk akak fokus pada kualiti dari kuantiti.
Tapi yelah, Allah lagi tau apa yang terbaik kan. Akak tetap juga nak salahkan Detox Shaklee. Akak rasa kalau akak tak mengada-ngada buat detox hari tu.

Kejadian seperti ini pasti tak berlaku. Eh bukan akak tak redha. Malah syukur.
Sebenarnya akak bukan keseorangan, bukan akak je mangsa.

Hari ni akak nak share pengakuan mereka-mereka yang juga “mangsa” detox seperti akak.
Master Farihah Abu Kasim, teringat bulan 6 ari tu akak mesej. Dia masih dalam keadaan terkejut. Tak sangka sebulan selepas detox dia juga menjadi mangsa. Menurut beliau bukan sahaja dia yang terkena. Malah anak buah beliau juga ramai yang mengikut jejak selepas ambil set detox. Risau populasi penduduk melimpah ruah hingga ke laut China Selatan katanya.

Cik Puan Hayusnida Bakar pula katanya Buat detox konon-konon nak turunkan berat badan. Baru turun beberapa kilo, baru nak feeling rasa kurus, tetiba sangkut yg lain pulak. Padahal sblm tu 7 bulan dia usaha sebelum detox. Tak menjadi-jadi. Sekali detox, kurus dapat, baby pun dapat. Alhamdulillah.

Cik Puan Ainul Fadzilah tak kurang juga, katanya. “Sama la saya pun detox shaklee punya pasal. Pregnant juga. huhuu”

Seorang lagi rakan, Master Azrin Mohd, “Hahaha. Dua tahun TTC okay. Detox shaklee dan eat clean bulan depan nya pregnant. Aku la tu “

Yang paling saya terharu, salah seorang leader Nadia Najib, selepas 5 tahun 8 bulan berumahtangga. Puas mencuba pelbagai cara.
Konsisten dengan full set detox dan set kesuburan. Alhamdulillah 3 bulan selepas itu mereka terima khabar gembira permata hati yang lama dinanti kini berada dalam kandungan.

Apa pun, hanya ucapan syukur yang mampu akak ucapkan. Ni suku pun tak sampai sebenarnya perkongsian dari mereka yang menjadi mangsa-mangsa detox ni.

Kalau akak nak share semua memang tak cukup muka surat. Sama-sama kita doakan dipermudahkan perjalanan semua dan diberi kesihatan yang baik ok.

Cuma sekarang ni akak dok risau. Nanti trip free kami ke Jepun tinggal berapa orang je wakil ni.

Sebab semua tengah sarat membawa perut dan berpantang waktu tu.

Ok tak?

Berat badan turun, kesihatan terjaga dan paling penting rumah tangga puan akan diserikan dengan cahaya mata. In sha Allah.

Kita ikhtiar, rezekinya daripada Allah jua..

Jika nak cuba, saya akan coach pelan pemakanannya sekali. Boleh whatsapp saya di 012 621 1883 atau isi borang di bawah.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *