Bagaimana Ahli Sukan Boleh Meninggal Dunia Akibat Serangan Jantung?

ligamen koyak

Bagaimana Ahli Sukan Meninggal Dunia Akibat Serangan Jantung?

Hari ni jumpa sorang wanita, muda lagi awal 30-an. Beliau ialah bekas atlet hoki. Boleh tahan hebat juga la sebab pernah join team hoki ke peringkat SUKMA. Tapi masalahnya dia datang klinik untuk follow up penyakit kencing manis yang dihidapinya sejak hampir 10 tahun lalu.

Sekarang dia dah gunakan insulin. Selalunya orang akan anggap bila dah dicucuk insulin maknanya penyakit kencing manis dah makin teruk. Sebenarnya ada yang kata insulin adalah lebih baik dari ubat sebab dengan cucuk insulin, kita bagi ruang kat pankreas untuk membaik pulih.

Tapi masalahnya, penyakit kencing manis jenis 2 berkaitan dengan insulin yang tinggi tapi malas dan tak nak buat kerja dia. Kalau fikir logik, adakah penambahan insulin boleh menolong masalah ini?

ligamen koyak

Setiap Hari Minum Air Isotonik Barulah Nampak Macam Atlet

Biasalah saya yang suka menyebuk, riki-rikilah sikit cemana dia boleh kena kencing manis dalam usia yang begitu muda. Risau sebenarnya sebab orang-orang muda dah kena penyakit bahaya ni.

Katanya masa dia aktif sukan dulu memang jarang minum air masak. Hari-hari minuman isotonik saja. Barulah hidup lebih aktif. Barulah nampak macam atlet.

Sehingga akhirnya dia disahkan menghidap kencing manis.

Benarkah Atlet Orang Yang Paling Sihat?

Selalunya orang fikir sihat kerana aktiviti fizikal yang kuat. Tapi berapa orang yang meninggal akibat serangan jantung di padang?

Jadi menunjukkan atlet juga tak terlepas daripada penyakit-penyakit kronik ni. Apa yang menyebabkan masalah ini?

Satunya, memang sebab pemakanan la. Walaupun atlet memang jaga pemakanan dorang, tapi bekas atlet yang jumpa tu dah buktikan bahawa mereka banyak minum minuman isotonik yang bergula tinggi.

Yang kedua, bila kita bersenam, radikal bebas akan dihasilkan sebab proses penghasilan tenaga. Makin kuat aktiviti kita, makin banyak radikal bebas.

Badan kita memang hasilkan antioksida sendiri tapi bila terlalu banyak, badan kita pun tak daya lagi nak buat antioksida.

Radikal bebas ni akan rosakkan sel dan menyebabkan keradangan. Keradangan kronik ni yang mendedahkan kita kepada penyakit2 degenatif seperti kencing manis, darah tinggi, kolesterol tinggi & penyakit jantung.

Suplemen antioksida sangat penting kepada atlet untuk kesihatan. Apa lagi kalau yang kuat training senang mengalami kecederaan otot. Lagilah perlukan suplemen lain termasuk protein.

Najib Turano Buat Pilihan Bijak

Kalau anda ikut perkembangan sukan paraASEAN 2017, mesti anda kenal Najib Turano. Atlet lumba TREK. Beliau dah buat pilihan bijak dengan pilih antioksida terbaik dari Shaklee.

rawatan ligamen koyak

Salah 1 ramuan Vivix Shaklee ialah anggur muscadine. Menurut Brunswick Biomedical Laboratories of Wareham, Massachusetts pada tahun 2003 , anggur muscadine mempunyai kandungan ORAC (Oxygen Radical Absorbing Capacity) yang tertinggi antara yang mereka pernah kaji. Ini juga bersamaan dengan 6-8 kali ganda lebih tinggi berbanding blueberri.

ORAC ni maksudnya kuasa antioksida bahan itulah.

Anggur muscadine mempunyai kadar resveratrol yang 6x lebih tinggi dari anggur merah. Ia satu-satunya anggur yang mengandungi Ellagic Acid iaitu sejenis bahan antikanser dan antiradang. Dan resveratrol mendapat perhatian ramai saintis dalam bidang perubatan.

Shaklee menggunakan keseluruhan buah anggur muscadine ini termasuk kulit dan bijinya kerana

-Antioksida dan phytonutrients yang tinggi dalam kulit anggur
-Kandungan Resveratrol yang tinggi di dalam biji anggur

Atlet Yang DiPerkasakan Oleh Shaklee

merawat otot cedera

merawat otot koyak


merawat otot tegang

Jika anda atlet yang ingin tingkatkan stamina dan keupayaan diri, suplemen Shaklee adalah antara yang patut anda pertimbangkan.

Jangan risau, produk Shaklee takda bahan kimia bahaya atau bahan terlarang yang boleh anda fail ujian doping. Kalau tak percaya, boleh tanya Najib Turano sebab dia pun amalkan produk Shaklee.

Hubungi Fyda untuk cadangan set yang sesuai untuk anda dengan wasap di

012 621 1883 atau klik link wasap ni www.wasap.my/60126211883

Atau isi borang di bawah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *