Bukan Saja Alahan Pada Sabun Cuci Pinggan, Rupanya Beri Kesan Bahaya Pada Bumi

kesan sabun cuci pinggan

Bukan Saja Alahan Pada Sabun Cuci Pinggan, Rupanya Beri Kesan Bahaya Pada Bumi

Apa kriteria yang puan-puan cari bila nak pilih sabun cuci pinggan? Ramai orang yang pilih sabun yang banyak buih sebab senang nak hilangkan minyak-minyak degil. Betul tak? Kalau tak banyak buih tu, rasa tak bersih je.

Lagi 1, pencuci tu mesti bau wangi kan? Kadang-kadang bau dia macam tak logik. Wangi gila. Sampai kita pun tak tau bau apa dah.

Itu yang saya pilih la. Sebab saya ni tak ada masalah tangan sensitif kepada sabun pun. So, tak kisahlah jenama apa pun, semua ok. Tapi, saya memang suka sabun jenis cecair sebab kalau yang pepejal tu bila kering dia mengeras. Bila dah mengeras tu, macam tak best nak guna.

kesan sabun cuci pinggan

Tapi saya masih ingat tau, belajar sains zaman sekolah dulu, yang mana fosfat, yang merupakan bahan yang ada sabun pencuci kita sebenarnya boleh menyuburkan alga. Alga ni dia sejenis tumbuhan macam lumut yang tumbuh pada permukaan air. Kalau air tu tak mengalir, alga tu terus membiak dan menebal seterusnya menghalang cahaya matahari dan oksigen masuk ke dalam air.

Bila takda cahaya matahari dan oksigen, hidupan dalam tasik tu tak dapat hidup. Alga ni memang perlu juga dalam rantai makanan tu, tapi bila alga ni terlampau banyak, itulah yang menyebabkan masalah.

Kisah Tasik Conesus Di USA

Tasik Conesus ni sangat cantik tapi pada suatu masa, tasik ini pernah mati. Mati akibat penggunaan pencuci pinggan secara berlebihan oleh penduduk sekitar.

Kadang-kadang kita rasa kita guna sikit je pencuci tu, tapi kalau semua rumah guna pencuci yang ada fosfat, kan dah jadi banyak.

Cerita pasal Tasik Conesus ni dimuatkan dalam Majalah Boat keluaran Jul-Aug 1971. Punya lama kan? Ini memang kisah sejarah la. Kalau nak baca Majalah tu, boleh klik sini –> Kisah Tasik Conesus Bagai Mati Hidup Semula.

pencuci pinggan organik

Apa yang berlaku, Shaklee buat kajian dan sponsor barangan Get Clean Shaklee kepada penduduk di situ yang mana akhirnya menghidupkan semula tasik tersebut.

Lepas tahu Shaklee pun ada set Get Clean yang terdiri daripada:

1. Sabun cuci pakaian

2. Softener

3. Pencuci serbaguna (Basic H)

4. Pencuci pinggan mangkuk

Walaupun usaha ni kecil ke, ala cuci piring je pun tapi saya sangat bangga sebab ada usaha untuk jaga bumi daripada terus tercemar dengan bahan kimia. Lagipun pencuci ni sangat pekat, guna sikit pun banyak buih. So boleh berjimat.

Kita nak jugak guna pencuci pinggan yang kita suka, tapi yang terima akibatnya ialah bumi. Kesian kan?

Mungkin usaha kita tak besar, tapi little things make great impact!

P/S : kalau yang ada mengalami tangan sensitif dgn pencuci pinggan di pasaran, bertukarlah ke Shaklee Dish Wash ya kawan-kawan..

anak asma

Untuk dapatkan set Get Clean yang bukan je selamat untuk kulit, tapi selamat untuk bumi boleh hubungi saya (Fyda) di 012 621 1883, atau direct wasap

www.wasap.my/60126211883/getclean

www.wasap.my/60126211883/getclean

www.wasap.my/60126211883/getclean

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.