Bagaimana Kurang Oksigen Boleh Menyebabkan Kanser

ubat kanser paling berkesan

Bagaimana Kurang Oksigen Boleh Menyebabkan Kanser

Coenzim Q10 ataupun CoQ10 adalah bahan semulajadi yang dihasilkan dalam badan manusia untuk menghasilkan tenaga. CoQ10 boleh didapati dalam mitokondria, iaitu pusat penjana tenaga sel yang paling banyak dalam sel aktif seperti jantung dan otot.

Semakin usia meningkat, penghasilan CoQ10 semakin berkurangan. Sebenarnya CoQ10 akan berkurang seawal 20-an. Kebanyakan orang yang berusia 50 tahun ke atas berfungsi dengan aras CoQ10 yang amat rendah.

Apakah CoQ10?

Sel badan yang sihat memenuhi keperluan tenaga melalui proses yang dipanggil phosporylation, iaitu satu proses yang menggunakan oksigen untuk menghasilkan tenaga. Melalui pernasafan kita menggunakan oksigen dan melepaskan karbon dioksida. Proses inilah yang disempurnakan oleh CoQ10.

Kekurangan CoQ10 menjadikan oksigen tidak boleh digunakan dengan baik. Namun, badan kita masih boleh menghasilkan tenaga tanpa oksigen, tetapi adakah proses ini adalah proses yang baik?

Tidak, ini adalah satu proses yang tidak baik. Sel badan melalui proses pembakaran gula ataupun glukolysis apabila kekurangan oksigen.

Apabila badan banyak menggunakan gula untuk penghasilan tenaga, sel badan akan keliru. Bila sel keliru, sel tidak dapat berfungsi dengan baik dan menyebabkan perubahan genetik, seterusnya berisiko tinggi untuk berubah menjadi sel kanser.

Yang menakutkan ialah sel kanser tidak memberi amaran awal, ataupun amaran awal biasanya jarang diendahkan. Kebanyakan pesakit kanser dikesan apabila sudah masuk peringkat ke-3 atau ke-4.

cara merawat kanser berkesan dan selamat

Siapa yang patut mengambil CoQ10?

Professor Brian Peskin telah menemukan sesuatu yang hebat berkenaan kaitan anda coQ10 dan sel kanser dan mencadangkan sesiapa sahaja yang berusia 30 tahun untuk mengambil supleman coQ10 jika mengalami keadaan berikut:

1. Mempunyai masalah kekurangan tenaga, sering berasa letih dan lesu walaupun hanya melakukan aktiviti harian biasa ataupun kerja rumah.

2. Orang yang mempunyai masalah jantung ataupun mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai penyakit jantung.

3. Orang yang mempunyai masalah saraf seperti Parkinson’s, Huntintong’s, Alzheimer, Freidreich’s ataxia dan penyakit Lou Gehrig.

4. Orang yang banyak terdedah kepada matahari ataupun mengalami kerosakan kulit akibat penggunaan konsmetik. Mereka mungkin mengalami kulit kusam ataupun kedutan sebelum masanya.

5. Orang yang mengambil ubat mengurangkan kolesterol jenis statin kerana ubat ini mengurangkan penghasilan coQ10.

6. Wanita yang mengambil pil perancang keluarga kerana pil ini juga menghalang penghasilan coQ10.

Bolehkah kanser dicegah?

Saya pernah dengar orang cakap dalam badan kita memang ada sel kanser, tapi bergantung sama ada sel itu diaktifkan atau tak. Mungkin itu betul. Tapi, sebenarnya sel kita ni adalah sel hidup yang berkembang dan mati bila tiba masanya. Proses pertumbuhan sel memerlukan sel meniru DNA sel yang sebelum ni.

Tapi, jika kekurangan nutrisi tertentu ataupun sel itu dirosakkan oleh pencemaran-pencemaran yang berlaku dalam badan kita, maka sel akan rosak. Secara normalnya, sel rosak akan dibunuh oleh sistem imun badan, atau dia sendiri akan mati melalui proses biokimia dia.

Tapi, jika sel yang rosak terlalu banyak sampai sistem imun pun tak boleh kawal, tak mustahil sel itu akan berkembang sebagai sel tak normal ataupun sel kanser lah.

Saya nak perkenal 1 antioksida iaitu resveratrol yang menjadi antara topik hangat dikalangan saintis yang sedang mengkaji suplemen antipenuaan.

Banyak manfaat kesihatan yang terdapat dalam resveratrol. Manfaat untuk penyakit kanser ialah :

1. Resveratrol boleh merencatkan sel-sel kanser termasuk daripada tisu payudara, prostat, perut, usus, pankreas dan tiroid.

Kajian resveratrol merencatkan sel kanser.

2. Kajian ke atas haiwan menunjukkan resevatrol yang dimakan, disapu pada tempat kanser atau suntikan resveratrol boleh merencatkan pertumbuhan kanser yang disebabkan oleh bahan kimia termasuk kanser perut dan usus, kanser hati, kanser kulit, payudara, prostat dan paru-paru.

3. Kesan anti-kanser yang dikaji ke atas tikus menunjukkan resveratrol merencatkan pertumbuhan sel kanser, mendorong ‘kematian’ sel yang rosak. Macam saya cakap tadi, sel yang rosak dia akan mekanisme untuk bunuh diri tapi bila jadi sel kanser, dia tak bunuh diri tapi terus berkembang biak.

Resveratrol juga merencat pertumbuhan salur darah dalam sel kanser tersebut, merencat ketumbuhan dan mengelakkan sel kanser tersebar ke organ lain.

4. Resveratrol juga dikatakan boleh merencatkan sel kanser paru-paru. Walaupun dalam kajian lain dikatakan resveratrol mungkin tak membantu jika kanser paru-paru itu disebabkan rokok. Mesejnya di sini, jangan merokok.

Resveratrol merencatkan sel kanser paru-paru.

ubat kanser paling berkesan

 

Dan resveratrol adalah salah 1 bahan aktif dalam Vivix. Dan Vivix sendiri telah dibuktikan melalui kajian boleh memanjangkan jangka hayat sel dan dimuatkan di dalam Landmark Study II melalui kajian yang dijalankan oleh seorang pemenang hadiah Nobel dalam bidang Perubatan, Profesor Elizabeth Blackburn. Bukan calang-calang tau..

Tapi, saya just nak tekankan yang Vivix ialah suplemen, untuk meningkatkan tahap kesihatan. Bukanlah untuk menyembuhkan atau merawat penyakit. Jadi, apa-apa penyakit pun mesti dirawat oleh doktor dan suplemen adalah untuk melengkapkan nutrisi harian kita.

Untuk maklumat lanjut atau nak order Vivix, boleh whatsapp saya,

Fyda Noh : 012 621 1883

Atau jika nak beli sendiri secara online, boleh klik kat sini – Vivix untuk kesihatan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.