Dah Intermittent Fasting Tapi Berat Tak Turun-Turun, Ini Cadangan Seorang Pakar

tips intermittent fasting

Dah Intermittent Fasting Tapi Berat Tak Turun-Turun, Ini Cadangan Seorang Pakar

Sejak Lisa Surihani mendedahkan beliau amalkan Intermittent Fasting untuk menurunkan berat badan, kaedah ni tiba-tiba jadi makin glemer. Semua orang pun nak buat intermittent fasting untuk menurunkan berat dengan cepat.

Trend ni turut dapat perhatian seorang dietitian Mohd Khairul Azuan yang menerangkan panjang lebar bahawa tiada bukti diet jenis IF lebih bagus daripada diet jenis lain.

Namun beliau tak menafikan manfaat diet IF cumanya kaedah ni bukan sesuai untuk semua orang sebab kebanyakan kajian dilakukan ke atas haiwan. Hanya sedikit sahaja dilakukan ke atas manusia dan hanya melibatkan bilangan yang kecil.

Berbeza dengan seorang doktor, iaitu Dr Jue, seorang coach yang bantu penyakit untuk lebih sihat. Katanya IF mempunyai banyak manfaat kepada kesihatan.

Semasa berpuasa, usus rehat minimum selama 16 jam. Hanya 8 jam sahaja waktu makan. Dan dalam tempoh 16 jam puasa tu, minum air masak, teh hijau atau air tanpa gula.

tips intermittent fasting

Kelebihan Diet 16 Jam (Intermittent Fasting)

1. Menurunkan kadar insulin sekaligus membantu mengawal penyakit kencing manis

2. Awet muda

3. Meningkatkan kadar metabolisma dan membantu pembakaran lemak dan kalori.

4. Mengurangkan tekanan oksidatif dalam badan dan mengurangkan keradangan.

6. Menurunkan kolestrol

7. Membantu badan buang toksin

8. Baik untuk sel-sel otak

Intermittent Fasting memang salah 1 cara untuk menurunkan berat badan dengan cepat. Namun, apa guna turun berat badan dengan cepat kalau cepat juga dia naik balik? Yang penting berat badan menurun dan kita kekal fit.

Kalau Berat Tak Turun Jugak Lepas Buat IF, Apa Nak Buat?

Memang kesian la kan? Punyalah berkobar-kobar nak buat IF, tapi orang lain dah turun berat tapi anda masih lagi di takuk lama.

Menurut Dr Jue juga, kalau dah buat IF tapi masih lagi tak ok, mungkin anda perlu cuba detoks.

Ramai yang salah faham tentang detoks. Detoks tu bukanlah nak buang lemak sebenarnya dan bukan nak turunkan berat macam tu je. Detoks atau dalam bahasa panjangnya detoksifikasi – iaitu nak buang toksin dalam badan.

Memang badan kita ada organ detoks tersendiri. Namun, hakikatnya gaya hidup kita sekarang ni menyebabkan banyaaaaak sangat toksin berkumpul dalam badan. Jadi, badan kita memang tak mampu nak buang semua toksin tu sebab tu sekarang ni senang sangat nak dapat penyakit.

Kalau kita terus menekan organ detoks kita untuk bekerja, tak mustahil satu hari nanti organ tu pun akan alami masalah. Jadi, apa salahnya kalau kita bantu organ detoks kita untuk bekerja dengan lebih baik.

Detoks Shaklee Bukan Detoks Usus Semata-Mata

Ramai orang yang buat detoks Shaklee memang sangat terkejut sebab detoks ini ialah lain dari yang lain. Sebab tu lah, dah kata detoks Shaklee ni dibangunkan oleh doktor perubatan dan pakar nutrisi yang ada pengalaman lebih 30 tahun dalam bidang masing-masing.

Dan Shaklee juga sediakan pelan detoks 7 hari. Alhamdulillah orang yang betul-betul follow pelan ini mendapat hasil yang sangat menakjubkan. Bukan sahaja berat badan turun, lemak turut berkurang dan juga tahap fitness juga bertambah.

cara turun berat

 

 

turun berat dengan mudah

 

diet terbaik

sweet tooth

Bagaimana Nak Detoks Dengan Berkesan?

Anda boleh hubungi saya untuk mulakan program detoks anda dan pastinya saya guide hingga dapat amaze dengan diri sendiri.

Hubungi Fyda 012 621 1883 (www.wasap.my/60126211883)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *