Author Archives: ketamkecil

Hidup Bebas Hutang Bukanlah Mustahil. Ini Strategi Bebas Hutang Laju-Laju

Hidup Bebas Hutang Bukanlah Mustahil. Ini Strategi Bebas Hutang Laju-Laju Bila kita sebut pasal hutang, orang selalu bayangkan hutang dengan manusia lain. Sedangkan loan-loan bank semua tu adalah hutang juga. Tapi, oleh kerana aktiviti membuat loan dengan bank seolah-olah benda yang biasa. Sebab memang kita tak mampu nak beli rumah ke, kereta ke secara cash. Benda tu seolah-olah dah jadi […]

Read more

Tips Menabung Duit Gaji Supaya Sentiasa Cukup

Tips Menabung Duit Gaji Supaya Sentiasa Cukup Baru-baru ni kecoh pasal i-sinar. Orang yang dapat tu tentulah sangat gembira dan bersyukur. Yang tak dapat pula tentu ada hikmah disebaliknya. Nasib baik kerajaan pakda menyimpan dalam KWSP kan? Kalau nak harap kita sendiri simpan duit… Hurmmm. Banyak sangat kita belajar daripada peristiwa Covid ni. Apa yang berlaku depan kita ini adalah […]

Read more

Saya Tak Ada Masa Nak Bisnes Tapi Inginkan Kebebasan Kewangan. Ini Tipsnya

Saya Tak Ada Masa Nak Bisnes Tapi Inginkan Kebebasan Kewangan. Ini Tipsnya Bila kita bisnes, dah tentulah kita nak untung kan? Dan kita rasa nak buat bisnes sorang-sorang supaya kita berkembang sendiri dan dapat untung semaksimum mungkin. Tahu kah anda pemikiran ini sebenarnya tak tepat. Antara sebab kita perlu berada dalam kumpulan ialah, sebab bila kita stuck atau tak bergerak, […]

Read more

Tips Kewangan Peribadi Di Musim Covid – 5 Tips Duit Gaji Cukup Setiap Bulan

Tips Kewangan Peribadi Di Musim Covid – 5 Tips Duit Gaji Cukup Setiap Bulan Hairan kan? Dah ada duit gaji sendiri tapi masih tak ada simpanan bulan-bulan. Lagi teruk, kalau simpanan tak ada dan terpaksa meminjam pula untuk kelangsungan hidup. Sebenarnya dia bukan sebab duit banyak ke sikit, tapi macammana cara kita uruskan duit itu yang penting. Duit banyak ke, […]

Read more

Letih Dan Lesu Mungkin Tanda Anda Mengalami Stress Mental

Letih Dan Lesu Mungkin Tanda Anda Mengalami Stress Mental Stress atau tekanan perasaan adalah salah satu malah yang paling besar zaman sekarang dan menjadi punca utama masalah mental yang makin dirisaukan sekarang ni. Stress juga adalah penyebab yang turut menyumbang kepada penyakit jantung, tekanan darah tinggi atau migrain dan banyak lagi penyakit yang berlaku berpunca daripada tekanan perasaan. Stress dan […]

Read more

Buat-Buat Sibuk, Antara Tips Untuk Kekal Termotivasi Dalam Bisnes

Buat-Buat Sibuk, Antara Tips Untuk Kekal Termotivasi Dalam Bisnes Ada pernah orang tanya saya, macammana nak kekal termotivasi, tak give up dalam bisnes. Bisnes ni bukan benda yang senang. Memang mencabar sebenarnya. Yang pertama kan, sebelum mula bisnes kena ada dalam kepala yang nak bisnes ni memang mencabar. So, kena sabar hadapi cabaran dan kena selalu ingat kenapa kita nak […]

Read more

Pilihan Makanan Untuk Membantu Pesakit PCOS Mengawal Simptom

Pilihan Makanan Untuk Membantu Pesakit PCOS Mengawal Simptom Antara simptom yang paling sukar untuk dikawal oleh penghidap PCOS ialah berat yang berlebihan ataupun obes. Ini kerana masalah kerintangan insulin. Ini bermakna paras insulin dalam badan penghidap PCOS tu lebih tinggi daripada biasa. Kesilapan dalam diet menyebabkan kerintangan insulin jadi makin teruk dan makin sukar nak turunkan berat. Ramai wanita yang […]

Read more

Bila Waktu Paling Sesuai Cek Hormon Bagi Wanita Yang Alami Masalah Kesuburan?

Bila Waktu Paling Sesuai Cek Hormon Bagi Wanita Yang Alami Masalah Kesuburan? Wanita yang mengalami masalah kesuburan dan haid tak teratur agak sukar untuk memastikan masalah hormon sebab paras hormon tu perlu di cek pada hari-hari tertentu dalam kitaran haid. Jadi, kalau tiada haid, paras hormon tu mungkin jadi tak tepat. Ini kerana estrogen akan jadi lebih rendah semasa datang […]

Read more
1 2 3 48