Bagaimana Kanser Terjadi Dan Merebak Mungkin Mengejutkan Anda

Bagaimana Kanser Terjadi Dan Merebak Mungkin Mengejutkan Anda

Kanser merupakan penyakit yang ditakuti oleh ramai orang. Selain daripada tak ada rawatan yang boleh sembuhnya penyakit ini, ia juga merupakan salah satu punca utama kematian di seluruh dunia berdasarkan statistik WHO, iaitu sekitar 13% pada tahun 2008 dan terus meningkat).

Malaysia juga tak terkecuali. Kita lihat trend baru-baru ni, ramai orang terkenal meninggal dunia akibat kanser.

Setiap tahun jumlah kematian yang berpunca daripada kanser semakin meningkat. Merokok merupakan antara punca utama kanser yang menyumbang kepada 22% kes kanser di seluruh dunia dan 71% kematian daripada kanser paru-paru.

Kalau anda, suami anda atau ahli keluarga anda merokok, pujuklah mereka untuk berhenti merokok! Sebab orang tak merokok sebenarnya menjadi mangsa paling ramai angkara rokok ni.  Kalau dah penat membebel, anda boeh bantu mereka berhenti merokok tanpa gunakan suara pun.

 

Bagaimana Kanser Terjadi?

1: Sel Menjadi Rosak, Tidak Mati Tetapi Terus Membiak 

Binaan sel-sel yang kecil membentuk setiap sistem dalam tubuh kita. Selepas 21 hari, setiap sel tersebut akan mati (proses ini dipanggil Apoptosis) dan diganti dengan sel yang baru. Kanser terjadi apabila ada sel yang sepatutnya mati, tapi tak mati. Maksudnya sel itu bermasalah hingga tak boleh mati secara semulajadi.

Atau mungkin sistem imun kita yang bermasalah dan tak mampu membunuh sel tersebut.

Sel rosak ni mungkin tak berbahaya, tetapi sel itu akan teruk membiak dan makin membesar, tetapi tidak mati seperti sel yang normal.

Semakin lama, sel rosak itu makin banyak dan membesar dan menjadi ketumbuhan ataupun dalam bahasa medick, tumor. Ketumbuhan masih tak dikategorikan sebagai berbahaya kerana ianya tidak merebak ke tempat dan masih selamat untuk dibuang melalui pembedahan.

Nak lagi mudah faham, boleh rujuk gambar rajah di bawah (credit – Cancer Research UK).

2. Permulaan Sel Rosak Menjadi Kanser Yang Bahaya

Situasi akan mula bahaya apabila sel yang rosak ini berkembang dan mengganggu susunan tisu di dalam badan. Apabila semakin membesar, kumpulan sel yang rosak ini juga akan memerlukan oksigen lalu menarik salur darah baru untuk terbentuk.

Dengan adanya salur darah yang bersambung dengan kumpulan sel rosak tersebut, maka bermulalah fasa yang berbahaya. Sel-sel yang rosak tersebut akan masuk ke dalam salur darah dan merebak ke kawasan-kawasan lain di dalam badan dan menyebabkan sel kanser tumbuh merata tempat dalam badan.

Nak lagi mudah faham, boleh rujuk gambar rajah di bawah (credit : Nature.com)

3. Bagaimana Sel Kanser Boleh Merebak

Punca kanser dipanggil ‘Carcinogen‘ (dalam Bahasa Melayu – karsinogen). Antara jenis-jenis karsinogen:

  • Gaya hidup yang tak sihat
  • Rokok
  • Ultraviolet berlebihan
  • Radikal bebas
  • Diet yang tidak seimbang
  • Pencemaran
  • Genetik
  • Dan banyak lagi…

Sekiranya anda tak merokok, anda menjaga pemakanan serta mengamalkan gaya hidup yang sihat, anda tetap terdedah kepada serangan radikal bebas daripada persekitaran yang boleh menyebabkan kerosakan sel.

Adalah hampir mustahil untuk anda elak daripada radikal bebas. Sebab itulah anda perlu mengamalkan makanan yang kaya dengan Anti Oksida ataupun suplemen seperti Vitamin C, Vitamin E dan juga Vivix.

Kanser Boleh Menyerang Sesiapa Sahaja

Walaupun kebarangkalian untuk diserang kanser adalah lebih tinggi apabila usia semakin meningkat, ianya tak bermakna orang muda terselamat.

Pengalaman saya sendiri bertemu dengan ramai orang muda yang berusia 20-an yang sudah menghidap kanser. Malah kanak-kanak juga menderita penyakit ini.

Cara Merawat Kanser Paling Berkesan

Antara cara rawatan kanser yang paling popular ialah kemoterapi. Objektif utama kemoterapi adalah untuk membunuh sel kanser. Tapi oleh kerana ianya dibuat ke atas satu badan, sel badan yang sihat juga akan turut terbunuh.

Sebab itulah pesakit yang telah menjalani kemoterapi akan kehilangan rambut yang banyak, susut berat badan dan muka nampak seperti hilang seri. Ubat yang dimakan selepas rawatan kemoterapi juga mempunyai pelbagai side effect.

Jika anda lihat gambarajah di atas mengenai bagaimana kanser terjadi, anda akan dapati ada fasa primary prevention yang mana pada ketika itu sel kita yang sihat terdedah kepada bahan-bahan karsinogen yang merosakkan sel. Dan proses ini berlaku dalam tempoh yang sangat lama.

Inilah rawatan yang paling berkesan sebenarnya. Pada waktu, kita perlu elakkan segala mak nenek penyebab kanser tu dan lindungi sel dengan antioksida.

Alhamdulillah dengan ilmu pengetahuan dan kajian klinikal yang semakin canggih, kini kanser boleh dikawal dengan beberapa kaedah alternatif dan juga pengambilan suplemen seperti Vivix Shaklee.

Anda nak tahu bagaimana sel yang rosak tadi boleh terus hidup dan bagaimana Vivix Shaklee boleh membantu merawat kanser? Saya akan menulis entry itu. Stay tuned.

Berminat Nak Cuba Vivix?

Harga sebotol Vivix hanya RM 475 dan ianya boleh bertahan selama 1 bulan. 

Beli 2 botol Vivix untuk dapatkan keahlian percuma dan terus berli harga ahli. Dan juga anda layak untuk dapat cash back (Daftar jadi ahli bernilai RM65). Untungnya kalau beli 2 botol terus! 😀

Nak Tau Macammana Nak Order Vivix?

Hanya beli secara online menggunakan kad kredit/kad debit dan pihak Shaklee akan hantar terus Vivix ke rumah/pejabat anda. Mudah saje, hanya klik gambar di bawah.Atau hubungi saya, Fyda di 012 621 1883, atau direct wasap

www.wasap.my/60126211883

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.