8 Fungsi Vitamin C Kepada Ibu Menyusu Yang Buat Ibu Teruja Untuk Amalkan Vitamin C

tips banyakkan susu ibu

8 Fungsi Vitamin C Kepada Ibu Menyusu Yang Buat Ibu Teruja Untuk Amalkan Vitamin C

VITAMIN C terbaik adalah antara vitamin yang penting untuk memastikan kelancaran fungsi sel kita. Vitamin C perlu diambil secukupnya untuk memenuhi nutrisi harian kita.Walaubagaimanapun, dengan gaya pemakanan kita zaman kini, belum tentu pengambilan sumber vitamin C mencukupi dalam makanan harian. Terutamanya bagi mereka dikalangan ibu-ibu yang menyusukan anak yang memerlukan lebih banyak zat dan vitamin.

Oleh itu, saya akan berkongsi 8 sebab mengapa ibu menyusu perlu mengambil suplimen vitamin C dalam kehidupan seharian.

tips banyakkan susu ibu

8 Fungsi Utama Vitamin C Kepada Ibu Menyusu

1. Membentuk kolagen – Vitamin C dalam penyusuan susu ibu mampu merangsang pembentukan kolagen. Kolagen merupakan sebatian asas otot, tisu,gusi, rangka dan tulang rawan. Sekiranya kekurangan vitamin C kawasan ini akan cepat hilang elastik yang menyebabkan proses penuaan. Jika kurang kolagen dalam salur darah, maka salur darah jadi cepat pecah.

2. Kecantikan kulit – Kulit akan lebih cerah dan kurang berlaku masalah kulit kering dengan pengambilan vitamin C secara teratur dan berterusan. Vitamin C boleh disalurkan secara konsisten bagi memastikan kulit bayi anda kekal cantik.

3. Sebagai anti-oksidan yang kuat – Vitamin C merupakan antioksidan yang kuat dan melindungi sel daripada kerosakan. Vitamin C paling tinggi dalam paru-paru. Perokok memang disarankan untuk mengambil vitamin C yang lebih tinggi. Jika suami merokok, maka ibu juga perlu ambil vitamin C yang lebih tinggi.

4. Meningkatkan sistem imun badan – Vitamin C diperlukan supaya sel imun jadi lebih cergas dan aktif. Vitamin C juga disalurkan melalui susu ibu, secara tak langsung boleh menguatkan imun bayi juga.

5. Membantu penyerapan zat besi – Ibu yang baru bersalin kehilangan banyak darah dan perlukan lebih banyak vitamin C untuk membina hemoglobin. Kekurangan hemoglobin ini boleh menyebabkan anemia.

6. Membantu meningkatkan kesan pemulihan– membantu dalam penghasilan sel baru dan mencepatkan pemulihan luka untuk ibu lepas bersalin.

7. Mengelakkan terjadinya insomnia – Ibu menyusu biasanya tak cukup tidur. Tak cukup tidur ni boleh mengganggu emosi ibu. Dengan pengambilan vitamin C ia membantu fikiran lebih tenang, kurang stress dan mengurangkan keresahan.

8. Mengekalkan kolestrol sihat – membantu megurangkan kolestrol dan tekanan darah, mengahalang pendarah dalam hidung dan kapilari dari darah.

banyakkan susu ibu

Berapa Vitamin C Yang Diperlukan Oleh Ibu Menyusu?

Menurut RDA (Recommended daily allowance) ataupun jumlah yang dicadangkan, ibu menyusu perlukan 120mg vitamin C. Namun, ini adalah RDA yang digunkan pada tahun 2000.

Menurut Prof Marfred Eggedorfer PhD, yang merupakan seorang pakar penuaan sihat, RDA vitamin C sepatutnya berubah mengikut zaman kerana gaya hidup yang keperluan vitamin C setiap zaman pasti berubah.

Banyak kajian yang mengatakan bahawa seseorang akan mendapat kesan optimum vitamin C dalam dos yang lebih tinggi. Malah, China dan New Zealand telah mencadangkan bahawa seseorang perlukan 200mg vitamin C setiap hari. Dan banyak kajian menggunakan vitamin C dengan dos yang tinggi terbukti boleh mengurangkan keterukan selsema dan memendekkan tempoh selsema.

Namun begitu, vitamin C adalah vitamin yang larut air dan hanya diserap dalam jumlah tertentu sahaja pada 1 masa. Jika kita terus makan dos yang tinggi pada 1 masa je, memang rugilah sebab vitamin yang tak diserap tu akan dibuang melalui air kencing.

Jadi,  pengambilan Vitamin C cara mudah adalah dengan mengambil Sustained Release Vitamin C daripada Shaklee yang mana ia membekalkan 500mg Vitamin C untuk melengkapi keperluan harian kita.  Istimewanya Vitamin C shaklee ini adalah kerana formula sustained release yang dapat membekalkan Vitamin C secara berperingkat dalam tempoh 5 jam selepas diambil. Ini adalah kerana bagi memastikan paras kepekatan vitamin C yang optimum di dalam darah sepanjang hari.

Untuk melihat review Set Menyusu Shaklee, sila klik di sini.

Bagaimana Nak Dapatkan Vitamin C Terbaik Ini?

Sekarang dah makin faham kan kenapa ibu baru lepas bersalin dan ibu menyusukan anak perlu ambil suplimen vitamin C?

Cukup senang kalau nak dapatkan vitamin ni, hanya hanya perlu hubungi saya, Fyda  di 012 621 1883 atau terus klik link di bawah

Dapatkan Vitamin Shaklee Dengan Harga Ahli

 

shaklee harga ahli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.