Category Archives: Set Shaklee

Cara Jaga Kesihatan Buah Pinggang Elakkan Komplikasi Yang Menjejaskan Kualiti Hidup

Cara Jaga Kesihatan Buah Pinggang Elakkan Komplikasi Yang Menjejaskan Kualiti Hidup Setiap organ dalam badan manusia dicipta untuk memberi manfaat yang terbaik kepada kita. Semua organ mempunyai fungsi dan kepentingan tersendiri yang perlu dijaga supaya tidak menyusahkan kita kemudian hari. Salah satu organ yang sangat penting namun sering diabaikan oleh kita ialah buah pinggang. Ini adalah buah pinggang manusia yang […]

Read more

Senggugut Teruk Ketika Haid, Pesakit Endometriosis Makan Ubat Tahan Sakit Macam Gula-Gula

Senggugut Teruk Ketika Haid, Pesakit Endometriosis Makan Ubat Tahan Sakit Macam Gula-Gula Endometriosis¬†adalah keadaan yang disebabkan oleh wujudnya lapisan endometrium di tempat lain selain uterus (endometrium adalah lapisan paling dalam uterus yang akan mengeluarkan darah setiap kali wanita datang bulan. Lapisan yang tumbuh secara tidak normal ini turut aktif semasa haid dan boleh tumbuh di mana-mana dan banyak tempat. Paling […]

Read more

Vitamin Untuk Membantu Masalah Kebas Pesakit Kencing Manis

Vitamin Untuk Membantu Masalah Kebas Pesakit Kencing Manis Kebas tangan dan kaki adalah antara komplikasi yang berlaku kepada penghidap kencing manis atau diabetes. Semua ni disebabkan oleh kerosakan saraf yang merupakan salah 1 komplikasi kencing manis. Tahukah anda bahawa hampir 70% penghidap diabetes mengalami kerosakan saraf yang boleh membawa kepada amputasi atau pemotongan anggota jika penjagaan dan langkah pencegahan yang […]

Read more

10 Petua Untuk Kecutkan Fibroid, Ikhtiar Sebelum Pembedahan

10 Tips Untuk Kecutkan Fibroid, Ikhtiar Sebelum Pembedahan Fibroid adalah sejenis ketumbuhan yang berasal daripada tisu rahim. Walaupun fibroid bukanlah kanser, maksudnya sel ini tak merebak dan merosakkan sel lain, tapi saiz fibroid boleh membesar dan menyebabkan masalah seperti haid yang lebat, masalah kesuburan, menekan pundi kencing dan usus dan juga organ sekitarnya. Ketumbuhan ini sangat bergantung kepada hormon estrogen. […]

Read more

6 Komplikasi Penyakit Kencing Manis. No. 5 Paling Menakutkan Kaum Lelaki

6 Komplikasi Penyakit Kencing Manis. No. 5 Paling Menakutkan Kaum Lelaki Kencing manis ialah salah 1 penyakit kronik yang mempunyai banyak komplikasi. Ataupun kesan buruk daripada penyakit tersebut. Orang yang ada kencing manis akan dipantau supaya komplikasi ini dapat dilambatkan atau dikawal. Walaupun dah makan ubat, pesakit kencing manis memang kena jaga betul pemakanan, kena pantang banyak makanan dan amalkan […]

Read more

Tips Tingkatkan Susu Ibu Pada Bulan Puasa

Tips Tingkatkan Susu Ibu Pada Bulan Puasa Soalan yang paling popular dikalangan ibu menyusu dalam bulan puasa ini adalah susu yang merudum apabila berpuasa, malah ada ibu yang menangis-nangis dan mengadu bahawa stok susunya semakin habis, sedangkan susu makin sikit. Macammana nak kumpul stok? Ada ibu pernah mengadu pada saya. Senang sangat jaga baby dia. Sebab malam-malam tidur saja sampai […]

Read more

8 Punca Berak Berdarah. Nombor 8 Paling Menakutkan

8 Punca Berak Berdarah. Nombor 8 Paling Menakutkan Anak-anak yang sedang membesar adalah anugerah yang tidak ternilai. Antara perkara yang menakutkan ibu apabila mendapati anak berak berdarah. Sebenarnya orang tua pun boleh berak berdarah juga cuma kalau budak-budak tu mungkin risau sangat-sangat. Pendarahan melalui dubur biasanya disebabkan oleh luka pada kawasan sekitarnya, dan boleh sembuh sendiri walaupun mungkin mengambil masa. […]

Read more

Kenapa Saraf Di Kaki Paling Awal Rosak Dalam Pesakit Kencing Manis

Kenapa Saraf Di Kaki Paling Awal Rosak Dalam Pesakit Kencing Manis Apabila seseorang disahkan menghidap kencing manis, antara komplikasinya ialah kerosakan saraf. Dalam banyak-banyak saraf dalam badan kita, saraf di kaki adalah yang paling mudah rosak. Sebab itu pesakit kencing manis diajar untuk periksa kaki sendiri untuk elakkan jangkitan. Sebab bila dah rosak saraf, deria rasa akan hilang. Maknanya bila […]

Read more

Tips Luka Kencing Manis Cepat Sembuh, Elakkan Risiko Kaki Dipotong

Tips Luka Kencing Manis Cepat Sembuh, Elakkan Risiko Kaki Dipotong Apabila seseorang disahkan menghidap kencing manis, saya akan menerangkan komplikasi-komplikasi yang akan berlaku. Lambat atau cepat berlakunya komplikasi bergantung kepada tahap pengawalan gula seseorang. Komplikasi kencing manis ada jangka pendek dan jangka panjang. Pesakit kencing manis akan dipantau untuk mengesan komplikasi ini dengan lebih awal. Maknanya komplikasi itu memang dijangka. […]

Read more

Cara Jadi Ahli Shaklee Bersama Kumpulan Paling Best Di Malaysia

Cara Jadi Ahli Shaklee Bersama Kumpulan Paling Best Di Malaysia Assalamualaikum dan salam sejahtera. Tahniah kerana anda telah menjadi ahli Shaklee di bawah kumpulan paling besar dan best di Malaysia, iaitu iReach dan VerstailFamily. Baca sampai habis ya, sebab saya nak tolong bagi pencerahan pasal Shaklee dan manfaat jika join ahli. Saya akan huraikan perkara berikut: 1.Apa itu iReach dan […]

Read more
1 2 3 5